Wat is spoorvorming en wat kun je ertegen doen?
Je hebt het vast wel eens gezien op (snel)wegen door heel Nederland: grote sporen op het wegdek waar met name als het regent veel water in blijft liggen. Dit wordt spoorvorming genoemd en kan zorgen voor gevaarlijke situaties voor autobestuurders.
Veel mensen vragen zich af: wat is spoorvorming? Wij vertellen we over wat het betekent, hoe je veilig kunt rijden bij spoorvorming en wat je kunt doen als je hierdoor schade heeft geleden.
Spoorvorming betekenis
Dagelijks gaat er een grote hoeveelheid vrachtverkeer over de Nederlandse snelwegen. Zwaar beladen grote vrachtauto’s kunnen vanwege hun gewicht en het zachter wordende asfalt bij warm weer sporen achterlaten in het wegdek, wat spoorvorming wordt genoemd. Dit wordt dan ook gezien als een vorm van wegdekschade. Rijkswaterstaat inspecteert met regelmaat de Nederlandse wegen op de gevormde sporen met speciale machines, maar het kan niet te allen tijde worden voorkomen. Voorzichtigheid is dan ook geboden als je merkt dat er sprake is van spoorvorming.
Gevaarlijke situaties door spoorvorming
De diep gevormde sporen kunnen de bestuurbaarheid van een auto enorm beïnvloeden. Dit komt doordat de banden van je auto een andere vorm hebben dan de banden van de grote vrachtwagens die de sporen achterlaten.
Spoorvorming en aquaplaning
Wanneer je op de weg bent en het regent, bijvoorbeeld als je rijdt tijdens een storm, kan de spoorvorming bovendien zorgen voor aquaplaning, ook bekend als watergladheid. De regen valt namelijk in de gevormde sporen, waaruit het water niet gemakkelijk kan weglopen. Daardoor heb je minder grip op de weg.
Probeer te voorkomen dat je de controle verliest bij aquaplaning doordat er diepe sporen op de weg liggen. Dit kan bijvoorbeeld door rekening te houden met je minimum bandenprofiel en door afstand te houden.
Spoorvorming en je verzekering
Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen dat je te maken krijgt met een auto-ongeluk door de diepe sporen op de weg. Door het zoveel mogelijk te vermijden, verminder je de kans op zo’n ongeluk. Toch kan het zijn dat je onverhoopt schade oploopt of schade veroorzaakt bij anderen.
Je bent met elke autoverzekering van Univé gedekt als het gaat om schade aan anderen veroorzaakt door jezelf. Wanneer je echter ook schade hebt gereden aan je eigen auto door een onvoorziene situatie veroorzaakt door spoorvorming, dan kun je geen schadeclaim doen als je WA of WA+ verzekerd bent bij Univé. Schade bij spoorvorming wordt wel gedekt bij een Allrisk verzekering
Met een All Risk verzekering van Univé ben je verzekerd voor zowel schade bij anderen als schade aan je eigen auto, ook wanneer je degene bent die aansprakelijk is.
Schade melden
Heb je onverhoopt schade opgelopen nadat je terecht kwam in een onvoorziene situatie? Meld de schade dan online via Mijn Univé of onze App. Wil je direct contact met een medewerker? Dan vind je hier onze contactgegevens. Je kunt ook langskomen in een Univé-winkel bij je in de buurt.
Heb je een schadeformulier moeten invullen? Deze dien je thuis te bewaren en alleen op te sturen wanneer je schadebehandelaar daar om vraagt.