Ga naar inhoud

Zorgverzekering overstappen

Elk jaar kun je vanaf 13 november tot en met 31 december overstappen van zorgverzekering. Je nieuwe zorgverzekeraar zegt dan automatisch je oude zorgverzekering op. Omdat je een zorgverzekering afsluit voor het hele kalenderjaar, kun je tussentijds niet overstappen tenzij er sprake is van een speciale situatie. Die hebben we voor je op een rij gezet.

Tussentijds overstappen van zorgverzekering

Je kunt in sommige situaties tussentijds overstappen van zorgverzekering. Dan hoef je niet te wachten tot 13 november om met ingang van het nieuwe jaar over te stappen. In plaats daarvan kun je per direct of vanaf de volgende maand een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Je moet dan zelf je bestaande zorgverzekering opzeggen en een nieuwe afsluiten. Een zorgverzekering blijft verplicht.

Zodra je 18 jaar wordt ga je premie én eigen risico betalen voor je zorgverzekering. Omdat je meestal meeverzekerd bent met je ouders, komen die kosten automatisch voor hun rekening. Willen ze dat niet? Of vinden ze een andere zorgverzekering beter voor jou? Dan heb je na je verjaardag één maand de tijd om over te stappen van zorgverzekering per ingang van de eerstvolgende maand.

Gaan jij en je partner uit elkaar en staan jullie samen op een zorgverzekering? Dan kan alleen degene die is meeverzekerd overstappen van zorgverzekering. Die wordt dan automatisch van de gezamenlijke zorgverzekering afgehaald. De verzekeringnemer op wiens naam de zorgverzekering staat, kan pas met ingang van het nieuwe jaar weer overstappen.

Je kunt tussentijds overstappen van zorgverzekering als je wisselt van werkgever én collectief. Zorgverzekeraars hebben daar onderling afspraken over gemaakt. Je moet dan wel binnen 30 dagen na je eerste werkdag een collectieve zorgverzekering via je nieuwe werkgever afsluiten.

Je oude zorgverzekering wordt dan automatisch opgezegd. Gedurende het jaar overstappen vanuit een andere collectiviteit dan via je werkgever (een vereniging bijvoorbeeld) is niet mogelijk. Dat kan je alleen per 1 januari doen tijdens de jaarlijkse overstapperiode.

Verhuis je naar het buitenland en kun je je Nederlandse zorgverzekering niet houden? Dan zeg je je zorgverzekering op en stap je over naar een zorgverzekering in het buitenland. Wat je moet doen hangt ervan af of je woont, werkt, studeert of reist in het buitenland. Verhuis je terug naar Nederland? Dan moet je van je buitenlandse zorgverzekering overstappen naar een Nederlandse.

Als je zorgverzekeraar de voorwaarden van je zorgverzekering wijzigt in jouw nadeel, heb je recht om over te stappen van zorgverzekering. Je zorgverzekeraar is verplicht om zo’n wijziging aan te kondigen. Een wijziging in het basispakket door de overheid valt daar niet onder. Vanaf de datum dat die wijziging ingaat, kun je je zorgverzekering opzeggen en overstappen van zorgverzekering.

Tot wanneer overstappen zorgverzekering

Van zorgverzekering overstappen met ingang van het nieuwe jaar, kan vanaf 13 november tot en met 31 januari. Overstappen betekent dat je een nieuwe zorgverzekering afsluit en je oude zorgverzekering opzegt. Dit kan je nieuwe zorgverzekeraar voor je regelen, maar je kunt je oude zorgverzekering ook zelf opzeggen. Je opzegging moet altijd uiterlijk 31 december binnen zijn.

Zolang je vóór 1 januari overstapt van zorgverzekering, wordt je oude zorgverzekering automatisch opgezegd. Tenzij je zelf aangeeft dat je dat niet wilt. In dat geval moet je er zelf voor zorgen dat de opzegging van je oude zorgverzekering uiterlijk op 31 december binnen is bij je zorgverzekeraar.

Wil je na 1 januari overstappen van zorgverzekering? Dan moet je sowieso zelf je oude zorgverzekering opzeggen voor 1 januari. Je moet dan wel vóór 1 februari een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Die vergoedt ook eventuele zorgkosten die je in januari al maakt.

Voor- en nadelen overstappen zorgverzekering

Overstappen van zorgverzekering doe je natuurlijk vooral vanwege de voordelen. Zo kun je misschien de kosten verlagen, zijn de vergoedingen hoger, krijg je meer service bij een andere zorgverzekeraar of heb je een voorkeur voor bepaalde gecontracteerde zorgverleners. Maar aan overstappen van zorgverzekering kunnen ook nadelen zitten. Het is goed om hierop te letten.

Van zorgverzekering overstappen kan je doen vanwege een lagere zorgpremie. Minder premie betalen is natuurlijk een voordeel, maar daar staan vaak nadelen tegenover. Wil je overstappen van zorgverzekering vanwege de lage premie van een basisverzekering? Dan is het belangrijk om te achterhalen waarom die premie lager is. En of je daardoor nog wel goed verzekerd bent.

Een lage premie betekent vaak dat je minder vergoed krijgt bij niet-gecontracteerde zorgverleners. Dat hoeft geen probleem te zijn, zolang je naar zorgverleners met een contract gaat. Die vind je in de zorgzoeker van je zorgverzekeraar. Een lage premie kan ook ontstaan door een vrijwillig eigen risico. Besef dan goed dat je tot € 500 extra betaalt als je bijvoorbeeld in het ziekenhuis terecht komt.

Overstappen van zorgverzekering omdat je aan kunt sluiten bij een collectief? Dat is vaak aantrekkelijk vanwege de collectiviteitskorting. Daarbij is het voordeel dat je vaak een lagere premie betaalt voor je aanvullende verzekering. Soms kun je naast korting een speciale collectieve verzekering krijgen met extra vergoedingen waar je zonder collectief geen recht op hebt.

Je kunt via een collectiviteit alleen korting krijgen op de premie van de aanvullende zorgverzekering. Als je die eigenlijk niet nodig hebt, betaal je alsnog meer premie dan wanneer je alleen een basisverzekering afsluit. Bedenk dus goed of je een aanvullende verzekering nodig hebt. Dan kan de korting inderdaad een voordeel zijn.

Als een zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten met bijvoorbeeld je vertrouwde fysiotherapeut, kan dat een reden zijn om over te stappen. Een voordeel is dan dat je behandelingen uit de basisverzekering volledig vergoed krijgt. Het kan goed zijn om hierop te letten als je weet dat je bepaalde zorg nodig hebt en je een voorkeur hebt voor een specifieke zorgverlener.

Het nadeel van je zorgverzekering kiezen op basis van gecontracteerde zorg, is dat je misschien meer premie betaalt dan bij een andere zorgverzekering. Of je loopt extra’s mis die een andere zorgverzekeraar je aanbiedt. Bedenk ook dat voor sommige zorg geen zorgverleners worden gecontracteerd. Zo krijg je altijd een volledige vergoeding bij je eigen huisarts. 

De (hoogte van) vergoedingen kunnen een belangrijke reden zijn om over te stappen van zorgverzekering. Het is namelijk vaak voordeliger om zorg vergoed te krijgen dan de kosten zelf te moeten betalen. Omdat de overheid bepaalt wat er in het basispakket zit, zijn de vergoedingen in elke basisverzekering van elke zorgverzekeraar gelijk. Behalve bij niet-gecontracteerde zorg. 

Het nadeel van overstappen op basis van vergoedingen is dat je vaak meer betaalt. Je moet naast een basisverzekering namelijk een aanvullende verzekering of tandartsverzekering afsluiten. Aanvullende verzekeringen vergelijken is daarom belangrijk. Houd er ook rekening mee dat je bij sommige tandverzekeringen een wachttijd hebt en niet direct recht hebt op bepaalde vergoedingen.

Wil je overstappen vanwege een aanvullende verzekering die beter bij je past dan je huidige zorgverzekering? Dat is natuurlijk een voordeel, als je ook daadwerkelijk ook gebruik maakt van die vergoedingen. Soms weet je dat van tevoren omdat je bijvoorbeeld jaarlijks aan aantal keren naar fysiotherapeut gaat of gebruik maakt van alternatieve geneeskunde.

Voor een aanvullende verzekering betaal je meer premie. Die kun je soms met een verlagen, maar het blijven kosten die je met alleen de basisverzekering niet hebt. Omdat je een zorgverzekering afsluit voor onverwachte zorgkosten weet je van tevoren niet zeker of het noodzakelijk is om bepaalde zorg te verzekeren. Die inschatting moet je zelf maken, bijvoorbeeld met de ZorgCheck.

Een belangrijk aandachtspunt bij overstappen van zorgverzekering is het vergelijken van extra’s die verschillende zorgverzekeraars aanbieden. Dit zijn diensten en producten waar je meestal alleen als verzekerde gebruik van kunt maken. Denk daarbij aan hulp bij gezondheidsvragen of preventiehulp om een zo gezond en veilig mogelijk leven te leiden. 

Nadelen aan overstappen van zorgverzekering voor de extra’s kunnen heel verschillend zijn. Zo is de premie die je betaalt voor de basisverzekering misschien hoger of er zitten voorwaarden aan de extra’s verbonden. Bedenk dus goed of je écht van plan bent om gebruik te maken van extra’s en of je er misschien alsnog iets voor moet betalen.