Reiskostenvergoeding (zittend ziekenvervoer)
Zittend ziekenvervoer valt vaak onder de reiskostenvergoeding uit je zorgverzekering. Er kan sprake zijn van eigen-, openbaar- of taxivervoer. Bijvoorbeeld als je niet zelfstandig kunt reizen of voor langere tijd regelmatig van en naar een zorginstelling moet reizen. Er is een aparte vergoeding voor ambulancevervoer (liggend ziekenvervoer).
Zittend ziekenvervoer uit de basisverzekering
Ben je op het gebied van zorg aangewezen op je (eigen) auto, het openbaar vervoer of een taxi? Dan is er sprake van zittend ziekenvervoer. Hiervoor kun je gebruik maken van de reiskostenvergoeding uit je zorgverzekering. Er moet dan sprake zijn van één van de volgende situaties:
- Je kunt je alleen met een rolstoel verplaatsen.
- Je hebt kanker en krijgt chemo-, radio- of imuuntherapie.
- Je hebt een visuele beperking en kunt niet zonder begeleiding reizen.
- Je bent jonger dan 18 jaar en gaat naar een verpleegkundig kinderdagverblijf of kinderzorghuis (intensieve kindzorg).
- Je krijgt nierdialyse of onderzoek/controle daarvoor.
- Je krijgt geriatrische revalidatiezorg.
- Je gaat naar dagbehandeling voor kwetsbare patiënten (GZSP).
Is er sprake van vervoer bij een transplantatie? Dan valt dit onder de transplantatie vergoeding. Heb je voor andere zorg uit de basisverzekering voor langere tijd vervoer nodig? Dan kun je soms een reiskostenvergoeding krijgen op basis van een hardheidsclausule. Dit is een berekening op basis van de duur, regelmaat en afstand van zittend ziekenvervoer.
Meestal heb je toestemming van je zorgverzekeraar nodig om zittend ziekenvervoer vergoed te krijgen. Voor die aanvraag heb je soms ook een verklaring van je behandelend arts nodig. Dat is een officieel document waaruit blijkt dat je een langdurige behandeling nodig hebt.
De reiskostenvergoeding die je krijgt vanuit je zorgverzekering hangt af van welk vervoer je gebruikt. Voor het gebruik van een eigen auto geldt vaak een kilometervergoeding. De kosten van het openbaar vervoer (2e klasse) en de taxi krijg je meestal volledig vergoed. Houd er bij taxivervoer rekening mee dat je dan wel gebruik maakt van een gecontracteerd taxibedrijf. Die vind je in de zorgzoeker van je zorgverzekeraar.
Je krijgt ambulance kosten vergoed uit de basisverzekering als je alleen liggend vervoerd kunt worden en als je zorgt valt onder de basisverzekering, Wlz of Jeugdwet. De overheid bepaalt voor welke zorg dat geldt. Ambulance kosten die je maakt voor zorg die je zelf betaalt of vergoed krijgt vanuit een aanvullende verzekering krijg je dus niet vergoed.
Voor de vergoeding van zittend ziekenvervoer betaal je een eigen bijdrage per jaar. De overheid bepaalt dit bedrag. Het is dus goed om daar rekening mee te houden. Je eigen bijdrage betaal je naast je eigen risico voor zorg uit de basisverzekering. Eigen risico geldt niet voor je reiskostenvergoeding maar wel voor de zorg waar je vervoer voor nodig hebt.
Heb je ambulance vervoer nodig voor een (enkele) rit van meer dan 200 kilometer? Dan heb je voor een vergoeding eerst toestemming nodig van je zorgverzekeraar. Is vervoer over de weg niet mogelijk en moet je bijvoorbeeld per boot of helikopter vervoerd worden? Dan moet je in niet-spoedeisende situaties meestal ook eerst contact opnemen met je zorgverzekeraar.
Heb je een begeleider nodig voor het zittend ziekenvervoer? Of gaat het om vervoer van kinderen jonger dan 16 jaar? Dan kun je vaak ook een vergoeding voor de reiskosten van de begeleider.