Ga naar inhoud

Het veiligheidshesje in je auto

In Nederland kennen we geen wettelijke verplichtingen als het gaat om de uitrusting in je auto. Wel raden we je aan om een aantal standaard items in je auto te leggen. Zo zijn bijvoorbeeld de gevarendriehoek, een brandblusser, een lifehammer en EHBO-doos handige voorwerpen om met je mee te nemen. Ook het veiligheidshesje is bij deze uitrusting geen overbodige luxe. Wij vertellen je hoeveel veiligheidshesjes in je auto handig zijn, waar zo’n veiligheidsvest voor moet worden gebruikt en wat de verschillende regels in andere landen zijn.

Is een veiligheidsvest verplicht?

Een veiligheidsvestje is in Nederland niet verplicht om in je auto te hebben. In andere landen is zo’n veiligheidsvest wel verplicht. Het is bijvoorbeeld in landen als Duitsland, België, Italië, Oostenrijk en Frankrijk verplicht om er één binnen handbereik te hebben liggen. Dat betekent dat het niet voldoende is om deze dan in de kofferbak te bewaren. Kies voor een makkelijk bereikbare plek, bijvoorbeeld in je dashboardkastje. 

Waarvoor gebruik je het veiligheidshesje?

Veiligheidshesjes worden ingezet om ervoor te zorgen dat je zichtbaar bent voor andere weggebruikers en om andere weggebruikers te waarschuwen. Een veiligheidshesje heeft een felle kleur en reflecterend materiaal, wat ervoor zorgt dat andere weggebruikers je goed kunnen zien en voorzichtig langs je heen kunnen rijden. Wanneer je op of langs de weg aan het werk bent is een veiligheidsvest verplicht. Denk bijvoorbeeld aan verkeersregelaars of mensen in de bouw. 

Sta je stil vanwege een ongeval met je auto of autopech? Dan raden wij je aan om voor alle inzittenden een veiligheidshesje binnen handbereik te hebben liggen. Dit geldt ook voor kinderen. Je kunt deze veiligheidshesjes bijvoorbeeld bij je EHBO-doos en gevarendriehoek kwijt. Doordat je deze binnen handbereik hebt kun je deze aantrekken voordat je bijvoorbeeld de auto moet verlaten om een lekke band te vervangen

Waar en wanneer is een veiligheidshesje verplicht?

Niet in Nederland, maar wel in andere landen in Europa is een veiligheidsvest verplicht in je auto. Hoeveel veiligheidshesjes in de auto zijn handig? Wij adviseren je om uit voorzorg altijd veiligheidshesjes voor alle inzittenden mee te nemen, dus ook voor kinderen. Zorg er ook voor dat wanneer je op vakantie gaat naar het buitenland, je altijd de regels van de landen waar je doorheen reist checkt, zodat je niet voor eventuele (dure) verrassingen komt te staan. Per land verschilt de regelgeving omtrent verplichte voorwerpen in je auto. Dit geldt dus eveneens voor de plek waar je deze voorwerpen in je auto bewaart. 

Waar koop ik een veiligheidshesje?

Je kunt een veiligheidshesje op veel plekken in Nederland kopen. Denk bijvoorbeeld aan tankstations en diverse warenhuizen. De kosten voor een veiligheidsvest liggen doorgaans rond de € 10,- en kosten zeker niet meer dan € 15,-. Let erop dat je altijd één koopt die voldoet aan de Europese norm EN471, klasse 2.

Onverhoopt in een noodsituatie terecht gekomen? Univé helpt 

Univé vindt verkeersveiligheid belangrijk. Daarom hebben we voor onze autoverzekering de gratis aanvullende dekking Veilig op Weg ontwikkeld. Bij veilig rijgedrag krijg je als beloning maximaal 10% korting op je totale autopremie (inclusief aanvullende dekkingen). 

Toch kan het zijn dat je onverhoopt je auto tot stilstand heeft moeten brengen. 

Terechtgekomen in een aanrijding

Als je niet verder kunt rijden na een aanrijding, dan ben je met een autoverzekering van Univé verzekerd van gratis hulpverlening in binnen- en buitenland. Bel na een aanrijding of ongeval met de Univé alarmcentrale.

Meld je schade zo snel mogelijk online op Mijn Univé of in de Univé App en vul eventueel een schadeformulier in. Voor direct contact met een medewerker vind je hier onze contactgegevens. Je kunt ook terecht bij één van onze Univé winkels

Pech aan de weg

Met de aanvullende dekking pechhulp van Univé ben je bij autopech verzekerd en helpen wij je zo weer op weg. Je kunt pechhulp bereiken via de Univé app of bel de Univé alarmcentrale: +31 592 34 81 12.

Meer weten over dit onderwerp? Lees dan ook Verplichte uitrusting auto in Nederland.