20 december 2024Wonen
De gevolgen van inbraak: “Mijn huis voelde niet meer veilig”
Als er in je huis wordt ingebroken, kan dat vervelende gevolgen hebben. Financieel, omdat de inbreker spullen of belangrijke papieren ontvreemdt, maar ook met je gevoel van veiligheid. Jolanda maakte maar liefst twee keer een inbraak mee. Ze vertelt wat dit met haar deed.
Toen Jolanda jaren geleden na een werkdag thuiskwam, stond de voordeur van haar woning wagenwijd open. Verbaasd, maar ook op haar hoede, stapte ze naar binnen. “Toen ik de deur open zag staan wist ik meteen: er is ingebroken. Ik trof een enorme ravage aan. Kasten en laden stonden open, apparatuur was verdwenen. Onze paspoorten, betaalcheques – die werden toen nog veel gebruikt – en een aantal sieraden met een grote emotionele waarde waren weg. De dief had zelfs bier en wijn uit de koelkast gehaald.”
Portemonnee op de keukentafel
Jaren later overkwam het haar opnieuw. ’s Avonds, ze lag al in bed, hoorde ze een geluid dat ze niet kon plaatsen. Ze zocht er op dat moment niks achter. Maar de volgende ochtend lag haar portemonnee op de keukentafel – en die lag daar de vorige avond niet. Er miste geld. Ook haar bankpassen en paspoort waren verdwenen.
“Dat geluid wat ik had gehoord, was dus de inbreker geweest. Hij wist blijkbaar precies waar we onze waardevolle spullen bewaarden, want hij was heel gestructureerd te werk gegaan. Elk laatje dat hij had geopend, had hij ook keurig – en zachtjes! – weer dichtgedaan.”
Verdriet van erfstukken
Beide inbraken brachten veel regelwerk met zich mee. Van een aangifte bij de politie tot verzekeringswerk tot het aanvragen van nieuwe paspoorten. “De materiële schade vond ik het minst erg. Het zijn maar spullen. Bovendien waren we gelukkig goed verzekerd. Ik heb wel verdriet gehad van de sieraden die bij de eerste inbraak zijn meegenomen. Dat waren erfstukken.”
Jolanda vertelt dat ze na beide inbraken eerst vooral boos was. “Ik dacht: hoe durft iemand in mijn huis te komen en aan mijn spullen te zitten! Woedend was ik. Maar zodra die eerste boosheid was gezakt, bleef een gevoel van onveiligheid over. Je huis is je veilige haven, je basis. Als daar zomaar iemand binnendringt, wordt die veiligheid geschonden. Het idee dat iemand beneden door mijn huis heeft gesnuffeld terwijl ik boven lag te slapen…”
Continu alert
Na de eerste inbraak durfde ze aanvankelijk niet meer alleen thuis te zijn. De radio en televisie blijven uit, zodat ze elk geluidje kan horen. “Ik was continu alert. Doodvermoeiend. Ging ik de deur uit, dan controleerde ik meerdere keren of alles goed op slot zat. Het heeft maanden geduurd voor ik me weer veilig voelde in mijn eigen huis. Een inbraak is echt een heftige ervaring. Gelukkig slijt het na verloop van tijd.”
Inbraakpreventie-avond van Univé: krijg tips van een ex-inbreker
Bij Univé werken we samen met onze leden aan veilige wijken en buurten. Bijvoorbeeld met onze inbraakpreventie-avonden, waarop een ex-inbreker precies uitlegt hoe een inbraak in z’n werk gaat, maar ook laat zien hoe je inbraak kunt voorkómen. Benieuwd of er in jouw buurt ook zo’n avond wordt georganiseerd? Neem dan contact op met de Univé-winkel in jouw regio.
Wil je weten hoe je je woning kunt beschermen tegen inbraak? Je leest het hier.
Deel dit bericht