Ga naar inhoud

Autorijden bij hitte

In Nederland hebben we steeds meer te maken met hete zomerse dagen en hittegolven. Op dit soort dagen doe je misschien het liefst zo min mogelijk of ga je er juist graag lekker op uit naar een verkoelende plek. Autorijden bij hitte is geen enkel probleem. Auto’s zijn gemaakt om in de hitte te kunnen rijden, en met de juiste voorbereiding maak je je rit van A naar B comfortabel, zonder zweet en stress.

Voordat je gaat autorijden bij hitte

Nog voordat je in de auto stapt, adviseren we je om het weer en het verkeer te checken. Op warme dagen komt het regelmatig voor dat er opeens een flinke plensbui uitbreekt. Door vooraf het weerbericht te controleren ben je voorbereid op eventueel noodweer onderweg. Ook is het fijn om van tevoren te weten of er ergens file staat of wegwerkzaamheden zijn. Niets is vervelender dan stilstaan in de brandende zon. Zelfs met goede airco!

Is de weg vrij en het weer stabiel? Dan is het handig om alvast de ramen en/of de deuren van de auto open te zetten, zodat deze kan doorwaaien. Daarmee ben je de grootste hitte alvast kwijt. Ook is het prettiger om, zodra je instapt, in ‘frisse’ lucht te zitten, in plaats van muffe, warme lucht.

Tijdens de warme rit

Ga je op pad? Zet de airco dan niet te koud. Het wordt aangeraden om het verschil tussen de buiten- en binnenlucht niet meer dan 8 graden celsius te laten zijn. Dit zorgt er namelijk voor dat de overgang tussen warm en koud niet te groot is, waardoor je geen last krijgt van flauwte of vermoeidheid. Temperatuurverschillen zijn voor het lichaam namelijk hard werken.

Uiteraard is het wel prettig om de airco aan te zetten. Richt deze het liefst niet direct op het lichaam, maar in de ruimte van de auto. Op deze manier vermijd je spierklachten, maar ook de kans op een verkoudheid en tranende of geïrriteerde ogen.

Lees ook: Autorijden met slippers

Na je autorit in de hitte

Ben je op de plaats van bestemming aangekomen? Vergeet dan niet om alle passagiers en huisdieren mee uit de auto te nemen. In de hitte en/of brandende zon wordt het al snel heel warm in de auto, met alle gevaarlijke gevolgen van dien.

Mocht je na je rit de bandenspanning controleren, schrik dan niet wanneer deze veel hogere waarden heeft dan normaal: de druk stijgt namelijk met 0,1 bar per 10 graden. Bij warme banden kan dat zelfs 0,2 tot 0,4 zijn. Als je de bandenspanning op dat moment aanpast, zal de spanning veel te laag zijn wanneer de banden afkoelen of wanneer de buitentemperatuur daalt. Blijf wel regelmatig je bandenspanning controleren. Een constant te hoge bandenspanning kan er namelijk voor zorgen dat een band sneller slijt.

We hebben meer tips over rijden bij extreem weer.