Ga naar inhoud

Veilig rijden bij storm

In Nederland kan het flink hard waaien. Veel bestuurders staan er niet bij stil, maar rijden met storm kan erg gevaarlijk zijn. Soms moet je toch de weg op. Met deze tips ga je veiliger van A naar B.

Storm, neerslag en zware windstoten

Het KNMI spreekt van een storm bij windkracht 9 of meer op de schaal van Beaufort. Zware windstoten kunnen je dan flink verrassen in het verkeer. Zeker in open gebieden, zoals op de snelweg. Een onverwachte slinger is dan zo gebeurd. Ook andere weggebruikers rijden minder voorspelbaar. Vooral fietsers en motoren wijken makkelijk van hun baan af.

Autorijden bij stormachtig weer is een flinke uitdaging. Het beste advies blijft om niet in de auto te stappen. Als je toch de weg op moet, heeft Univé acht tips om dit zo veilig mogelijk te doen.

  1. Rijd langzamer tijdens een storm

Rustig rijden is één van de belangrijkste tips. Verlaag je tempo en houd meer afstand van anderen, dan heb je meer tijd om te reageren op onverwachte situaties. Bijvoorbeeld een auto die jouw weghelft op slinger, of een tak die de weg op waait. Als je langzamer rijdt, is het ook makkelijker om je auto onder controle te houden. 

Let vooral op bij open vlakes, dijken en bruggen, of bij het passeren van een vrachtauto of een gebouw. Dit zijn momenten en plekken waarop de wind extra krachtig kan zijn.

  2. Houd beide handen aan het stuur

Houd je stuur met twee handen vast. Zo kun je het beste reageren op windstoten en onverwachte situaties. Ook kun je zo beter omgaan met de wind die vanachter vrachtauto's of gebouwen komt. Let er wel op dat je niet te krampachtig gaat rijden.

  3. Houd vrachtwagens en campers extra in de gaten

Ook andre weggebruikers hebben last van de storm, waardoor ze minder voorspelbaar zijn tijdens het rijden. Houd voldoende afstand van grote voertuigen en houd ze extra in de gaten. Vrachtwagens zijn extra gevoelig voor harde windstoten door hun omvang, en hebben daarom vaak meer moeite om binnen hun rijstrook te blijven. Wanneer je een groot voertuig inhaalt, wordt zijwind tijdelijk geblokkeerd. Wees je ervan bewust dat de wind extra krachtig is zodra je het voertuig passeert. 

  4. Rijd niet met een aanhanger tijdens harde windstoten

Met een aanhanger rijden tijdens windkracht 9 wordt zwaar afgeraden. Ook rijden met een caravan is onverstandig. Beide zijn net als vrachtwagens extra gevoelig voor harde windstoten. Het risico bestaat dat de aanhanger of caravan omzwaait of dat deze door de windstoten gaat slingeren. Dit is niet alleen gevaarlijk voor jezelf en andere weggebruikers, maar het kan ook enorme schade veroorzaken.

  5. Rijd niet door grote plassen

Storm gaat vaak gepaard met flinke hoosbuien. Wanneer je door grote plassen rijdt, loop je risico op aquaplaning. Bij aquaplaning ontstaat een dunne waterfilm tussen de band van je voertuig en het wegdek. Hierdoor wordt de auto onbestuurbaar. Door grote plassen te vermijden of er rustig doorheen te rijden, verklein je de kans op aquaplaning. Pas goed op bij beschadigd wegdek door bijvoorbeeld spoorvorming. De kans dat je de controle verliest tijdens een stevige bui is hier extra groot. Lees meer over wat je moet doen bij aquaplaning.

  6. Zet je lichten aan

Als de hevige regen ervoor zorgt dat je minder dan 50 meter vooruit kunt kijken, mag je de mistachterlichten gebruiken. Wanneer je zicht ernstig belemmerd is, mag je ook de mistlichten aan de voorkant van je auto gebruiken. Zet tijdens een storm ook altijd je gewone verlichting aan. Zo zien medeweggebruikers je sneller tijdens een storm.

  7. Vermijd bomen

Bij harde windstoten is het slim om wegen met veel bomen in de berm te vermijden. De kans is groot dat takken op de weg waaien, of dat de hele boom zelfs omwaait. 

  8. Stop bij extreme storm op een parkeerplaats

Wanneer een storm heel extreem wordt, raden we aan om niet verder te rijden en een parkeerplaats op te zoeken. Op het moment dat de storm gaat liggen, kun je weer veilig de weg op. Let er wel op dat je niet onder een boom parkeert, of in de buurt van andere voorwerpen die kunnen omwaaien.

Parkeertips

Ben je veilig op de plaats van bestemming gekomen? Parkeer je auto dan slim, zodat je 'm zonder schade weer terugvindt.

  • Kun je je auto op een overdekte plek, zoals in een garage, parkeren? Dan is dit de veiligste optie. Als je zelf geen garage hebt, denk dan bijvoorbeeld ook aan een parkeergarage in de buurt. 
  • Als je niet overdekt kun parkeren, kijk dan waar de wind vandaan komt en kies bijvoorbeeld een plek naast een gebouw dat uit de wind staat.
  • Een andere optie is juist een helemaal open plek. Een plek zonder bomen in de buurt, maakt de kans kleiner dat er iets op of tegen je auto waait.