Autorijden in de winter
Sneeuw, hagel, vorst en harde wind. In de winter kun je met de auto te maken krijgen met slecht winterweer. Het kan dan bijvoorbeeld zijn dat je auto niet start of je handrem bevroren is. Het is daarom belangrijk dat je je auto goed voorbereidt op de winter. Maar hoe doe je dit eigenlijk? En wat moet je doen wanneer je auto niet start?
Tips voor rijden met winterweer
Door het koudere weer in de wintermaanden kun je te maken krijgen met bepaalde ongemakken bij het autorijden. Je wil bijvoorbeeld ‘s ochtends in de auto stappen naar je werk, maar je krijgt je autodeur niet open omdat deze is vastgevroren. Het kan ook zijn dat je bevroren autoruiten hebt, waardoor je eerst moet krabben. En misschien heb je last van condens in de auto.
We hebben een aantal auto wintertips voor je op een rijtje gezet om de wintermaanden mee door te komen:
Gebruik een speciaal deken voor de voorruit van je auto. Wanneer je weet dat het de volgende dag gaat vriezen kun je deze deken op je voorruit leggen. Hierdoor bevriest je voorruit niet.
Vermijd het gebruik van de handrem na het parkeren. Bij hevige vorst kan de handrem vastvriezen.
Smeer de rubbers van je autodeuren in. Hiermee voorkom je dat je je autodeur niet meer open krijgt na hevige vorst. Gebruik daarbij geen middelen zoals vaseline of ander vet materiaal wat hier niet voor bedoeld is. Dit tast het rubber aan. Gebruik in plaats daarvan plasticdressing.
Heb je zomerbanden onder je auto? Zorg dan dat deze op tijd voor de winter worden vervangen door winterbanden.
Zorg voordat je van huis vertrekt dat je auto ijs- en sneeuwvrij is. Hiermee voorkom je dat je in een verkeerssituatie iets over het hoofd ziet, omdat je geen volledig zicht hebt.
Pas je rijstijl aan op het weer. Bijvoorbeeld op een extreem gladde weg of in een situatie met hevige (plotselinge) neerslag.
Mijn auto start niet meer bij koud weer
Start je auto niet meer? Dat kan komen door het koude weer. Wanneer het gaat vriezen kan het zijn dat je accu leegloopt door de kou. In een aantal gevallen betekent dit zelfs een kapotte accu.
Je kunt je accu een beetje helpen met de volgende tips:
Zorg dat je in je auto blijft rijden. Het is niet goed voor de accu als de auto een te lange tijd stil staat.
Laat je accu bij een onderhoudsbeurt checken. Zo ben je zelf ook op de hoogte van de status van je accu en kun je hier rekening mee houden.
Rij niet alleen maar korte stukjes. Wanneer je alleen korte stukjes rijdt kan de accu zich niet weer volledig opladen.
Heb je de mogelijkheid om je auto overdekt of binnen neer te zetten? Maak hier gebruik van.
Met je auto op wintervakantie
Ga je binnenkort met je auto op winter(sport)vakantie? Lees je dan van tevoren goed in. In een aantal landen is het namelijk verplicht om te rijden met winterbanden en/of sneeuwkettingen. Ook hier heb je te maken met andere weersomstandigheden. Pas daarom ook hier je rijgedrag aan op de situatie.
Check vooraf of je reisverzekering ook wintersportdekking heeft. Je bent dan verzekerd voor hulp bij ongevallen tijdens de wintersport.
Voor pech onderweg hebben we tot slot nog de aanvullende dekking Pechhulp buitenland. Met deze dekking word je zo weer op weg geholpen bij pech onderweg.