De gevarendriehoek
Kom je terecht in een vervelende verkeerssituatie? Dan kun je in zo’n geval bepaalde voorwerpen gebruiken die je helpen de situatie zo veilig mogelijk te maken en houden. Zo zijn items als een gevarendriehoek, veiligheidshesje, brandblusser, EHBO-doos of lifehammer handig om in je auto te leggen.
Op deze pagina vertellen we meer over de gevarendriehoek, ook wel bekend als de veiligheidsdriehoek.
Is een gevarendriehoek verplicht?
Nee, in Nederland hoef je niet verplicht een gevarendriehoek in je auto te hebben. Als je auto stil staat op een gevaarlijke plek, moet je andere bestuurders wel kunnen waarschuwen. Dit kan met knipperlichten of een gevarendriehoek. Werken je knipperlichten niet? Dan ben je wel verplicht om een gevarendriehoek neer te zetten. Het is dus handig om altijd een gevarendriehoek in je auto te hebben liggen.
Waarvoor gebruik je een gevarendriehoek?
Met je gevarendriehoek alarmeer je het verkeer achter. Je geeft een signaal dat er een gevaarlijke situatie aankomt: je auto die stilstaat kan mogelijk een gevaarlijk obstakel zijn voor andere weggebruikers.
Je bent in zo’n situatie verplicht om een signaal af te kunnen geven. Zo kunnen andere weggebruikers rekening met je houden. Net als de gevarendriehoek, kun je ook je waarschuwingslichten gebruiken. Als die echter niet (meer) werken, is de gevarendriehoek verplicht.
Op hoeveel afstand zet je de gevarendriehoek?
Een gevarendriehoek gebruik je als je auto stilstaat op de vluchtstrook, op de weg of (deels) in de berm. Je zet hem op ongeveer 30 meter achter je auto. Sta je stil op de snelweg? Dan zet je de gevarendriehoek 100 meter achter je auto. De snelheid is daar een stuk hoger, dus auto’s hebben een veel langere remweg. Zo zien ze je op tijd.
Waar in Europa is een gevarendriehoek verplicht?
In veel andere landen is de gevarendriehoek wel verplicht om mee te nemen in de auto. Check voordat je op vakantie gaat met je auto, altijd de regels van de landen waar je doorheen reist. Zo voorkom je dat je verkeersboetes krijgt. Ook voor reizen zonder gevarendriehoek kun je in sommige landen worden bekeurd. Soms gelden er zelfs nog weer andere regels. Je moet dan bijvoorbeeld niet één, maar twee gevarendriehoeken bij je hebben: één voor aan de voorkant en één voor aan de achterkant. Ook de gevarendriehoek afstand kan verschillen per land.
Lees ook over verplichte voorwerpen in Frankrijk of verplichte voorwerpen in België.
Heb je een aanrijding gehad? Univé helpt.
Heb je na een aanrijding hulp nodig, bel dan de Univé alarmcentrale: +31 592 34 81 12.
Meld je schade online op Mijn Univé of in de Univé App en vul eventueel een schadeformulier in. Voor direct contact met een medewerker vind je hier onze contactgegevens. Je kunt ook terecht bij één van onze Univé winkels.
Hulp bij pech onderweg
Met de aanvullende dekking pechhulp bij je autoverzekering van Univé ben je bij autopech verzekerd en helpen wij je zo weer op weg. Je kunt pechhulp bereiken via de Univé App of bel de Univé alarmcentrale: +31 592 34 81 12.