Ga naar inhoud

Ziek tijdens je vakantie in het buitenland

Ziek worden tijdens je vakantie in het buitenland is erg vervelend. Zeker als je daardoor te maken krijgt met hoge onverwachte kosten. Bijvoorbeeld voor een bezoek aan een huisartsenpost of een ziekenhuisopname. Vaak ben je niet bekend met de medische zorg in het buitenland, en kan communiceren in een andere taal toch wat lastig zijn. Hoe zit het precies bij ziekte op vakantie met je reisverzekering? Krijg je als je ziek wordt op vakantie van je reisverzekering geld terug voor alle medische kosten? Je meldt ziekte op reis meestal eerst bij je zorgverzekeraar, maar dit kan ook bij je reisverzekering. Je moet dan wel verzekerd zijn voor medische kosten op reis. Niet alle kosten in het buitenland vallen onder je basiszorgverzekering: deze kun je wel verzekeren met de buitenlanddekking. Als je een reisverzekering mét de aanvullende dekking medische kosten hebt, dan ben je wel verzekerd voor deze zorgkosten. 

Ziek op vakantie: wat nu?

Ben je ernstig ziek geworden tijdens je vakantie in het buitenland? Of is er sprake van een noodsituatie, zoals een gebroken been door een ongeval? Bel dan de hulpdienst in het land waar je bent. Zo krijg je zo snel mogelijk hulp en medische (spoed-)zorg. In landen van de Europese Unie is het noodnummer overal 112. Ben je in een land buiten de EU? Zoek dan het noodnummer van dat land op en bel hiernaar om snel hulp te krijgen.

Is er geen noodgeval, maar heb je wel medische hulp nodig? Bijvoorbeeld omdat je ziek bent geworden door een voedselvergiftiging tijdens je vakantie in het buitenland? Neem dan direct contact op met de Univé Alarmcentrale voor advies over je reisverzekering en zorgverzekering. Je kunt dan bespreken welke stappen het meest handig zijn om te ondernemen, en of het verstandig is op dat moment op vakantie naar de dokter te gaan.

Als je twijfelt over een doktersbezoek of je hebt hulp nodig bij het vinden van de dichtstbijzijnde arts, dan kan de Univé Vakantiehulpje hier ook bij helpen. In uitzonderlijke gevallen kan een medische tolk je helpen tijdens het consult met de buitenlandse arts. De medische tolk vertaalt het medisch vakjargon vanuit het Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans. Univé Vakantiehulp staat altijd voor je klaar en is 24/7 bereikbaar via +31 72 527 72 52.

Meer over Univé Vakantiehulp

Repatriëring door ziekte tijdens vakantie

Als je een been hebt gebroken niet meer kan terugreizen naar Nederland met de auto, dan is er sprake van een medisch noodgeval en moet je gerepatrieerd worden. Hoe je repatriëring geregeld wordt, dat hangt af van je situatie. Repatriëring valt onder je reisverzekering, de kosten voor repatriëring worden vergoed door je reisverzekering.

Vergoedt de zorg- of reisverzekering medisch kosten buitenland?

Medische kosten buitenland verzekeren met zorgverzekering

Met een zorgverzekering van Univé heb je een werelddekking. Dat betekent dat je overal ter wereld voor medische noodzakelijke spoedeisende hulp verzekerd bent, ook als je geen reisverzekering hebt. Maar dat betekent niet dat je alle zorgkosten vergoed krijgt.

Als je een basiszorgverzekering hebt zonder aanvullende zorgverzekering, dan wordt alleen het Nederlandse tarief vergoed voor behandeling en medicijnen. Als een behandeling in het buitenland duurder is, kan het dus zijn dat je moet bijbetalen. Je kunt je hier wel aanvullend voor verzekeren door een aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking naast je zorgverzekering af te sluiten. Daarnaast heb je bij je basiszorgverzekering altijd een verplicht eigen risico. Die geldt ook in het buitenland. Als je een hoger eigen risico gekozen hebt, dan komt dat bedrag ook voor eigen rekening.

Heb je medische hulp nodig op vakantie, ook in het buitenland? Dan kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week bellen naar de Alarmcentrale Zorg op +31 40 29 757 50. Je wordt dan direct geholpen. 

Medische kosten buitenland verzekeren met reisverzekering

Je kunt zorgkosten in het buitenland meeverzekeren bij een reisverzekering. Dit kan zowel bij een doorlopende als kortlopende reisverzekering. Zorgkosten vallen niet standaard onder je reisverzekering: deze kun je meeverzekeren met de aanvullende dekking medische kosten. Deze dekking vergoedt kosten van artsen, maar ook voorgeschreven behandelingen, medicijnen of een ziekenhuisopname. Met de dekking medische kosten krijg je het verplichte eigen risico van je zorgverzekering vergoed. Het is wel belangrijk om te weten voor welk gebied je verzekerd bent. Bekijk voor je vakantie dus even goed of je Europa- of Werelddekking hebt.

Wil je zorgkosten vergoed krijgen via je reisverzekering? Overleg dan eerst met de Univé Alarmcentrale. Deze kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken op +31 592 348 112. Zo krijg je hulp als je ziek wordt op reis, bijvoorbeeld als je daardoor langer op je bestemming moet blijven. Extra verblijfkosten, reiskosten en telefoonkosten worden dan vergoed.

Reis annuleren vanwege ziekte

Als je voor jouw vakantie ziek wordt, wil je de reis misschien liever annuleren. Of eerder afbreken, als je al op je bestemming bent en dan ziek wordt. Met een annuleringsverzekering krijg je - een deel van - de reissom vergoed. Het is handig om voor je reis een reis- met annuleringsverzekering af te sluiten. Zo krijg je niet te maken met hoge kosten voor bijvoorbeeld vliegtickets die je niet meer kunt gebruiken, want deze worden dan vergoed.

Dit geldt ook als je je reis annuleert omdat niet jijzelf, maar bijvoorbeeld een familielid ziek wordt. Je kunt kiezen voor een kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering, afhankelijk van hoe vaak je op reis gaat. Als je een annuleringsverzekering wilt afsluiten voor één vakantie, voldoet een kortlopende annuleringsverzekering. Ga je meerdere keren per jaar op vakantie of een weekendje weg? Dan past een doorlopende reis- en annuleringsverzekering beter bij jou. Met een doorlopende reis- en annuleringsverzekeringben je namelijk altijd verzekerd als je reis niet door kan gaan, bijvoorbeeld door ziekte of overlijden van een familielid. Het is handig een annuleringsverzekering in combinatie met een reisverzekering af te sluiten, want hiermee heb je de meest complete dekking. Met een reisverzekering ben je verzekerd tijdens je reis. En met een annuleringsverzekering voorkom je verlies van je geld.

Vragen over ziekte op vakantie en je reisverzekering?

Heb je nog vragen over hoe het zit met jouw zorgkosten als je ziek wordt tijdens je vakantie in het buitenland? Of hoe je deze vergoed kunt krijgen via jouw zorgverzekering of reisverzekering? Neem dan vooral contact op. We helpen je snel verder. Heb je nog geen reisverzekering van Univé? Bereken je premie gemakkelijk en snel online.

Bereken je premie