Een huis erven
Erf je een huis, bijvoorbeeld van je vader of moeder? Dan komt er direct heel wat op je af. Je bent in de eerste plaats in rouw omdat er een naaste van je is overleden. Maar tegelijkertijd moet er ook van alles geregeld worden. Want wil je de woning aanhouden of ga je deze verkopen? En hoe zit het eigenlijk met het betalen van erfbelasting? Lees verder om alles te weten te komen rondom het erven van een huis.
Een huis erven: wat ga je doen?
Als je (al dan niet samen met anderen) een huis erft, moet je beslissen of je de erfenis wel of niet aanvaardt. Er zijn in zo’n geval drie mogelijkheden:
- Je kunt de erfenis beneficiair aanvaarden.
- Je kunt de erfenis zuiver aanvaarden.
- Je verwerpt de erfenis.
Beneficiair aanvaarden betekent dat je de erfenis alleen aanvaardt als de uitkomst ervan voordelig voor jou is. Hier wordt vaak voor gekozen als mensen niet zeker weten of de hypotheekschuld lager is dan de verwachte verkoopopbrengst van het huis. Minderjarigen moeten een erfenis overigens altijd beneficiair aanvaarden.
Bij het zuiver aanvaarden van een erfenis aanvaard je alle bezittingen en alle schulden. Je regelt dit via een notaris en het is vaak veel minder gedoe en veel voordeliger dan bij een beneficiaire aanvaarding. Maar je moet dan wel zeker weten dat de nalatenschap meer vermogen dan schulden heeft.
Als je de erfenis verwerpt, ontvang je uiteraard helemaal niets.
Woning geërfd, en dan?
Als je een huis hebt geërfd, dan kun je ervoor kiezen de woning te behouden of de woning te verkopen. Je bent direct verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheek en andere vaste lasten. Ook kan je fiscale situatie veranderen als je plotseling eigenaar wordt van een woning. Een woning die niet je eigen woning is, wordt als vermogen belast in box 3.
Erf je het huis samen met andere erfgenamen? Maak hier dan goede afspraken over. En informeer de hypotheekverstrekker zo snel mogelijk als er nog een hypotheek op de woning rust.
Uitkopen andere erfgenamen
Zijn er meerdere erfgenamen (bijvoorbeeld je broers en zussen) en wil je zelf in het huis gaan wonen? Dan moet je de andere erfgenamen uitkopen. Je moet het huis dan wel eerst laten taxeren. Dit is nodig om het aandeel te bepalen waarop de andere erfgenamen recht hebben. Het is vaak niet mogelijk om de hypotheek ongewijzigd over te nemen. Win hiervoor in elk geval altijd hypotheekadvies in bij een hypotheekadviseur.
Erfbelasting
Als je een woning hebt geërfd, dan wordt er erfbelasting geheven op basis van de WOZ-waarde van het huis. Uitgangspunt daarbij is de WOZ-beschikking van het jaar waarin je de woning krijgt of die van het daaropvolgende kalenderjaar. Ben je het als kinderen niet eens met die waarde? Dan kun je daartegen bezwaar maken. Als nieuwe eigenaren heb je namelijk dezelfde rechten als de vorige eigenaar. JHe moet dan wel een nieuwe WOZ-beschikking aanvragen bij de gemeente.
Hoeveel erfbelasting je precies betaalt, is van verschillende zaken afhankelijk. Op de erfbelasting zijn bijvoorbeeld vrijstellingen mogelijk. De hoogte is afhankelijk van je familierelatie tot de overledene. Je kunt hiervoor het beste een kijkje nemen op de website van de Belastingdienst.
Meer weten over wat er allemaal komt kijken bij het erven van een huis? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.