Ga naar inhoud

Vergoeding kronen en bruggen

Een kroon op je tand of een brug tussen je tanden krijg je alleen in uitzonderlijke gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. Heb je een tandartsverzekering afgesloten? Dan krijg je kronen en bruggen meestal grotendeels vergoed vanuit een jaarlijks budget.

Heb je recht op een vergoeding vanuit de basisverzekering voor een kroon of brug? Dan geldt er geen eigen risico. Ook niet als je ouder bent dan 18 jaar. Het moet bij deze vergoeding namelijk voor je 18e vastgesteld zijn dat je één of meer blijvende snij- of hoektanden mist.

Als je recht hebt op de vergoeding van kronen en bruggen vanuit je basisverzekering omdat je voor je 18e één of meer blijvende snij- of hoektanden mist, kun je terecht bij een tandarts, kaakchirurg, tandprotheticus of mondhygiënist. Elke tandarts wordt volledig vergoed. Ga je naar een kaakchirurg of tandprotheticus zonder contract? Dan krijg je misschien minder vergoed. Je vindt gecontracteerde zorgverleners in de zorgzoeker van je zorgverzekeraar.

Kroon of brug vergoeding uit de tandartsverzekering

Je kunt een kroon op je tand of brug tussen je tanden voor een deel vergoed krijgen vanuit de tandartsverzekering. Een implantaat waarop de kroon wordt geplaatst, wordt ook vergoed. Welk percentage van de behandeling je vergoed krijgt, verschilt per tandartsverzekering. Ook zit er vaak een maximum aan het bedrag dat je jaarlijks aan mondzorg mag besteden.

Veelgestelde vragen over kronen bruggen

Een kroon is een kunsttand die gebroken, beschadigde tanden en kiezen vervangt. De kroon kan over een bestaande tand geplaatst worden. Als er geen tand of kies meer is, moet er eerst een implantaat geplaatst worden.

Als je één tand of kies vervangt, krijg je meestal een kroon. Moeten er meerdere tanden of kiezen op een rij vervangen worden? Dan wordt er vaak een brug geplaatst. Die bestaat uit twee kronen met daartussen een kunsttand. De kronen worden dan op een tand of implantaat geplaatst en de kunsttand vult de lege plek op.

Als veel tanden of kiezen missen of als ze niet meer te redden zijn, kan je tandarts een kunstgebit adviseren in plaats van kronen of bruggen. Het nadeel is dat je overgebleven tanden en kiezen dan eerst getrokken moeten worden. Dat krijg je niet vergoed uit de basisverzekering, maar wel deels uit je tandartsverzekering. Het kunstgebit zelf wordt wel vergoed uit de basisverzekering. Je betaalt dan een eigen bijdrage. In sommige aanvullende (tandarts-) verzekeringen wordt deze eigen bijdrage vergoed.