Ga naar inhoud

Huisartsenpost vergoeding

De vergoeding huisartsenpost zit in het basispakket. Hier kun je ’s avonds, ‘s nachts en in het weekend terecht als je eigen huisartsenpraktijk gesloten is. Dat is prettig bij verwondingen waarvan je niet weet of je ermee naar het ziekenhuis moet. Je kunt de huisartsenpost altijd bellen.

Vergoeding huisartsenpost basisverzekering

Je hebt altijd recht op de volledige vergoeding huisartsenpost uit de basisverzekering. Hiervoor betaal je ook geen eigen risico. Daarom is het verstandig om de huisartsenpost te bellen als je eigen huisartsenpraktijk gesloten is. Als je direct naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis gaat valt dit namelijk wél onder het eigen risico.

De huisartsenpost werkt eigenlijk net zoals je huisarts. Je belt eerst met de post in jouw regio, om je klachten te bespreken met de doktersassistent. Die schat in of je direct huisartsenzorg nodig hebt en waar je terecht kunt. Als het nodig is kan er ook een huisarts bij je thuis langskomen. Soms kunnen je klachten wachten totdat je eigen huisartsenpraktijk weer bereikbaar is. Maar de assistent kan je ook doorverwijzen naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis.

Wanneer betaal je voor de huisartsenpost eigen risico?

Voor de vergoeding huisartsenpost betaal je nooit eigen risico. Maar als je wordt doorverwezen naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis, valt dat wél onder het eigen risico. Of je daadwerkelijk eigen risico moet betalen hangt af van of je dat jaar je volledige eigen risico al verbruikt hebt. Het verplichte eigen risico is € 385 per jaar, maar kan met een vrijwillig eigen risico oplopen tot € 885.

Kun je een herhaalrecept krijgen via de huisartsenpost?

Normaal gesproken regel je herhaalrecepten met je eigen huisarts. Alleen in dringende situaties kun je ook medicijnen krijgen via de huisartsenpost. Je krijgt dan zoveel medicijnen als je nodig hebt totdat je weer terecht kunt bij je eigen huisarts. Houdt er wel rekening mee dat de apothekerskosten buiten kantoortijden hoger zijn dan normaal. Deze terhandstellingenkosten betaal je zelf.

Moet je na contact met de huisartsenpost je eigen huisarts informeren?

Normaal gesproken geef je bij de huisartsenpost aan wie je huisarts is. Nadat je geholpen bent, brengt de huisartsenpost je eigen huisarts  op de hoogte. Krijg je bij de huisartsenpost het advies om je eigen huisarts te bezoeken op het eerstvolgende spreekuur? Dan moet je zelf bellen voor een afspraak, maar weet je huisarts dus wel van je bezoek aan de huisartsenpost.