Ga naar inhoud

Hulp bij herstel en verwerking van kanker

Je leven na kanker is niet zomaar hetzelfde als voordat je de diagnose kreeg. Er zijn vormen van zorg beschikbaar, waardoor je je langzaam maar zeker weer een beetje de oude kunt voelen. Vanuit je zorgverzekering krijg je daarom vergoedingen voor het herstel en de verwerking van kanker.

Vergoedingen basisverzekering voor leven na kanker

Je basisverzekering biedt verschillende vergoedingen om je leven na kanker weer op te pakken. Oncologische revalidatie kan je daar goed bij helpen. Fysiotherapie kan onderdeel van revalideren zijn, maar krijg je soms ook apart vergoed. Weer conditie opbouwen? Dan kun je terecht bij de sportarts.

Met oncologische revalidatie pak je je leven na kanker op in de meest brede zin. Oncologische revalidatie richt zich namelijk op fysieke, emotionele en sociale problemen. Dit krijg je vergoed vanuit de basisverzekering, als de oncologische revalidatie plaatsvindt in een ziekenhuis of revalidatiecentrum. Ook heb je een verwijzing en toestemming van je zorgverzekeraar nodig.

Fysiotherapie en psychologische zorg kunnen onder de oncologische revalidatie vergoeding vallen. Dit valt dan onder dezelfde Diagnose Behandel Combinatie (DBC) waarvoor je eigen risico betaalt. Duurt de oncologische revalidatie langer dan 120 dagen? Dan wordt er een nieuwe DBC opgestart. Als die in een nieuw kalenderjaar valt betaal je daar opnieuw eigen risico voor.

Is oncologische fysiotherapie geen onderdeel van de oncologische revalidatie vergoeding? Dan kom je na je behandeling bij kanker misschien in aanmerking voor fysiotherapie bij een chronische aandoening. Dan krijg je vanaf de 21e behandeling een oncologische fysiotherapie vergoeding vanuit de basisverzekering. Misschien vergoed je aanvullende verzekering de eerste 20 behandelingen.

Onder de chronische aandoeningen vallen littekenweefsel, lymfoedeem en weke delen tumoren. Als daar sprake van is kun je gebruik maken van de oncologische fysiotherapie vergoeding. Hiervoor heb je een verwijzing nodig en je betaalt eigen risico voor vergoeding vanaf de 21e behandeling vanuit de basisverzekering. Ga voor een volledige vergoeding wel naar een gecontracteerde fysiotherapeut.

Sporten kan helpen bij een vitaal leven na kanker. Na je behandeling moet je lichaam natuurlijk herstellen en bouw je langzaam weer conditie op. Het kan fijn zijn om hier begeleiding bij te krijgen. Een sportarts helpt je met sportmedisch advies om je lichaam weer te laten wennen aan inspanning. Voor een vergoeding vanuit de basisverzekering heb je een verwijzing nodig en je betaalt eigen risico.

Aanvullende verzekering voor leven na kanker

Ook vanuit je aanvullende verzekering kun je soms gebruik maken van vergoedingen die helpen in je leven na kanker. Denk daarbij aan (extra) behandelingen fysiotherapie maar ook aan cursussen die je helpen bij het inrichten van je leven na kanker.

Heb je een aanvullende verzekering? Dan krijg je waarschijnlijk een aantal behandelingen fysiotherapie vergoed. Die kun je ook gebruiken voor oncologische fysiotherapie. Daarbij wordt je bijvoorbeeld geholpen om bepaalde vaardigheden terug te krijgen na je behandeling bij kanker. Oncologische fysiotherapie kan ook onderdeel zijn van een beweegprogramma na kanker.

Vanuit je aanvullende verzekering heb je vaak een budget tot je beschikking voor (online) cursussen. Sommige cursussen gaan over het leven na kanker en hoe je dat in kunt richten. Daarbij wordt niet alleen rekening gehouden met je fysieke en mentale gesteldheid, maar ook met hoe je bijvoorbeeld de draad op kunt pakken op je werk of binnen je relatie.

In je leven na kanker kan psychosociale zorg helpen bij vermoeidheid, angst, somberheid of relatieproblemen. Dit kan individueel maar ook met je gezin. Zo kun je ook je partner en/of kinderen betrekken om je leven na kanker weer op te pakken. Omdat psychosociale zorg onder alternatieve geneeswijzen valt, kun je dit alleen vergoed krijgen uit de aanvullende verzekering.