1 december 2024Gezondheid
Iedereen een heerlijke kerst: deel voedsel wat je over hebt
Een uitgebreid kerstdiner of lekker luxe kerstontbijt: tijdens de feestdagen is het heerlijk genieten van een goedgevulde eettafel. Maar van zo’n tafel vol lekkers blijft vaak veel over. Weggooien? Zonde! Deel wat jij overhoudt met een ander. Zo maak je de feestdagen nóg mooier.
In Nederland wordt veel eten weggegooid. Gemiddeld gooien we per persoon jaarlijks 33,4 kilo vast voedsel weg en 64,4 liter drinken. Vooral tijdens de feestdagen belandt er nogal eens wat in de prullenbak. Omdat je iets te enthousiast boodschappen hebt gedaan (‘Beter te veel dan te weinig!’) of je bezoek op het laatste moment afzegt. Of omdat iedereen al zó vol zat van het voor- en hoofdgerecht dat het nagerecht onaangeroerd is blijven staan. 27 procent van de Nederlanders houdt maar liefst een kwart van het eten dat zij voor de feestdagen hebben gekocht of bereid, over.
Weggooien is zonde
Het is zonde om al dat heerlijke eten weg te gooien. Ons voedsel wordt immers met veel aandacht en energie verbouwd, gekweekt, verwerkt, getransporteerd, gekoeld en verpakt. Gooi je het vervolgens weg, dan is het gebruik van al die energie en grondstoffen voor niks geweest.
Fruit plukken voor Voedselbanken Nederland
Bovendien zijn er steeds meer gezinnen die zich geen goedgevulde kersttafel kunnen veroorloven. In ons land zijn bijna 36.000 huishoudens afhankelijk van de hulp van de Voedselbank. Als partner van de Nederlandse Uitdaging neemt Univé ieder jaar deel aan De Laatste Pluk: collega’s van Univé en duizenden vrijwilligers plukken samen het fruit dat na de oogst in boomgaarden blijft hangen. Dat fruit doneren we aan Voedselbanken Nederland. Dit jaar leverde De Laatste Pluk 100.000 kilo appels en peren op!
Doneer aan jouw lokale Voedselbank
Ook jij kunt eten aan de Voedselbank doneren en daarmee een ander een warme kerst bezorgen. De Voedselbank ontvangt het liefst ongeopende, houdbare producten. Die kun je naar je lokale Voedselbank brengen. Zorg er wel voor dat de houdbaarheidsdatum van de producten die je doneert, nog niet verstreken is. Benieuwd wat de Voedselbank het liefst ontvangt? Op hun website vind je het ideale boodschappenlijstje.
Deel met de mensen om je heen
Heb je eten en drinken over dat niet (meer) geschikt is voor de Voedselbank? Bijvoorbeeld een goedgevulde soep of verwarmende stoofschotel? Of heb je verse producten over, zoals vlees of fruit? Deel ze met je buren, vrienden of iemand die het goed kan gebruiken! Bied je ‘overblijvers’ bijvoorbeeld aan in de appgroep van je straat of buurt. Je kunt ook nagaan of er in jouw buurt een Voedselbankje, buurt- of ruilkast staat. Op zo’n bankje of in zo’n kast kun je eten of drinken achterlaten, waarna een ander het kan meenemen.
Een goed gevoel
Door te delen wat je overhoudt, ga je voedselverspilling tegen én bezorg je een ander een heerlijke kerst. Dat voelt goed!
Deel dit bericht