Samenwonen en hypotheek: hoe werkt dat?
Uiteraard is het een heuglijke gebeurtenis als je gaat samenwonen. Maar wat zijn de gevolgen als dat in een koopwoning is? Wij vertellen je er graag meer over.
Scenario 1: je koopt samen een woning
Als je samen een woning koopt, dan word je samen eigenaar van de woning. Bij het kopen van de woning kun je de afspraak maken dat beiden voor 50% eigenaar worden, maar het is ook mogelijk om hier een andere verdeling in aan te houden. Richting de geldverstrekker ben je allebei wel hoofdelijk aansprakelijk voor de gehele hypotheek.
Wanneer de ene partner meer spaargeld inbrengt in de aankoop of in de toekomst een groot bedrag verwacht te kunnen aflossen na het verkrijgen van bijvoorbeeld een erfenis, raden wij aan een draagplichtovereenkomst op te maken. Je hypotheekadviseur kan je hier meer informatie over geven.
Daarnaast is het verstandig om belangrijke zaken rondom de verdeling van je vermogen en schulden vast te laten leggen in een samenlevingscontract en/of een testament bij de notaris. Juridisch gezien zijn mensen die samenwonen namelijk niet automatisch elkaars erfgenaam bij overlijden. Dat kan dus tot problemen leiden als er iets gebeurt met één van jullie. Daarom is het verstandig om dit vooraf goed te regelen als je samen een woning koopt.
Scenario 2: de ene partner trekt bij de andere in
Je bent niet verplicht om mede-eigenaar te worden van de koopwoning van je partner als je gaat samenwonen. Maar in de meeste gevallen is het wel verstandig om de financiële zaken goed te regelen. Dat maakt bepaalde zaken een stuk eenvoudiger voor de toekomst, bijvoorbeeld bij overlijden van de partner die eigenaar is van de woning. Een samenlevingscontract en/of testament is daarom aan te raden.
Je kunt er voor kiezen om de partner medeschuldenaar te laten worden op de hypotheek. Hier zitten echter wel de nodige haken en ogen aan. De partner zal voor minimaal 1% mede-eigenaar moeten worden van de woning. Over dit bedrag is overdrachtsbelasting verschuldigd. Vervolgens wordt de partner hoofdelijk schuldenaar voor de gehele hypotheek.
Mocht de relatie beëindigd worden, dan dien je ontslag hoofdelijk schuldenaarschap aan te vragen bij de geldverstrekker. Deze zal op haar beurt een toetsing gaan doen om te kijken of volgens de dan geldende normen de hypotheek op één inkomen te dragen is. Mocht dit niet kunnen, dan zit je vervolgens vast aan verkoop van de woning.
Meer weten over je opties bij samenwonen?
Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je door middel van hypotheekadvies snel vertellen wat de mogelijkheden zijn als je gaat samenwonen. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.