Aanvullende dekkingen
Uitlooprisico
Je bent met een Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) niet standaard verzekerd voor schade die je bij ons meldt nadat je verzekering is afgelopen. Dit noemen we het uitlooprisico. Je bent ook niet verzekerd als de oorzaak van de schade tijdens de looptijd van de verzekering is ontstaan.
Zeg je je AVB op of beëindigen wij deze? Je kunt dan kiezen om het uitlooprisico te verzekeren.
Wat is uitlooprisico?
Met het uitlooprisico bedoelen we de situatie waarin iemand je ná de einddatum van de verzekering aansprakelijk stelt voor schade die vóór de einddatum van de verzekering veroorzaakt is.
Aansprakelijk gesteld na het einde van je verzekering. En nu?
Voor veel ondernemers klinkt het als een nachtmerrie: je stopt met je bedrijf, zegt je AVB op en nét daarna stelt een voormalig opdrachtgever je aansprakelijk voor een fout die jij hebt gemaakt. De financiële gevolgen zijn soms niet te overzien...
Gelukkig kun je je verzekeren voor dit zogenoemde uitlooprisico. Er zijn twee situaties waarin wij de schade in behandeling nemen als deze na het einde van de verzekering gemeld wordt.
1. Je hebt jezelf verzekerd voor uitlooprisico met de dekking Uitloop
Als je je AVB beëindigt, kun je het uitlooprisico verzekeren. Als je in de uitloopperiode aansprakelijk wordt gesteld voor schade die is ontstaan tijdens de looptijd van de verzekering, dan ben je hiervoor verzekerd. We kijken hierbij naar de dekkingen die je had tijdens de looptijd van je verzekering.
De AVB kent twee varianten van de uitloopperiode:
- Als je stopt met je bedrijf. Je kunt het uitlooprisico verzekeren voor een periode van 3 jaar.
- Als wij je verzekering stopzetten. Je kunt het uitlooprisico verzekeren voor een periode van 1 jaar (niet geldig als je fraude hebt gepleegd)
2. Je hebt een gebeurtenis gemeld binnen de looptijd van je verzekering
Als je tijdens de looptijd van je bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering een beroepsfout hebt gemaakt (die verzekerd is volgens de voorwaarden) en je meldt deze binnen de looptijd, dan nemen wij de schade in behandeling als deze ontstaat na het einde van de verzekering. Dit geldt alleen als de gemaakte beroepsfout verzekerd is volgens onze voorwaarden.
Om dit te verduidelijken geven we twee voorbeeldsituaties.
Voorbeeld: wel verzekerd
Je hebt een AVB en deze beëindig je per 31 oktober. Uitlooprisico heb je niet meeverzekerd. Op 20 oktober veroorzaak je schade en deze meld je ook direct. Op 5 november stelt de opdrachtgever je aansprakelijk voor de schade. Als je deze schade bij ons meldt, nemen wij deze in behandeling.
Voorbeeld: niet verzekerd
Je hebt een AVB en deze beëindig je per 31 oktober. Uitlooprisico heb je niet meeverzekerd. Op 20 oktober veroorzaak je schade. Je meldt dit op 1 november. Op 5 november stelt de opdrachtgever je aansprakelijk voor deze schade. Als je dit bij ons meldt, nemen wij deze niet in behandeling. Je hebt de gebeurtenis van 20 oktober namelijk niet binnen de looptijd van je verzekering bij ons gemeld.
Veelgestelde vragen over uitlooprisico
Inlooprisico
Als een opdrachtgever je ná de ingangsdatum van je Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering aansprakelijk stelt voor een beroepsfout die je maakte vóór het afsluiten van de verzekering, dan noemen we dat het inlooprisico.
Meer lezen over het inlooprisico
Uitlooprisico
Het uitlooprisico is precies andersom: hiermee wordt het risico bedoeld dat je vóór beëindiging van je verzekering een beroepsfout maakt, waarvoor je ná de looptijd van je verzekering aansprakelijk voor wordt gesteld. Het uitlooprisico is niet standaard verzekerd, dit is een aanvullende dekking.
Inloop is wel standaard verzekerd
Bij Univé is het inlooprisico standaard meeverzekerd op de Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Wil je voor een vergoeding in aanmerking komen? Je moet dan in de drie jaar vóór de ingangsdatum van je AVB een soortgelijke zakelijke aansprakelijkheidsverzekering hebben gehad bij een andere verzekeraar. Let op dat je bij die verzekeraar dezelfde werkzaamheden had verzekerd als nu bij Univé.
Nee, het uitlooprisico kun je niet afsluiten op een lopende verzekering. Als je je Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering beëindigt, kun je ervoor kiezen om het uitlooprisico te verzekeren. Als je de verzekering zelf beëindigt, kun je het uitlooprisico voor 3 jaar verzekeren. Beëindigen wij de verzekering? Dan kun je kiezen om het risico 1 jaar te verzekeren.
Als je je AVB beëindigt, kun je ervoor kiezen om het uitlooprisico te verzekeren. Dit vermelden we op de bevestigingsbrief van je beëindiging. Daarop staat ook voor welke periode het uitlooprisico is verzekerd.
Met de aanvullende dekking Uitloop ben je verzekerd voor schades die je binnen je AVB hebt verzekerd. Heb je je AVB uitgebreid met de dekking Beroepsaansprakelijkheid of Bestuursaansprakelijkheid? Dan geldt het uitlooprisico ook voor die dekking. Schades die verzekerd zijn met deze dekkingen, zijn ook verzekerd in de periode dat het uitlooprisico verzekerd is.
Het uitlooprisico geldt niet voor de dekkingen Werknemersschade en Constructie All Risk (CAR).
Werknemersschade en uitlooprisico
Heb je de dekking Werknemersschade op je AVB afgesloten en beëindig je de verzekering? Schades die binnen twee maanden na afloop van de verzekering gemeld worden, zijn nog verzekerd. Voorwaarde is wel dat de schade is veroorzaakt tijdens de looptijd van de verzekering.
CAR en uitlooprisico
Ook voor de combinatie van de dekkingen Construction All Risk (CAR) en Uitloop gelden andere voorwaarden.
Als je schade ontdekt nadat de bouw- of montageperiode of onderhoudsperiode is afgelopen, dan is schade aan spullen of zaken in een aantal gevallen standaard verzekerd met de CAR-dekking. Daar zitten de volgende voorwaarden aan:
- Je meldt de schade aan Univé binnen 12 maanden nadat de bouw- of montageperiode of onderhoudsperiode is afgelopen.
- Je kunt bewijzen dat de schade ontstaan is tijdens de bouw- of montageperiode of onderhoudsperiode.
- De schade heeft te maken met de uitvoering van het werk.