Duurhuurders
Stel: je woont al een lange tijd in een huurhuis. De huur is alleen net te hoog om in aanmerking te komen voor huursubsidie. Maar tegelijkertijd verdien je ook nog eens net te weinig om een hypotheek te kunnen afsluiten. Dan is de kans groot dat je een duurhuurder bent.
Wat is een duurhuurder?
Een duurhuurder is iemand die elke maand minimaal een derde deel van zijn of haar netto inkomen aan huur betaalt. Duurhuurders willen vaak wel verhuizen naar een koopwoning, maar krijgen de hypotheek hiervoor niet rond. Terwijl ze in de meeste gevallen elke maand meer huur betalen dan dat ze aan netto hypotheeklasten zouden kwijt zijn. En dat is natuurlijk behoorlijk zuur.
Hypotheek voor duurhuurders: maatwerk
Langzaam maar zeker beginnen geldverstrekkers ook in te zien dat het voor duurhuurders wel degelijk mogelijk moet zijn om een hypotheek af te sluiten. Er is dan wel maatwerk benodigd en het traject is vaak iets intensiever dan normaal.
Zo zijn de Vereniging Eigen Huis, NHG, ING, BLG Wonen en Aegon in januari 2022 de pilot Duurhuur gestart. Koop je een huis met een maximale waarde van €355.000 en kun je aantonen dat je al minimaal 3 jaar een hoge huur betaalt? Dan kun je hiervoor wellicht in aanmerking komen.
Ook andere geldverstrekkers zijn meer en meer bereid om maatwerk te leveren en je financiële situatie verder onder de loep te nemen. Vraag hypotheekadvies aan bij Univé en ontdek de mogelijkheden.
Wanneer kom je in aanmerking?
Wil je ook een maatwerk hypotheek afsluiten? Dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
- Je kunt aantonen dat je de hoge huurlasten al enige jaren probleemloos betaalt met een vergelijkbaar of lager inkomen.
- Je hebt voor nu en in de toekomst een goed arbeidsmarktperspectief.
- Je verhuist van een weinig duurzame woning naar een goed geïsoleerde woning waarbij de energielasten laag zijn.
- Je kunt elke maand sparen én heeft al een aardige financiële buffer opgebouwd.
- De te kopen woning is goed onderhouden (of de eventuele kosten daarvoor zijn gedekt).
- Je hebt geen of maar een kleine lening die maar weinig invloed heeft op de hoogte van de hypotheek.
- De totale maandlasten (inclusief onderhoud, verzekeringen en gemeentelijke lasten) zijn na de koop lager dan daarvoor.
Je ziet het: met een maatwerkhypotheek kan het toch ineens mogelijk zijn om als duurhuurder een eigen woning te kopen. Maar de ene situatie is natuurlijk de andere niet. Maak daarom een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.