Ga naar inhoud

Testament

In je testament staat beschreven wat er met je nalatenschap moet gebeuren na je overlijden. Hoe zit het bijvoorbeeld met je eigen woning en hypotheek als je er niet meer bent? Wij vertellen je graag meer. 

Wat staat er in een testament? 

Kort door de bocht kun je in je testament alles opnemen wat je wilt. Wie jij als erfgenaam ziet (en wie je onterft, met uitzondering van het wettelijk erfdeel), wat diegene erft en onder welke voorwaarden. Dat kan gaan over wat er met je koopwoning moet gebeuren na je overlijden, maar ook met de spullen die je bezit en je vermogen.  

Zijn je kinderen nog minderjarig? Dan staat er in het testament wie hun bewindvoerder en/of voogd is totdat zij meerderjarig zijn. Verder kun je bijvoorbeeld kiezen voor een uitsluitingsclausule, Hiermee komt vermogen uit je erfenis niet bij je schoonfamilie terecht. 

Redenen om een testament te laten maken 

Als je geen testament hebt, dan wordt je nalatenschap verdeeld volgens de regels van het erfrecht. In de wet staat omschreven wie je erfgenamen zijn en welk deel van je erfenis zij krijgen. Maar als je een testament laat maken, valt alles wat hierin staat onder het testamentair recht. Je testament krijgt voorrang op het erfrecht.  

Goed om te weten: als je samen een huis koopt, ben je niet automatisch elkaars erfgenaam. Dat is de reden dat veel mensen bij het ondertekenen van hun hypotheekakte bij de notaris ook meteen een testament laten opmaken. Daarin kun je de voorwaarden opnemen die jij wilt. 

Gevolgen voor de hypotheek na overlijden 

Ook als jij of je partner overlijdt, loopt de hypotheek in principe gewoon door. Je erfgenamen moeten dus de maandelijkse hypotheeklasten blijven betalen. Zij erven ook de hypotheekschuld en de rente die daarbij komt kijken. Zij kunnen ervoor kiezen om de woning met hypotheek te houden of te verkopen. 

Wil je graag dat jouw erfgenamen in de woning kunnen blijven wonen? De hypotheekadviseur bespreekt graag de mogelijkheden om dit te realiseren en informeert je graag over de mogelijkheden voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering.  

Met een overlijdensrisicoverzekering kunnen jouw nabestaanden de hypotheek (deels) aflossen of de uitkering gebruiken om hun inkomen mee aan te vullen zodat ze de hypotheeklasten kunnen dragen. 

Meer weten over een testament? 

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel meer vertellen over het opstellen van een testament en de hypotheekmogelijkheden in jouw situatie door middel van hypotheekadvies. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.  

Terug naar de Kennisbank