Ga naar inhoud

Met de auto naar Frankrijk: check de verkeersregels

Frankrijk is een populaire vakantiebestemming. Jaarlijks rijden er veel Nederlanders over de volle snelwegen. In Frankrijk gelden soms andere verkeersregels dan in Nederland. Dit zijn de belangrijkste verschillen op een rij.  

In Frankrijk is het verboden om je telefoon te gebruiken als je stilstaat in de auto, bijvoorbeeld in de file of bij een rood verkeerslicht. Handsfree bellen mag wel, maar je kunt toch een boete krijgen als je merkbaar afgeleid bent.

Het gebruik van oortjes of een koptelefoon voor bellen of muziek luisteren is ook niet toegestaan. Wil je je smartphone als navigatie gebruiken in de auto? Stel deze dan in voor je gaat rijden. Want onderweg je navigatie instellen is ook verboden in Frankrijk. Daarnaast mag je telefoon niet zichtbaar zijn in je blikveld.

In Nederland kun je ook een boete krijgen voor het vasthouden van je mobiele telefoon tijdens het autorijden.

In Nederland kun je ook een boete krijgen voor het vasthouden van je mobiele telefoon in de auto. 

In sommige gebieden in Frankrijk zijn sneeuwkettingen verplicht in de winter of op koude dagen. Van 1 november tot en met 31 maart moet je in de berggebieden sneeuwkettingen in de auto hebben.  

Rijd je op winterbanden? Dan hoeft dit niet. In plaats van sneeuwkettingen mag je ook sneeuwsokken gebruiken in Frankrijk. Maar bij steile hellingen zijn sneeuwkettingen wel het veiligst.  

Spijkerbanden zijn winterbanden met spikes voor meer grip op gladde wegen. In Frankrijk zijn spijkerbanden toegestaan tussen 1 november tot en met 31 maart, maar alleen bij bepaalde weersomstandigheden. Op het nieuws kun je horen wanneer je de spijkerbanden precies mag gebruiken. Met spijkerbanden mag je maximaal 90 kilometer per uur rijden. 

Op smalle bergwegen heeft het verkeer dat omhoog rijdt voorrang op het verkeer dat naar beneden rijdt, tenzij anders aangegeven. Als het kan, moet het voertuig dat makkelijker opzij kan gaan, ruimte maken voor de tegenligger.

Wanneer je op de ringweg rond Parijs rijdt, moet je voorrang verlenen aan bestuurders van rechts die vanaf de opritten de ringweg oprijden. 

Bij regen en voor bestuurders die minder dan 3 jaar hun rijbewijs hebben gelden lagere maximumsnelheden. Buiten de bebouwde kom mag je 80 km/u rijden in plaats van 90. Op wegen met twee rijbanen, gescheiden door een berm, mag je 100 km/u in plaats van 110. Op de autosnelweg mag je 110 km/u in plaats van 130. 

In Frankrijk wordt geadviseerd om ook overdag met dimlicht of dagrijlicht te rijden. 

Verplicht in de auto in Frankrijk 

In Frankrijk zijn bepaalde voorwerpen verplicht om mee te hebben in de auto. Deze verplichte voorwerpen verschillen van die in Nederland. Zo moet je bijvoorbeeld altijd een gevarendriehoek en een veiligheidsvest bij je hebben. Een alcoholtest is niet meer verplicht in de auto.

Meer tips voor je reis naar Frankrijk 

Ga je binnenkort op vakantie naar Frankrijk? Check van tevoren de dekking van je autoverzekering, zorgverzekering en reisverzekering  Ben je bijvoorbeeld wel verzekerd voor medische kosten? Of pechhulp in het buitenland? Vergeet ook niet je reisdocumentengroene kaart en Europese zorgpas mee te nemen. Zo ga je met een gerust hart op pad.  

Meer lezen over rijden in Frankijk?