Wat te doen met een bevroren autoruit?
Als het buiten flink gevroren heeft, kan jouw autoruit bevroren zijn. Lastig, want met een bevroren of beslagen autoruit mag je de weg niet op. Dit is erg gevaarlijk, en je kunt bovendien een boete van € 250,- krijgen. Het is dus belangrijk om jouw autoruit snel en veilig te ontdooien. Hoe? Daarvoor hebben we een handig stappenplan voor je opgesteld.
Stappenplan autoruit ontdooien
De binnenkant van mijn autoruit is bevroren
Wat als jouw autoruit niet alleen aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant is bevroren? Dit gebeurt meestal bij auto's die wat ouder zijn. Door kieren en gaten in de auto komen vocht en koude lucht sneller binnen, waardoor de ruiten aan de binnenkant bevriezen. Hoe haal je dit ijs van jouw ruit?
Met een ijskrabber. Je kunt deze ook gewoon binnen in jouw auto gebruiken. Dit gaat aan de binnenkant van de ruit misschien iets lastiger, bijvoorbeeld omdat je langs het stuur moet krabben.
Met een ontdooispray. Pas er ook bij gebruik aan de binnenkant voor op dat je dit alleen op het glas spuit.
Met afwasmiddel. Smeer dit onverdund op de ruit en wrijf het daarna droog met een doek.
Bevroren autoruiten en de autoverzekering
Als je jouw autoruit niet goed ijsvrij maakt, wordt het risico op een ongeluk groter. Je veroorzaakt dan niet alleen schade aan jezelf, maar misschien ook aan anderen. Jouw autoverzekering betaalt dan de schade, omdat jij aansprakelijk bent voor de schade. Met een autoverzekering heb je namelijk minimaal de dekking WA (Wettelijke aansprakelijkheid). Ook als je schade veroorzaakt bij anderen, verlies je schadevrije jaren. Precies weten hoeveel schadevrije jaren je hebt? Dan kun je je schadevrije jaren opvragen.
Als je ruit breekt doordat je bijvoorbeeld warm water hebt gebruikt, zal de ruit vervangen moeten worden. Hiervoor kun je alleen een vergoeding ontvangen als je WA+ of All Risk verzekerd bent. Deze dekkingen vergoeden namelijk ruitschade aan je auto. Je kunt de schade laten repareren via onze Schadeservice.