Vereniging van Eigenaren (VvE)
Als je een appartement koopt, word je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Wat betekent dit precies? Wij vertellen je er graag meer over.
Wat is een Vereniging van Eigenaren?
Een VvE is een groep mede-eigenaren van een appartementencomplex. In Nederland is het wettelijk verplicht om lid te zijn van de Vereniging van Eigenaren als je een appartement koopt in een gebouw met meerdere appartementen. De VvE is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het collectief onderhoud aan de gemeenschappelijke delen van het pand. Denk aan zaken als de gevel en het trappenhuis.
Waar moet de VvE wettelijk aan voldoen?
De VvE moet voldoen aan een aantal verplichtingen, waaronder:
De VvE moet ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel.
Er moet een bestuur of bestuurder zijn.
Er dient minimaal één ledenvergadering per jaar plaats te vinden.
De VvE moet beschikken over een reservefonds.
Er dient een begroting te zijn die voor het komende boekjaar is opgesteld.
De VvE heeft als taak om de inkomsten en uitgaven voor gemeenschappelijke delen van het appartementencomplex in beeld te brengen en op elkaar af te stemmen. Met behulp van de begroting legt het bestuur financiële verantwoording af aan alle leden van de VvE. Daar hoor jij ook bij zodra je je appartement koopt. Als lid betaal je een periodieke bijdrage aan de VvE om uitgaven als onderhoud en verzekeringen te kunnen betalen. Deze kosten betaal je naast de maandlasten voor de hypotheek. Informeer dan ook goed bij de verkoper (verkopend makelaar) wat er met de bijdrage wordt gedaan.
Waarvoor is een VvE aansprakelijk?
De Vereniging van Eigenaren is aansprakelijk voor alle schade of letsel aan derden die veroorzaakt is door het gebouw. Bijvoorbeeld schade die ontstaat door een storm of door achterstallig onderhoud of nalatigheid. De VvE, en daarmee alle eigenaren, is dan verantwoordelijk voor de schade aan de tegenpartij.
Naast aansprakelijkheid van het gebouw zijn de bestuurders ook aansprakelijk voor de bestuurshandelingen. Als deze handelingen niet goed worden uitgevoerd, kan het bestuur persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Als het bestuur dit risico niet verzekerd heeft dan kunnen fouten dus ernstige financiële gevolgen hebben voor hun privévermogen.
Klinkt dat als veel verantwoordelijkheid? Met VvE-hulp van Univé weet je zeker dat alles goed geregeld is.
Meer weten over een appartement kopen?
Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel meer vertellen over de mogelijkheden voor een hypotheek in jouw situatie door middel van hypotheekadvies op maat. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.