Ga naar inhoud

Zorg tijdens de behandeling van kanker

Behandeling bij kanker zoals chemotherapie en bestraling is geestelijk en lichamelijk erg zwaar. Daarom krijg je niet alleen de behandeling bij kanker vergoed, maar kun je ook andere (zorg)kosten die bij de behandeling horen vergoed krijgen. Denk daarbij aan reiskosten, thuiszorg en pruiken.

Behandeling bij kanker uit de basisverzekering

Als je te maken krijgt met behandeling bij kanker, wil je je geen zorgen hoeven maken over de zorgkosten. Daarom krijg je verschillende vormen van kanker behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Bijvoorbeeld een kankermedicijn, bestraling- en chemotherapie.

Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de verschillende vormen van kanker. Daardoor komt er ook regelmatig een nieuw kankermedicijn op de markt. De overheid bepaalt of een medicijn (voorlopig) in het basispakket op wordt genomen. Als dat zo is wordt die geregistreerd in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Je kunt dit controleren op www.medicijnkosten.nl

Zit het kankermedicijn voor jouw behandeling bij kanker in het basispakket? Dan krijg je dat vergoed vanuit de basisverzekering. Soms moet je een eigen bijdrage betalen. Hoeveel dat is kun je ook zien op www.medicijnkosten.nl. Per jaar betaal je maximaal € 250 eigen bijdrage voor medicijnen. Soms betaal je ook eigen risico voor apothekerskosten en/of als het geen voorkeursgeneesmiddel is. 

Vergoeding kankermedicijn

De chemotherapie vergoeding zit ook in het basispakket. Voor de vergoeding maakt het niet uit of je deze behandeling bij kanker in het ziekenhuis of thuis krijgt. Meestal krijg je de chemotherapie op de dagbehandeling in het ziekenhuis. Duurt de behandeling bij kanker langer? Dan kan je ook chemotherapie op de verpleegafdeling krijgen en blijf je een paar dagen in het ziekenhuis.

Chemotherapie kan ook deels of volledig bij je thuis plaatsvinden. Je krijgt dan een infuus aangesloten op een draagbare infuuspomp in het ziekenhuis. Een wijkverpleegkundige komt dan bij je thuis om het infuus weer af te koppelen. Dit valt onder de vergoeding verpleging en verzorging. Voor chemotherapie met een kankermedicijn hoef je vaak helemaal niet naar het ziekenhuis.

Vergoeding ziekenhuis

Tijdens of na chemotherapie is bestraling vaak onderdeel van de behandeling bij kanker. Er zijn meerdere bestralingstechnieken zoals fotonen- en protonentherapie. Maar er bestaat ook MRI-geleide bestraling.

De overheid heeft vastgelegd in welke situaties en onder welke voorwaarden bepaalde bestralingstechnieken wel of niet vergoed worden uit de basisverzekering. Je arts beoordeelt dit en moet soms toestemming aanvragen bij je zorgverzekeraar.

Immuuntherapie kan ook onderdeel zijn van de behandeling bij kanker. Dit is gericht op het activeren en versterken van je afweersysteem, zodat je lichaam de kankercellen doodt. Immunotherapie valt onder medisch specialistische zorg en krijg je vergoed vanuit de basisverzekering. 

Soms stellen artsen nieuwe of experimentele behandelingen voor die meestal (nog) niet in het basispakket zitten. Daarom krijg je zo’n behandeling ook niet standaard vergoed vanuit de basisverzekering. Je arts moet daar eerst toestemming voor aanvragen bij je zorgverzekeraar.

Voor de vergoeding experimentele behandeling moet je zorgverzekeraar beoordelen of er voldoende wetenschappelijk bewijs van goede kwaliteit is, dat aantoont dat de experimentele behandeling veilig en effectief is in jouw situatie. Op de korte én lange termijn.

Vergoedingen naast behandeling bij kanker

In de basisverzekering en aanvullende verzekering zitten meer vergoedingen waar je recht op hebt naast je de behandeling bij kanker. Bijvoorbeeld voor reiskosten, pruiken, thuiszorg en psychologische ondersteuning. Als mantelzorger kun je soms ook hulp krijgen.

Als je naar het ziekenhuis moet voor chemotherapie, immuuntherapie of bestraling kun je de reiskosten vergoed krijgen. Ook als je voor onderzoek of controle heen moet. De reiskostenvergoeding geldt voor vervoer per auto, taxi of het openbaar vervoer. Als het belangrijk is dat er een begeleider mee gaat, worden die (extra) kosten ook vergoed uit de basisverzekering. 

Voor de reiskostenvergoeding heb je eerst toestemming van je zorgverzekeraar nodig. Ook betaal je eigen risico en eigen bijdrage. Kies je voor taxivervoer? Kies dan voor een gecontracteerd taxibedrijf via de zorgzoeker. Anders krijg je de kosten niet volledig vergoed. Het taxibedrijf declareert de kosten dan rechtstreeks bij je zorgverzekeraar. Andere vervoerskosten declareer je zelf.  

Vergoeding reiskosten

Reizen kan naast een behandeling bij kanker erg zwaar zijn. Als je in aanmerking komt voor een reiskostenvergoeding, kun je vaak ook logeerkosten vergoed krijgen de basisverzekering. Voorwaarde is dan meestal wel dat je langer dan drie dagen een poliklinische behandeling moet ondergaan ver van huis. Na toestemming van je zorgverzekering geldt er een vast bedrag per nacht. 

Bij sommige behandelingen krijg je ook logeerkosten vergoed uit de basisverzekering als je op langer dan een uur rijden van het ziekenhuis woont. Logeerkosten van partner of ouder worden niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar soms wel vanuit de aanvullende verzekering. Ook dan is er meestal sprake van een vast bedrag bij een behandeling van minimaal twee opvolgende dagen.

Vergoeding logeerkosten

De behandeling bij kanker vergt veel van je lichaam. Soms zoveel dat je thuis verpleging en verzorging nodig hebt. Daarvoor kun je contact opnemen met een (gecontracteerde) wijkverpleegkundige. Die bepaalt welke zorg je nodig hebt en legt dat vast in een zorgplan. Als je naar een wijkverpleegkundige zonder contract gaat, krijg je de zorg meestal niet volledig vergoed.

Vergoeding verpleging en verzorging

Als je behandeling bij kanker kaalheid veroorzaakt, kun je een pruik vergoed krijgen uit de basisverzekering. Aan deze vergoeding zit vaak een maximumbedrag per jaar vast. Ook kun je soms een reservepruik vergoed krijgen. Je betaalt ook eigen risico. Ga je naar een leverancier zonder contract met je zorgverzekeraar? Dan betaal je vaak een deel van de pruik zelf.  

Vergoeding pruiken

Word je tijdens je behandeling bij kanker geholpen door een naaste? Die bijvoorbeeld meegaat naar afspraken, controles en behandelingen? Of thuis helpt bij verzorging of het huishouden? Dan is er sprake van mantelzorg. Ook een mantelzorger kan soms wel wat ondersteuning gebruiken. Bijvoorbeeld bij ziekte, vakantie of verplichtingen. Daar zijn verschillende vergoedingen voor.

Mantelzorg vergoedingen