Ga naar inhoud

Opeethypotheek

Als je ouder wordt en een koophuis hebt, bestaat de kans dat je overwaarde hebt opgebouwd. Maar als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, worden je maandelijkse inkomsten meestal wel minder. Door gebruik te maken van een opeethypotheek, kun je op een slimme manier je bestedingsruimte op latere leeftijd toch vergroten. Hier geven wij je meer informatie over dit onderwerp.

Wat is een opeethypotheek?

Een opeethypotheek wordt ook wel verzilverhypotheek genoemd. Zo’n hypotheek maakt het mogelijk om (een deel van) de overwaarde van je huis bij de bank te lenen. Je huis is daarbij het onderpand. Het bedrag wat je op deze manier in handen krijgt, kun je gebruiken om je pensioeninkomen mee aan te vullen. Of om er bijvoorbeeld een verbouwing van te financieren om de woning toekomstbestendiger of duurzamer te maken.

Met een opeethypotheek heb je dus meer te besteden, zonder dat je hiervoor extra maandlasten hoeft te betalen. Je betaalt de rente namelijk niet maandelijks, maar deze wordt steeds automatisch bij je hypotheekschuld opgeteld. 

Risico’s bij een opeethypotheek

In eerste instantie klinkt een opeethypotheek als een mooie manier om je overwaarde uit te keren. Maar bedenk wel dat er ook risico’s en nadelen verbonden zijn aan de keuze voor een opeethypotheek. Want wat nu als je huis in de loop van de tijd minder waard wordt als gevolg van dalende huizenprijzen? En daarnaast zijn er nog meer nadelen te benoemen:

  • De hypotheekrente kan stijgen, zodat je in de problemen kunt komen als de rentevaste periode is verstreken.
  • Je betaalt rente op rente. De rente wordt namelijk bij je hypotheekschuld bijgeteld. Je hypotheekschuld kan sneller stijgen dan verwacht. 
  • De rente is hoger dan bij een keuze voor een aflossingsvrije hypotheek
  • Als de geldverstrekker eist dat de hypotheek aan het eind van de looptijd ineens wordt afgelost, kan het zijn dat je je huis moet verkopen.
  • De erfenis voor je nabestaanden wordt kleiner omdat je je vermogen aan het opeten bent.

Wil je nog meer weten over de opties en mogelijkheden van een opeethypotheek in jouw situatie? Of wil je hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de markt van hypotheken en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank