Europese zorgpas (EHIC)
Met de EHIC kaart kun je in veel Europese landen noodzakelijke medische zorg krijgen. EHIC staat voor European Health Insurance Card. Met deze Europese zorgpas toon je aan dat je een zorgverzekering hebt. Daardoor kan de zorgverlener in het buitenland de zorgkosten rechtstreeks declareren bij jouw zorgverzekeraar en hoef je ze dus niet voor te schieten.
Landen die EHIC kaart accepteren
De EHIC kaart is geldig in alle landen binnen de Europese Unie, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Je EHIC staat achter op de zorgpas van je Nederlandse zorgverzekering. Die zit standaard in de Univé app, maar je kunt de zorgpas met EHIC ook fysiek aanvragen. Sommige landen erkennen de digitale EHIC kaart namelijk niet als officieel bewijs.
Medische hulp zonder EHIC
Heb je tijdens vakantie noodzakelijke medische zorg nodig in een land waar de EHIC geldt? Maar heb je de Europese zorgpas niet bij je of wordt die niet geaccepteerd? Dan kun je 24/7 contact opnemen met de Univé Alarmcentrale voor zorg. Wij sturen dan een bewijs van verzekering, zodat je de zorgkosten niet zelf voor hoeft te schieten.
Zorg met de EHIC kaart
De EHIC is alleen bedoeld voor medisch noodzakelijke medische zorg binnen Europa tijdens een tijdelijk verblijf. Daarbij gelden de voorwaarden van het land waar je behandeld wordt. In sommige landen is spoedeisende zorg gratis, maar er kan ook een eigen bijdrage gelden.
Een privékliniek accepteert de EHIC in de meeste landen ook niet. Bovendien verschilt het per zorgverzekeraar of je de zorgkosten die bij hen worden gedeclareerd uiteindelijk (volledig) vergoed krijgt. Neem daarom (als dat kan) altijd eerst contact op met de alarmcentrale van je zorgverzekeraar.
Spoedeisende hulp in andere landen
Heb je spoedeisende hulp nodig in een land waar de EHIC kaart niet geldt? Dan moet je vaak op een andere manier aantonen dat je een zorgverzekering hebt. Anders moet je de zorgkosten eerst zelf betalen. Voor sommige landen heb je speciale documenten, maar je kunt ook altijd de Univé Alarmcentrale voor zorg bellen. Wij kunnen dan een officieel verzekeringsbewijs opsturen.
Verzekering zorgkosten buitenland
De kosten van noodzakelijke medische zorg in het buitenland, die binnen veel Europese landen via de EHIC kaart gedeclareerd worden bij je zorgverzekeraar, worden in eerste instantie vergoed vanuit je basisverzekering. Twijfel je of er sprake is van spoedeisende hulp die niet kan wachten tot je terugkeert naar Nederland? Bel dan altijd eerst de Univé Alarmcentrale voor zorg.
Let op: moet je één of meer nachten opgenomen worden in het ziekenhuis? Dan is het verplicht om contact op te (laten) nemen met de alarmcentrale.
Krijg je zorgkosten in het buitenland deels vergoed vanuit de basisverzekering? Bijvoorbeeld omdat de behandeling duurder is dan in Nederland en je een deel zelf moet betalen? Dan kun je soms een extra vergoeding vanuit je aanvullende zorgverzekering krijgen. Ook de repatriering (medisch noodzakelijke terugreis) kan je uit je aanvullende zorgverzekering vergoed worden. Met een reisverzekering krijg je daarnaast soms ook het eigen risico vergoed.
Wonen of werken in het buitenland
Je kunt de EHIC kaart alleen gebruiken bij een tijdelijk verblijf in het buitenland. Ben je verplicht om een Nederlandse zorgverzekering te hebben? Bijvoorbeeld omdat je in het buitenland woont maar nog in Nederland werkt? Dan moet je je aanmelden bij een zorgverzekeraar in je woonland. Je krijgt dan naast noodzakelijke medische zorg ook andere zorgkosten in Nederland én je woonland vergoed. Je EHIC kaart is dan wel gewoon geldig in andere landen als je daar bijvoorbeeld op vakantie bent.
Woon je in het buitenland en ben je als verdragsgerechtigde verzekerd via het CAK? Dan kun je ook een EHIC aanvragen als je in één van de deelnemende landen woont. Daarmee kan je ook tijdens vakantie in landen die de EHIC accepteren noodzakelijke medische hulp krijgen. Die zorgkosten worden dan gedeclareerd bij het CAK. Als verdragsgerechtigde houd je in Nederland naast spoedeisende zorg recht op zorg uit het basispakket.