Hulp bij kanker
Voorbereiden op behandeling van kanker
Als je de diagnose kanker krijgt, kan er van alles door je heen gaan. Hoe het precies zit met je zorgverzekering is niet iets waar je direct bij stilstaat. Toch is het goed om vooraf te weten hoe Univé je kan helpen bij het vinden en vergoeden van zorg. Zo kun je weloverwogen keuzes maken en kom je tijdens of na de behandeling niet voor onverwacht hoge kosten te staan.
Zorgverleners bij diagnose kanker
Voorafgaand aan de diagnose kanker heeft je huisarts je doorverwezen naar een medisch specialist in het ziekenhuis . Nu uit onderzoek is gebleken dat je kanker hebt en behandeld moet worden, krijg je te maken met de afdeling oncologie binnen het ziekenhuis. Ondertussen kijk je misschien wat je zelf kunt doen, zoals meer bewegen of gezonder eten. Daar kan oncologisch dieetadvies bij helpen.
De huisarts is je eerste aanspreekpunt bij gezondheidsklachten. Daarom krijg je deze zorg altijd volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt hiervoor ook geen eigen risico, tenzij je huisarts bijvoorbeeld bloedonderzoek laat doen in het laboratorium.
Pas na doorverwijzing van de huisarts kun je naar het ziekenhuis. Als je zelf een voorkeur hebt voor een bepaald ziekenhuis kun je dat bespreken. Dit kan ook een ziekenhuis in het buitenland zijn. Het is ook belangrijk om te kijken of dat ziekenhuis een contract heeft met je zorgverzekeraar. Anders krijg je de behandelingen misschien deels vergoed en moet je een deel zelf betalen.
Voor ziekenhuiszorg betaal je altijd eigen risico. Als je een vrijwillig eigen risico hebt afgesloten, kan dat bedrag oplopen tot € 885 per jaar. Ziekenhuiszorg wordt vergoed op basis van een Diagnose Behandel Combinatie (DBC) die maximaal 120 dagen loopt. Voor een nieuwe DBC in een nieuw jaar betaal je opnieuw eigen risico. Na de diagnose kanker is het dus goed om te kijken naar je eigen risico voor komend jaar.
Voeding bij kanker kan soms een rol spelen. Gezonde voeding kan je helpen om de behandelingen zo goed mogelijk te doorstaan. Hulp hierbij wordt oncologisch dieetadvies genoemd. Buiten het ziekenhuis krijg je een aantal uren dieetadvies vergoed vanuit de basisverzekering en aanvullende verzekering.
Zorgbemiddeling
Vind je het lastig om te bepalen waar je het geholpen wilt worden? Of twijfel je aan de diagnose kanker en wil je een second opinion? Univé staat je bij met de Persoonlijke Zorggids. We bespreken jouw persoonlijke situatie en de mogelijkheden die er zijn. Denk daarbij aan de afstand tot het ziekenhuis, eventuele specialisaties, wachtlijstbemiddeling en mogelijke kosten.
Ondersteuning bij diagnose kanker
De diagnose kanker zet je leven op z’n kop. Het kan fijn zijn om een lotgenoot met ervaring te spreken, die weet wat er door je heen gaat en wat er op je af komt. CancerConnect is een stichting die ervaringsdeskundigen met de diagnose kanker in contact brengt met lotgenoten.
Van een ervaringsdeskundige krijg je tips en advies bij je behandelproces, maar je kunt ook gewoon vragen stellen of je hart luchten.