Ga naar inhoud

Collectiviteitskorting met een aanvullende verzekering

De collectiviteitskorting geldt alleen nog voor de premie van je aanvullende zorgverzekering. Korting met een collectiviteit op de premie van de basisverzekering is namelijk afgeschaft. Voor een collectiviteitskorting moet je aangesloten zijn bij een collectief waar je zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt.

Zo komt een collectiviteit tot stand

Een collectief staat voor: een groep mensen. Deze groep kan bijvoorbeeld bestaan uit werknemers of verenigingsleden. De werkgever of vereniging maakt voor dit collectief afspraken met een zorgverzekeraar over de inhoud van de aanvullende verzekering(en) en welke korting er geldt. Daarna kunnen leden van dit collectief zelf bepalen of ze gebruik maken van deze afspraken.

Heb ik recht op een collectiviteitskorting?

Je kunt er op verschillende manieren achter komen of je recht hebt op een collectiviteitskorting. De makkelijkste manier is navraag doen bij je werkgever, vereniging of ander collectief waar je lid van bent. De kans is groot dat je bericht ontvangt van je collectief als er afspraken zijn gemaakt met een zorgverzekeraar. Je kunt ook zelf op onderzoek uitgaan, door bij zorgverzekeraars na te gaan of zij toevallig afspraken hebben gemaakt met jouw werkgever of vereniging. 

Gebruik maken van je collectiviteit

Als je kunt profiteren van een collectiviteitskorting op je zorgpremie, wil je natuurlijk eerst voor jezelf bepalen of het aanbod interessant genoeg is. Een korting is altijd welkom, maar de inhoud van de zorgverzekering moet wel bij je passen. Staat het aanbod je aan en vind je het de kosten waard? Maak dan gebruik van je collectief.

Bij de meeste zorgverzekeraars kun je bij het afsluiten van een zorgverzekering direct je collectief invoeren. Daarna krijg je het aanbod te zien in de vorm van één of meerdere (exclusieve) aanvullende zorgverzekeringen en/of een bepaalde korting. Selecteer de basisverzekering en aanvullende verzekering van je keuze, vul de benodigde gegevens in en sluit je verzekering af!

Collectief aanvullende zorgverzekering

Univé heeft ook een speciale collectieve verzekering voor leden van thuiszorgorganisaties of verenigingen waar je naast korting extra vergoedingen krijgt. Voorwaarde is dat je lid bent van één van de thuiszorgorganisaties of verenigingen waar wij mee samenwerken. Je krijgt in dat geval 10% korting op één van onze collectieve aanvullende verzekeringen.

Dit zijn exclusieve zorgverzekeringen voor onze collectieve verzekerden met ruimere vergoedingen voor bijvoorbeeld fysiotherapie in vergelijking met onze reguliere aanvullende verzekeringen. Bovendien kun je je lidmaatschap bij de zorg gerelateerde vereniging waarmee we collectieve afspraken hebben, vergoed krijgen tot maximaal € 25 per jaar.

Veelgestelde vragen over de collectiviteitskorting

Je hebt alleen recht op de collectiviteitskorting op het moment dat je lid bent van een collectief. Als je tussentijds geen lid meer bent of van baan wisselt vervalt de korting. Dat is vaak al met ingang van de eerstvolgende maand. Houd er dus rekening mee dat je voor de rest van het jaar een hogere premie betaalt. Als je lid wordt van een ander collectief bij je nieuwe werkgever kun je misschien tussentijds overstappen. Anders kun je voor het nieuwe jaar een nieuwe zorgverzekering aanvragen.

Sinds 2023 is de collectiviteitskorting op de premie van de basisverzekering afgeschaft. Zorgverzekeraars mogen alleen nog collectieve afspraken maken over de aanvullende verzekering. Dat gaat over de prijs én over de inhoud. Zo biedt Univé een collectiviteitskorting op de premie van de aanvullende zorgverzekeringen aan, maar hebben we voor een aantal thuiszorgorganisaties en verenigingen ook exclusieve collectieve aanvullende verzekeringen met extra ruime vergoedingen.

Een zorgverzekering sluit je in principe af voor één kalenderjaar. Daarna kun je er altijd voor kiezen om af te zien van je aanvullende zorgverzekering en dus van je collectiviteitskorting. Ook als je gewoon lid blijft van het collectief. Wissel je tijdens het kalenderjaar van werkgever en wil je gebruik maken van het collectief dat daar geldt? Dan mag je binnen 30 dagen na je eerste werkdag tussentijds overstappen naar de zorgverzekeraar waar je nieuwe werkgever afspraken mee heeft.

Vaak kunnen je partner en kinderen ook profiteren van je collectiviteitskorting. Daarvoor moet je zelf als verzekeringnemer de zorgverzekering aanvragen en je gezinsleden als medeverzekerden opgeven. Vervolgens sluit je voor jullie samen de zorgverzekering af.

Je mag buiten de jaarlijkse overstapperiode wisselen van collectieve zorgverzekering, als je een nieuwe baan hebt en gebruik wilt maken van de collectiviteitskorting. Dan moet je wel binnen 30 dagen na je eerste werkdag een zorgverzekering aanvragen bij de zorgverzekeraar waarmee je werkgever afspraken heeft gemaakt. Tijdens het jaar wisselen van zorgverzekeraar kan niet bij een collectief via een vereniging of andere ledenorganisatie.

Met een collectieve zorgverzekering krijg je vaak korting op je aanvullende zorgverzekering. Dat is een voordeel als je toch al een aanvullend pakket af wilde sluiten en je gebruik wilt gaan maken van de specifieke vergoedingen die worden aangeboden.

Soms zijn er ook andere voordelen verbonden aan een collectieve zorgverzekeraar, zoals ruimere vergoedingen in vergelijking met andere aanvullende verzekeringen. Of bepaalde diensten rondom zorg waar je exclusief gebruik van maakt als lid van een collectief.