Vergoeding endodontoloog
Een endodontoloog vergoeding uit de basisverzekering krijg je alleen als je jonger bent dan 18 jaar of in bijzondere situaties. In de meeste gevallen heb je een tandartsverzekering nodig voor bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling vergoeding.
Wortelkanaalvergoeding vergoeding uit de basisverzekering
Een endodontologische behandeling wordt meestal een wortelkanaalbehandeling genoemd. Hiervoor kun je terecht bij de tandarts. Kinderen tot 18 jaar krijgen mondzorg volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Dus ook wortelkanaalbehandeling kosten. Vanaf 18 jaar krijg je de wortelkanaalbehandeling vergoeding alleen in het geval van bijzondere tandheelkunde.
Heb je recht op de vergoeding van wortelkanaalbehandeling kosten omdat je jonger dan 18 jaar bent? Dan betaal je geen eigen risico. Als je boven de 18 bent en er sprake is van bijzondere tandheelkunde betaal je wel eigen risico voor de endodontoloog vergoeding.
Endodontologische behandelingen worden normaal gesproken uitgevoerd door de tandarts. Bij de meeste zorgverzekeraars krijg je bij elke tandarts een volledige wortelkanaalvergoeding. Als je naar een niet-gecontracteerde tandarts gaat, moet je de rekening misschien eerst zelf betalen.
Endodontoloog vergoeding uit de tandartsverzekering
Als je geen vergoeding uit de basisverzekering krijgt voor een wortelkanaalbehandeling, kun je gebruik maken van een tandartsverzekering. Meestal heb je dan jaarlijks een budget tot je beschikking, waaruit je een deel van de wortelkanaalbehandeling kosten vergoed krijgt. Tenzij de endodontologische behandeling nodig is na een tandongeval. Dan krijg je alles vergoed.
Veelgestelde vragen endodontologie
Wortelkanaalbehandeling kosten kunnen behoorlijk variëren. De ene ingreep is namelijk meer complex dan de andere. Waardoor de tandarts de ene keer meer tijd en materiaal nodig heeft dan de andere keer. Gemiddeld moet je ongeveer rekening houden met een bedrag tussen de € 300 en € 600 voor een endodontologische behandeling.
Onder je kiezen en tanden zitten wortels, waarin meerdere kanalen lopen. In die kanalen zitten bindweefsel, bloedvaatjes en zenuwvezels. Zo’n kanaal wordt een pulpa genoemd en die kan ontstoken raken. Bijvoorbeeld vanwege slechte hygiëne, een vulling die lekt of een tandongeval. Het wortelkanaal moet dan gedesinfecteerd worden.
Als je tandarts een ontstoken pulpa vermoedt, maakt die een röntgenfoto om de exacte locatie te bepalen. Daarna wordt onder verdoving de bovenkant van de kies opengemaakt. Zo kan de tandarts de ontstoken wortelkanalen schoonmaken en desinfecteren. Bovendien kan die gelijk zien of er meer kanalen ontstoken zijn. Daarna wordt er een vulling geplaatst.
Als een wortelkanaal ontstoken is, moet dat verholpen worden voordat de ontsteking zich uit kan breiden naar je kaak. In plaats van een wortelkanaalbehandeling kan de tand of kies ook getrokken worden. Dat doet de tandarts normaal gesproken liever niet, omdat het behoud van je natuurlijke gebit op de lange termijn het meest wenselijk is.