Heeft erfpacht invloed op de hypotheek?
Als je je oog hebt laten vallen op een woning waarop erfpacht rust, ziet het financiële plaatje er iets anders uit. Wij vertellen je er graag meer over.
Wat is erfpacht precies?
Erfpacht betekent dat de grond waarop je woning staat niet jouw eigendom is. Voor het gebruik ervan betaal je een bedrag aan de eigenaar van de grond, meestal is dat de gemeente. Dit bedrag wordt de erfpachtcanon genoemd.
In de meeste gevallen staat voor 5 of 10 jaar vast hoeveel je betaalt aan erfpachtcanon. Daarna is het soms mogelijk om de grond te kopen van de erfpachter of om de erfpacht af te kopen. Of dat de erfpacht verjaart en jij als bewoner aanspraak kunt maken op de grond waarop je woning staat.
Het voordeel van erfpacht voor je hypotheek
Normaal gesproken financier je met de hypotheek niet alleen de woning die je koopt, maar ook de grond waar de woning op staat. Dit kan behoorlijk prijzig zijn, afhankelijk van de locatie waar je de woning koopt. Aangezien je bij erfpacht de grond niet hoeft te kopen, hoef je minder geld te lenen.
Het nadeel van erfpacht voor je hypotheek
De erfpachtcanon staat wel enkele jaren vast, maar niet voor eeuwig. Het kan dus zijn dat deze kosten flink stijgen als je er al een tijdje woont. Dit maakt het voor jou misschien moeilijker om je hypotheeklasten te betalen aan de geldverstrekker. Dat is een risico voor de bank. Daarnaast kun je minder lenen dan bij een aankoop van een woning met eigen grond. De erfpachtcanon zorgt namelijk voor een extra financiële verplichting, waardoor je verhoudingsgewijs minder kunt lenen.
Een ander nadeel is dat je niet profiteert van eventuele prijsstijging van de grond waarop je woning staat. Bij andere woningen inclusief grond bouw je vermogen op over de stenen én de grond, maar dat is bij erfpacht dus niet het geval.
Meer weten over erfpacht?
Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat de mogelijkheden zijn als het gaat om erfpacht. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak om hypotheekadvies te krijgen. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.