Ga naar inhoud

Hypotheek 55-plusser: knelpunten senioren

De meeste 55-plussers willen het liefst zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Toch is het vaak niet zo makkelijk voor deze groep om een hypotheek af te sluiten. Op deze pagina vertellen we u meer over de knelpunten maar ook over de positieve ontwikkelingen op dit gebied.

Waarom het lastig is

Of je als 55-plusser nu wilt gaan verhuizen, je hypotheek wilt oversluiten of de bestaande overwaarde wilt verzilveren: er kunnen zich nogal wat problemen voordoen. 

Annuïteit gooit roet in het eten

Zo is de norm in de eerste plaats een annuïteitenhypotheek. De CHF-normen (ofwel de hypotheekregels) hebben bepaald dat je 30 jaar lang in staat moet zijn om de lasten van de hypotheek te kunnen betalen. Voor een 55-plusser zou dat wat lastiger kunnen zijn, waardoor de hypotheek niet verstrekt wordt.

Kleine kans op opeethypotheek

Kiezen voor een opeethypotheek is ook wat lastiger. Dat komt omdat er maar een paar aanbieders zijn die deze vorm aanbieden. Wat de kansen verkleint op het verkrijgen van de hypotheek.

AOW-gat

Soms is sprake van een tijdelijk lager inkomen. Bijvoorbeeld omdat jij of je partner eerder de AOW-leeftijd bereikt. Je inkomen daalt dan en je krijgt te maken met het zogeheten 'AOW-gat'. Sommige geldverstrekkers toetsen het tijdelijk gedaalde inkomen volgens de standaardnormen en wijzen daardoor de aanvraag af. Best oneerlijk, want ze zouden eigenlijk moeten rekenen met het toekomstige bestendige inkomen na pensionering. 

Het probleem van goedkoper wonen

Ga je als senior verhuizen naar een goedkopere koopwoning met lagere maandlasten? Dan word je standaard getoetst op de nu geldende inkomensnormen. Daardoor kan je vaak minder lenen dan wat je nu al aan hypotheek hebt.

Positieve ontwikkelingen op de woningmarkt voor 55-plussers

Gelukkig zijn er ook positieve ontwikkelingen gaande voor senioren op de woningmarkt. Zo is de NHG-norm voor senioren verhoogd en mogen geldverstrekkers bij een hypotheek met NHG voor senioren uitgaan van de werkelijke lastennorm. Ook mogen geldverstrekkers afwijken van de standaard normen, zolang zij dit maar op een goede manier weten te onderbouwen. 

Ook kunnen senioren bij sommige aanbieders meer aflossingsvrij lenen dan 50% van de woningwaarde. Hierbij gelden er soms wel wat aanvullende voorwaarden.

Wil je meer weten over hoe het zit met het afsluiten van een hypotheek als je 55-plusser bent? Of wil je de specifieke mogelijkheden voor jouw situatie weten? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.