4 juli 2023Wonen
Duurzame airco's; bestaan die wel?
Sinds een aantal jaar lijken de zomers steeds langer en warmer te worden. Bij veel huishoudens is het tijdens deze periode binnenshuis niet meer uit te houden en wordt er gezocht naar manieren om slaap- en woonkamers te verkoelen.
Een ouderwetse ventilator biedt tot op zekere hoogte uitkomst, maar doet feitelijk niet meer dan het verplaatsen van de warme lucht en jou gericht wat koelte toewuiven. Wie het écht kouder wil krijgen in huis, moet het rigoureuzer aanpakken en een airconditioning laten installeren. Met het oog op duurzaamheid is dit misschien niet direct de eerste keuze. Daarom een artikel over de vraag: bestaan er duurzame airco's?
Efficiënt en milieuvriendelijk: hier moet je op letten
Het antwoord daarop is kort en bondig: ja, die bestaan. Al zal niet iedereen het daarmee eens zijn, omdat een airconditioning veel energie verbruikt. Er bestaan airconditionings die efficiënt en milieuvriendelijk zijn en die rekening houden met de impact op het milieu. Waar je op moet letten bij de aanschaf van airco die zo duurzaam mogelijk is?
Energie-efficiëntie
Duurzame airconditionings gebruiken minder energie dan traditionele systemen. Dit kan worden bereikt door gebruik te maken van geavanceerde technologieën zoals variabele luchtstroom, inverter compressoren en thermische opslag.Milieuvriendelijke koelmiddelen
Traditionele airco's gebruiken koelmiddelen die schadelijk kunnen zijn voor het milieu, zoals HFC's en HCFC's. Duurzame airconditioningsystemen maken gebruik van milieuvriendelijke koelmiddelen, zoals water of CO2.
Gebruik van hernieuwbare energiebronnen
Goede duurzame airconditioningsystemen kunnen gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie, om te werken. Dit scheelt niet alleen een berg aan energiekosten, maar zorgt er ook voor dat de impact op het milieu wordt verminderd.Efficiënte luchtverdeling
Wanneer de lucht op een efficiënte manier wordt verdeeld, verspil je geen energie. Dit is een van de voordelen van de duurzame airco's. Dat wordt bereikt door het gebruik van ventilatoren met variabele snelheden en de juiste plaatsing van luchtuitlaten.Split airco
Bij een split airco zijn binnen- en buitenunit gescheiden. De binnenunit neemt de warmte op en het buitendeel geeft de warmte juist af. Hierdoor wordt er enorm efficiënt omgegaan met energie. Een split airco kan naast verkoelen ook verwarmen. En dat is weer goed voor je gasrekening.Onderhoud
Iets waar niet direct aan wordt gedacht als we het hebben over duurzaamheid, maar wat wél de moeite waard is: onderhoud. Regelmatige controles en het schoonmaken van de filters kunnen ervoor zorgen dat het systeem optimaal werkt en energie bespaart.
Regelbare temperatuur
Kortom; wie écht duurzaam wil koelen, kiest voor betere isolatie, het sluiten van deuren, ramen en gordijnen, een goede zonwering of het sporadisch inzetten van een ventilator. Werkt dat bij jou niet of wil je simpelweg de temperatuur beter kunnen regelen in huis, dan bestaan er absoluut systemen die efficiënter werken en de impact op het milieu verminderen. Tot slot: wist je dat je airco automatisch is meeverzekerd binnen de opstalverzekering van Univé?
Deel dit bericht
20 december 2024Wonen
De gevolgen van inbraak: “Mijn huis voelde niet meer veilig”
Als er in je huis wordt ingebroken, kan dat vervelende gevolgen hebben. Financieel, omdat de inbreker spullen of belangrijke papieren ontvreemdt, maar ook met je gevoel van veiligheid. Jolanda maakte maar liefst twee keer een inbraak mee. Ze vertelt wat dit met haar deed.
17 december 2024Wonen
Zo voorkom je koolmonoxidevergiftiging
Je moet er niet aan denken dat je wordt overvallen door giftig gas in je eigen huis. Toch lopen er ieder jaar in Nederland honderden mensen een koolmonoxidevergiftiging op en belanden hierdoor in het ziekenhuis. Tien tot vijftien mensen overlijden hieraan. Wil je weten hoe je koolmonoxidevergiftiging voorkomt? Een goed geplaatste koolmonoxidemelder kan je leven redden. Lees verder over wat koolmonoxide is en hoe je melders op de juiste manier plaatst.
3 december 2024Vervoer
Ziemi maakt fietsers zichtbaar: “Je denkt automatisch: opletten!”
Als fietser ben je kwetsbaar in het verkeer. Zeker in het donker. De innovatieve fietsverlichting van Ziemi verlicht niet de weg vóór je, maar maakt jou als fietser zichtbaar. Zo ben je, volgens Ziemi, tot wel vijf keer veiliger.
1 december 2024Gezondheid
Iedereen een heerlijke kerst: deel voedsel wat je over hebt
Een uitgebreid kerstdiner of lekker luxe kerstontbijt: tijdens de feestdagen is het heerlijk genieten van een goedgevulde eettafel. Maar van zo’n tafel vol lekkers blijft vaak veel over. Weggooien? Zonde! Deel wat jij overhoudt met een ander. Zo maak je de feestdagen nóg mooier.
25 november 2024Gezondheid
Tips voor een gezonde leefstijl van Fit with Marit
Al sinds haar jeugd was Marit veel bezig met voeding en sporten, ze spendeerde heel wat uren op het ijs van Thialf. Daarna ging ze studeren in Groningen en keek ze op een andere manier naar koken, eten en bewegen. Ze zocht naar een nieuwe balans en deelt haar tips sinds een paar jaar op haar blog Fitwithmarit.nl. In dit blog deelt ze ook haar tips voor een gezonde leefstijl met jou.
27 oktober 2024Gezondheid
Samen is leuker; speel een potje beweegbingo met je collega’s!
Een groot deel van onze werkdag brengen we zittend door. Terwijl dat vaak helemaal niet nodig is, want er zijn veel leuke beweegmomenten mogelijk.
25 oktober 2024Sport
Dafne Schippers: “Lekker buitenspelen, dat gun ik elk kind”
Of je nu graag wandelt, fanatiek tennist of overal op de fiets naartoe gaat: als je beweegt, voel je je beter. Dat weet voormalig topatleet Dafne Schippers als geen ander. Als de nieuwe ambassadeur van Supporter van Sport wil Dafne laten zien hoe leuk én belangrijk bewegen is.
15 oktober 2024Gezondheid
Een verjaardag vol actie? Onze tips voor jong en oud!
Een actieve leefstijl kun je in álles doorvoeren, dus ook tijdens die verjaardag. Er zijn heel veel leuke ideeën voor een actief verjaardagsfeestje.
14 oktober 2024Gezondheid
Extra aandacht voor vrouwenhart in reanimatiecursus
Weet jij hoe je een vrouw moet reanimeren? Of hoe je de symptomen van een hartinfarct bij een vrouw herkent? Bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis hebben vrouwen een kleinere kans op overleving dan mannen. In haar reanimatiecursussen besteedt Marjolijn Rodenburg daarom extra aandacht aan het vrouwenhart.