Ga naar inhoud

Vergoeding klikgebit

De klikgebit vergoeding uit de basisverzekering kun je krijgen als je geen tanden meer in je boven- en/of onderkaak hebt. Een klikgebit is een kunstgebit op implantaten. Je betaalt hiervoor een eigen bijdrage. Soms kan je de eigen bijdrage vergoed krijgen uit een aanvullende tandartsverzekering.

Klikgebit vergoeding basisverzekering

Een klikgebit vergoeding uit de basisverzekering krijg je alleen voor je volledige onder- en/of bovenkaak. Daarvoor worden implantaten geplaatst, waarop je het kunstgebit kunt vastklikken. Soms valt een klikgebit vergoeding uit de basisverzekering onder bijzondere tandheelkunde. Je kaak is dan zo erg geslonken, dat een normale gebitsprothese geen optie is.

Het repareren en opvullen (rebasen) van je klikgebit valt ook onder de klikgebit vergoeding uit het basispakket. Na vijf jaar heb je recht op de vergoeding van een nieuw klikgebit. Ook als je in de tussentijd verandert van zorgverzekeraar. Heb je eerder een nieuw klikgebit nodig? Dan kan je zorgverlener daar toestemming voor aanvragen bij je zorgverzekering.

Het is ook mogelijk om de klikgebit vergoeding te combineren met de vergoeding kunstgebit. Voor beide vergoedingen geldt dat ze voor de volledige onder- of bovenkaak zijn bestemd. Je kunt dus boven een gebitsprothese krijgen en onder een klikgebit (of andersom).

Meestal heb je nog een aantal eigen tanden en/of kiezen als je het advies krijgt voor een klikgebit. Deze moeten eerst verwijderd worden voor je een klikgebit op implantaten kunt krijgen. Het trekken van tanden en kiezen krijg je niet vergoed vanuit de basisverzekering. Deze kunnen wel vergoed worden uit een aanvullende tandartsverzekering.

Heb je niet voor de volledige onder- en/of bovenkaak een klikgebit nodig? Dan krijg je misschien een gedeeltelijk klikgebit, maar die valt niet onder de klikgebit vergoeding. Als je vanwege een ernstige afwijking of stoornis van tanden, kaak of mond een gedeeltelijk klikgebit nodig hebt krijg je die misschien vergoed vanuit bijzondere tandheelkunde. Dit kan je aanvragen bij je zorgverzekeraar.

Een implantaat in combinatie met kronen en bruggen krijg je niet vergoed vanuit de basisverzekering. Die is namelijk niet bestemd voor een volledige onder- of bovenkaak. Soms kun je een implantaat wel vergoed krijgen vanuit bijzondere tandheelkunde. Er moet dan sprake zijn van een ernstige afwijking of stoornis van tanden, kaak of mond.

Voor een klikgebit betaal je eigen risico, ook als je die valt onder bijzondere tandheelkunde. Dit valt namelijk onder specialistische zorg. Hoeveel eigen risico je betaalt is afhankelijk van welk deel je al verbruikt hebt. Het verplichte eigen risico is € 385 per jaar maar kan oplopen tot € 885 met een vrijwillig eigen risico.

Net als voor een kunstgebit betaal je voor een klikgebit een eigen bijdrage. Dit is een percentage van de kosten voor het plaatsen van je klikgebit. De hoogte van dit percentage verschilt per kaak en is ook afhankelijk van of je op de andere kaak een gebitsprothese krijgt.

Om een klikgebit volledig vergoed te krijgen, is het van belang om naar een gecontracteerde zorgverlener te gaan. Dit kan een tandarts, tandarts-implantoloog of tandprotheticus zijn. Voor bijzondere tandheelkunde zijn er speciale centra. Je vindt gecontracteerde zorgverleners in de zorgzoeker van je zorgverzekeraar.

Klikgebit vergoeding aanvullende verzekering

Sommige kosten die niet vallen onder je klikgebit vergoeding uit de basisverzekering kun je vergoed krijgen uit een aanvullende zorg- of tandartsverzekering. Dat geldt bijvoorbeeld voor de eigen bijdrage.

De tandartsverzekering vergoed naast de eigen bijdrage voor een klikgebit vaak ook een deel van de tandartskosten. Bijvoorbeeld het trekken van tanden en/of kiezen en een gedeeltelijk klikgebit.