Ga naar inhoud

Milieuzones en milieusticker in Frankrijk

Als je met de auto door Frankrijk reist, kom je op sommige plekken milieuzones tegen. Deze zones heten 'zones à faibles émissions' (ZFE) en zijn bedoeld om het milieu te beschermen. Alleen zuinige voertuigen mogen hier rijden. Je hebt een milieusticker nodig om toegang te krijgen tot deze zones.

Wanneer heb ik een milieusticker voor Frankrijk nodig? 

Een milieusticker is in Frankrijk verplicht als je in een milieuzone rijdt. Hiermee laat je zien of jouw auto voldoet aan de milieueisen in een bepaalde zone. Rijd je zonder een milieusticker deze gebieden in, dan riskeer je een boete van minimaal € 68. 

De kleur en de categorie van de milieusticker is afhankelijk van hoe vervuilend jouw auto is. Als de uitlaatgassen van je auto erg slecht zijn voor het milieu, mag je niet in alle milieuzones komen. Hoe vervuilend jouw auto is, kun je achterhalen door je kentekengegevens in te vullen op de website van de RDW.  

Waar liggen de milieuzones in Frankrijk? 

Frankrijk heeft vaste en tijdelijke milieuzones. 

Vaste milieuzones in Frankrijk:

  • Parijs en directe omgeving: de permanente lage-emissiezone geldt voor het centrum, de binnenring, de ring (périphérique) en het gebied daarbuiten inclusief Bois de Boulogne en Bois de Vincennes. Alleen voertuigen met een milieusticker 0 t/m 3 mogen hier rijden. De milieuzone geldt op werkdagen van 08:00 tot 20:00 uur. Voor voertuigen die zwaarder zijn dan 3.500 kg geldt de milieuzone elke dag van de week.

  • Straatsburg: verboden toegang voor categorie 4- en 5-voertuigen in de ZFE. 

  • Rouen: verboden toegang voor categorie 4-, 5- en niet-geclassificeerde voertuigen.  

  • Marseille: verboden toegang voor categorie 4-voertuigen per 1 september 2023. 

  • Lyon: toegang is beperkt voor categorie 5- en niet-geclassificeerde personenauto’s. Beperkingen voor categorie 4-, 3- en 2- voertuigen worden geleidelijk ingevoerd tussen 2024 en 2026. 

  • Montpellier: verboden toegang voor categorie 5- en niet-geclassificeerde voertuigen. 

  • Nice: toegang is beperkt voor categorie 5- en niet-geclassificeerde personenauto's. 

  • Reims: verboden toegang voor voertuigen van categorie 4 en 5. 

  • Saint-Étienne: verboden toegang voor vrachtwagens en bestelbussen. Geen beperkingen voor personenauto’s, scooters en bromfietsen. 

  • Grenoble: verboden toegang voor categorie 5-voertuigen in de ZFE. 

  • Toulouse: verboden toegang voor categorie 4-, 5- en niet-geclassificeerde voertuigen. Vanaf 1 januari 2024 mogen alleen voertuigen met een milieusticker 0 t/m 2 hier rijden.  

Tijdelijke milieuzones

In sommige grote steden in Frankrijk hoef je nog geen milieusticker te hebben. Soms zijn er wel tijdelijke milieuzones, vooral als er veel luchtvervuiling is. Voorbeelden van tijdelijke milieuzones zijn: Annecy, Chambéry, Clermont-Ferrand/Puy-de-Dôme, Lille en Rennes.

In Parijs, Grenoble en Straatsburg zijn er soms tijdelijk strengere regels bij extreme luchtvervuiling. 

Wanneer ergens een tijdelijke milieuzone wordt ingesteld, kun je dit zien op matrixborden in de omgeving en de website van de gemeenten. 

Milieusticker Frankrijk met spoed 

Heb je de milieusticker toch niet op tijd binnen? En vertrek je al naar Frankrijk?  Gebruik dan de afbeelding die op de elektronische factuur staat. Met deze afbeelding heb je een tijdelijk bewijs dat je een milieusticker hebt gekocht. Hier staat ook op wat de classificatie van jouw voertuig is. Plaats de afbeelding van de sticker duidelijk zichtbaar achter de voorruit van je auto. En neem ook de factuur mee voor het geval je een controle krijgt.  

Waar plak ik de milieusticker? 

De milieusticker voor Frankrijk moet aan de binnenkant rechtsonder op de voorruit worden geplakt. De sticker gaat de hele levensduur van je auto mee. Als de sticker onleesbaar is, moet je hem vervangen door een nieuwe.  

Goed voorbereid op reis naar Frankrijk 

Ga je binnenkort met de auto naar Frankrijk? Controleer voor vertrek, je autoverzekering, groene kaart, reisverzekering en pechhulp buitenland. Vergeet ook je zorgverzekering en Europese Zorgpas niet. Zo ga je met een gerust hart op pad!

Meer lezen over rijden in Frankrijk?