Boete bij telefoongebruik in de auto
Eén van de grootste afleidingen van nu is de mobiele telefoon. Dat geldt ook voor afleiding in het verkeer. Want veel mensen gebruiken nog steeds, tegen alle regels in, een mobiele telefoon achter het stuur. Dat is levensgevaarlijk, verboden en bovendien strafbaar. Niet alleen jij, maar ook andere weggebruikers lopen hierdoor gevaar. De boete voor rijden met je telefoon achter het stuur is dan ook erg hoog.
Er zijn gelukkig manieren om je telefoon niet te hoeven gebruiken tijdens het rijden. We vertellen je over de boete en geven je handige tips om MONO te rijden.
Boete voor telefoon in de auto
Hoe gevaarlijker je overtreding, hoe hoger de boete. Dat is de manier waarop de overheid de hoogte van een boete bepaalt. Omdat het gebruik van de mobiele telefoon in de auto flink minder moet worden, is de boete erg hoog.
Zelfs bij het vasthouden van je telefoon kun je een boete krijgen. In 2024 is de boete voor het vasthouden van je telefoon in de auto dan ook € 420,-.
Lees ook: Verkeersboetes
Telefoongebruik is levensgevaarlijk in de auto
Je mobiele telefoon gebruiken achter het stuur is erg gevaarlijk. Elk jaar leidt dit tot 600 verkeersslachtoffers. Het gaat hier om zowel doden als ziekenhuisslachtoffers. Met je telefoon in de hand heb je namelijk geen aandacht meer voor het verkeer. Dat zorgt ervoor dat je niet ziet wat er gebeurt in je omgeving.
Tips voor telefoongebruik in de auto
Je eigen veiligheid en de veiligheid van de andere weggebruikers staat voorop tijdens het rijden. Gebruik daarom geen telefoon bij het autorijden.
We hebben wat tips voor je op een rijtje gezet, zodat je MONO kunt rijden:
Verstuur een berichtje naar mensen die je misschien willen bereiken onderweg. Geef aan dat je de auto instapt en even niet bereikbaar bent. Spreek af dat ze je voor dringende zaken kunnen bellen door je telefoon twee keer over te laten gaan.
Zet je telefoon tijdens het rijden op “Niet storen” of “Focus”. Zo kun je je ongestoord op de weg en het verkeer focussen zonder afleiding van je telefoon.
Installeer een car-kit. Zo ben je gewoon bereikbaar, zonder dat je je telefoon moet gebruiken. Ook het koppelen van je smartphone met de bluetooth van je autoradio is een gemakkelijke optie. Zo hoef je helemaal geen gebruik te maken van je uw telefoon. Steeds meer auto’s hebben zo’n systeem al ingebouwd. Daarbij is vaak al rekening gehouden met mobiele telefoons. Vaak kun je met zo’n systeem geschreven berichten inspreken.
Zorg ervoor dat je tijdens het rijden je telefoon buiten handbereik hebt en leg deze bijvoorbeeld in je tas. Rijdt er iemand met je mee? Dan kan die je telefoon bedienen zolang je rijdt.
Wil je navigatie gebruiken onderweg? Stel dit dan alvast in voordat je vertrekt. Zorg ervoor dat je verder niets hoeft in te stellen. Zo focus je je met gemak op de weg.
Veilig op Weg met Univé
Voorkomen is beter dan genezen. Houd je dus aan de verkeersregels en maak gebruik van onze tips.
Bij Univé vinden we het rijden zonder telefoon bovendien erg belangrijk. Zo belangrijk, dat we er een gratis aanvullende dekking voor hebben ontwikkeld. Veilig op Weg is een functie in de Univé App waarmee we je telefoongebruik en veilig rijgedrag meten. Rij je veilig? Dan krijg je als beloning maximaal 10% korting op je totale autopremie (inclusief aanvullende dekkingen). Dat is Veilig op Weg van Univé.