Hoe kun je onderhandelen als je een huis wilt kopen?
Het is een spannend moment wanneer je de onderhandelingen start over een woning die je graag wilt kopen. Hoe doe je zoiets eigenlijk? We vertellen er graag meer over.
Een aankoopmakelaar kan voor je onderhandelen
Misschien vind je onderhandelen heel spannend, omdat je er niet veel ervaring mee hebt. Het is echter wel een onderdeel van het aankoopproces dat er nu eenmaal bij hoort. Wil je daar graag hulp bij? Dan adviseren we je om een aankoopmakelaar in te schakelen. Die heeft ervaring met onderhandelen en weet bovendien heel goed wat woningen in dezelfde buurt of straat waard zijn.
Bereid je goed voor
Voordat je een goede strategie kunt bedenken voor het onderhandelingsproces, moet je een aantal dingen goed voorbereid hebben. Zo moet je uiteraard weten wat je maximale budget is, want daar wil je sowieso niet overheen bieden. Daarnaast wil je graag een realistisch bod doen en niet teveel geld bieden op de woning. Om dat in de hand te houden, zul je moeten onderzoeken wat de status is van de woningmarkt in de buurt. Hoe lang staan woningen gemiddeld te koop? Wat zijn de vraagprijzen en waarvoor worden woningen uiteindelijk verkocht? Dit helpt je bij het bepalen van je onderhandelingsstrategie.
Blijf realistisch
Of je nu direct de vraagprijs biedt of juist bewust onder die prijs biedt, het gaat erom dat je een realistische benadering kiest. Wees flexibel, want de kans is aanwezig dat de verkopende partij bijvoorbeeld liever met andere geïnteresseerden verder onderhandelt als je te stug bent. Denk hierbij niet alleen aan de prijs, maar ook aan de datum van de overdracht en eventuele zaken die je wilt overnemen van de huidige eigenaars. Als je merkt dat zij haast hebben met de verkoop, bijvoorbeeld door het afhandelen van een scheiding of nalatenschap, kun je hierop inspelen.
Houd je emoties onder controle
Dit is het moeilijkste aspect van onderhandelen. Het liefst wil je heel blij een goed bod doen als je verliefd bent geworden op een woning, maar dat is natuurlijk niet in jouw voordeel. Dus houd je je hoofd koel en laat je je niet teveel meeslepen. Want zelfs als het uiteindelijk niet lukt, kom je wel bij een andere woning uit waar je heerlijk in kunt wonen. Blijf geduldig en geef ook gewoon aan wanneer je teveel moet toegeven en het niet meer ziet zitten in de woning.
Meer weten over onderhandelen of je hypotheek?
Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel antwoord geven op je vragen. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de markt van hypotheken en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.