Hoe werkt de Starterslening?
Speciaal voor starters die moeite hebben om hun eerste woning te kopen is er de Starterslening. Maar hoe werkt die precies, voor wie is hij bedoeld en hoe vraag je hem aan? Wij vertellen je er graag meer over.
Aanvulling op je hypotheek
Laten we direct het eerste misverstand de wereld uit helpen: de Starterslening is niet bedoeld in plaats van een hypotheek, maar als aanvulling daarop. Je kunt dus geen Starterslening afsluiten zonder hypotheek.
De lening wordt verstrekt door SVn, het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Gemeenten en woningcorporaties die hierin participeren, maken het door middel van de Starterslening mogelijk voor starters om tóch een woning te kunnen kopen die eigenlijk niet binnen hun maximale hypotheek past. Want met de aanvullende lening kan het alsnog.
Twee leningdelen, eerste drie jaar geen maandlasten
De lening die je afsluit bij SVn bestaat uit twee verschillende delen. Het eerste deel is een hypotheek, die voor de belastingaangifte dan ook in box 1 valt. Deze los je annuïtair af in 30 jaar, waarbij je de eerste drie jaar geen maandlasten betaalt. Ook niet voor het tweede deel, dat de Combinatielening heet en een lening in box 3 is.
De maandlastenvrije periode van drie jaar helpt je om de dure eerste periode na het kopen van een woning weer wat extra te kunnen sparen. In deze drie jaar wordt de Starterslening wel virtueel afgelost, maar dan met het bedrag dat bij je Combinatielening op komt. Die groeit dus de eerste drie jaar. Daarna betaal je rente en aflossing voor beide leningdelen.
Hoe vraag je de Starterslening aan?
Je kunt alleen een Starterslening aanvragen als je gemeente deze aanbiedt en als je aan de voorwaarden voldoet die je gemeente hiervoor stelt. Kom je in aanmerking, dan krijg je een aanvraagformulier van de gemeente. Dit vul je in en je stuurt je aanvraag samen met de gevraagde informatie naar SVn.
Bekijk de video over het aanvragen van de Starterslening:
Fijne bijkomstigheid is dat je de Starterslening en Combinatielening altijd boetevrij kunt aflossen. Je zit er dus niet aan vast als je het geleende geld bij elkaar gespaard hebt. Maak gewoon het bedrag dat je wilt aflossen over naar SVn en het wordt geregeld.
Meer weten over de Starterslening of je hypotheek?
Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel antwoord geven op je vragen. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.