Plaswekker vergoeding
De vergoeding plaswekker zit niet in het basispakket. Soms kun je de plaswekker voor kinderen wel vergoed krijgen vanuit de aanvullende verzekering. Meestal vanuit een budget voor hulpmiddelen. Vaak is hier een leeftijd en maximale vergoeding aan verbonden.
Vergoeding plaswekker aanvullende verzekering
Omdat de vergoeding plaswekker niet in de basisverzekering zit, kun je die alleen vanuit de aanvullende verzekering vergoed krijgen. De vergoeding verschilt per zorgverzekeraar en aanvullend pakket. Vaak valt de plaswekker vergoeding onder een budget voor hulpmiddelen. Daaruit kun je naast een plaswekker ook andere hulpmiddelen vergoed krijgen.
Meestal hebben kinderen pas vanaf een bepaalde leeftijd recht op de vergoeding plaswekker. Ook geldt die vaak tot ze 18 jaar zijn. Naast het maximum bedrag dat je in totaal aan hulpmiddelen vergoed kunt krijgen, zit er soms een limiet aan hoe lang of hoe vaak je de plaswekker mag huren/kopen. Daardoor heb je misschien niet elk jaar opnieuw recht op de plaswekker vergoeding.
Bij de vergoeding plaswekker huur of koop je het apparaat inclusief broekjes en bandages meestal eerst zelf. Daarna kun je de rekening declareren bij je zorgverzekeraar. Die maakt dan maximaal het bedrag over dat nog over is vanuit het budget voor hulpmiddelen.
De rekening moet vaak wel op naam van het kind zijn waar de plaswekker voor bestemd is. Als de vergoeding van een plaswekker eenmalig is, moet je er ook voor zorgen dat alle gemaakte kosten op één factuur staan.
Heb je al een plaswekker maar wil je alleen een nieuwe sensor of losse broekjes vergoed krijgen? Dat kan meestal ook vanuit het hulpmiddelen budget in je aanvullende verzekering. Tenzij je maar één keer gebruik kunt maken van de vergoeding en dat ook al gedaan hebt.
Omdat je de plaswekker niet uit de basisverzekering vergoed krijgt, betaal je ook geen eigen risico voor een vergoeding plaswekker vanuit de aanvullende verzekering.
Veelgestelde vragen over plaswekker
De plaswekker bestaat uit een speciaal broekje en kastje dat een wekgeluid maakt. Dit kastje krijgt een signaal als er urine in het broekje terecht komt. Zo leert je kind een volle blaas in slaap te herkennen en wakker te worden om de sluitspier te trainen.
Over het algemeen wordt bedplassen als een medisch probleem gezien, als kinderen boven de 7 jaar tenminste één keer per maand in bed plassen en het kind daar zelf last van heeft. Je huisarts kan je dan doorverwijzen naar de ‘plas en poep poli’ in het ziekenhuis. Vaak heeft bedplassen geen lichamelijk oorzaak, maar dat moet eerst uitgesloten worden. Daarna kan bijvoorbeeld een plaswekker helpen om bedplassen te verhelpen.
Soms wordt er ook een medicijnen voorgeschreven, dat ervoor zorgt dat er ’s nachts minder urine aangemaakt wordt. Dit kan vallen onder de vergoeding van medicijnen uit de basisverzekering. Verder zijn er verschillende methoden die je kunt toepassen zoals zelf je kind ’s nachts te wekken om te plassen, het bijhouden van droge nachten in een kalender of een keer extra plassen nadat je kind al even in bed ligt maar nog niet is gaan slapen.