Ga naar inhoud

Collectieve zorgverzekering Univé

Met een collectieve zorgverzekering van Univé bij uw werkgever of vereniging kunt u korting krijgen op de premie van uw aanvullende verzekering. Deze kan oplopen tot 10%.

Zorgverzekering afsluiten

Of bereken eerst uw premie

Samenstellen collectieve zorgverzekering

Bij Univé stelt u gemakkelijk een collectieve zorgverzekering samen. Voeg eerst uw collectief toe, selecteer uw basisverzekering en kies uw aanvullende zorgverzekering met collectiviteitskorting. Voor de vergoeding van tandartskosten kunt u ook nog een tandartsverzekering afsluiten. Hier is geen collectieve korting op de premie mogelijk.

Zorg Extra’s bij Univé

Bij Univé verzeker je niet alleen je zorgkosten, maar krijg je ook hulp op het gebied van gezondheid en veiligheid. De meeste Zorg Extra's zijn gratis. Zo zorgen wij voor elkaar.

  • Preventiehulp
  • Zorghulp
  • Vakantiehulp
  • Hulp aan Huis
  • Cyberhulp

Meer over Zorg Extra

Collectieve zorgverzekering vinden

Benieuwd of u kunt profiteren van een collectieve zorgverzekering bij Univé? Dat kunt u bij twee partijen nagaan: Univé en uw werkgever of vereniging. De makkelijkste manier is onze online tool, waarin u zoekt op de naam van uw werkgever of vereniging. 

Thuiszorgorganisaties en verenigingen waar Univé mee samenwerkt vindt u ook terug in een speciaal overzicht. Natuurlijk kunt u ook bij uw eigen thuiszorgorganisatie of vereniging navragen of er een samenwerking is met Univé.

Collectief zoeken

Een vast aanspreekpunt en altijd een winkel in de buurt

Vergoedingen collectieve zorgverzekering

Met een collectieve zorgverzekering krijgt u korting op uw aanvullende zorgverzekering. Met een aanvullende zorgverzekering krijgt u zorgkosten vergoed die niet of deels in de basisverzekering zitten. Met de collectieve aanvullende zorgverzekeringen voor aangesloten thuiszorgorganisaties of verenigingen krijgt u de meest ruime vergoeding van zorgkosten.

Vanaf 18 jaar krijgt u fysiotherapie alleen bij bepaalde (chronische) aandoeningen vergoed vanuit de basisverzekering. Bij chronische aandoeningen krijgt u bovendien pas een vergoeding vanaf de 21e behandeling. Met een aanvullende zorgverzekering krijgt u een vast aantal behandelingen bij de fysiotherapeut vergoed. Die mag u vrij gebruiken. Als u een chronische aandoening hebt, krijgt u ook de eerste 20 behandelingen fysiotherapie vergoed.

Vanuit de basisverzekering is er alleen een vergoeding voor bijzonder optische hulpmiddelen. Brillen en lenzen krijgt u dus meestal niet vergoed. Via sommige aanvullende zorgverzekeringen kunt u één keer in de drie jaar een maximumbedrag besteden aan een nieuwe bril of lenzen.  

Spoedeisende medische hulp in het buitenland wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Maar die vergoeding is gebaseerd op maximaal het Nederlandse tarief. Als uw behandeling in het buitenland meer kost dan in Nederland, dan moet u het verschil zelf betalen. Vanuit de aanvullende zorgverzekering krijgt u dat verschil vergoed.

Rondom uw zwangerschap worden de meeste zorgkosten vergoed vanuit de basisverzekering. Vaak betaalt u daarvoor geen eigen risico, maar soms wel een eigen bijdrage. Dat is bijvoorbeeld het geval als u in het ziekenhuis bevalt zonder medische noodzaak. Ook voor kraamzorg thuis betaalt u een eigen bijdrage. Vanuit de aanvullende zorgverzekering kunt u die eigen bijdrage vergoed krijgen.

Voor alternatieve geneeskunde is er geen vergoeding vanuit de basisverzekering. Wilt u toch naar bijvoorbeeld een chiropractor? Dan krijgt u vanuit sommige aanvullende zorgverzekeringen een budget voor alternatieve geneeswijzen. Dit kunt u besteden aan de chiropractor, maar ook aan andere vormen van alternatieve geneeskunde.

Veelgestelde vragen over de collectieve zorgverzekering

Voor veel mensen is de collectiviteitskorting op een aanvullende zorgverzekering de belangrijkste reden om een collectieve zorgverzekering af te sluiten. Op jaarbasis bespaart u bij Univé al snel € 50. Dat is mooi meegenomen als u toch al een aanvullende verzekering af wilde sluiten.

Naast de collectiviteitskorting kunt u met een collectieve zorgverzekering soms ook profiteren van ruimere vergoedingen. Zo heeft Univé voor bij Univé aangesloten thuiszorgorganisaties en verenigingen exclusieve aanvullende verzekeringen met meer dagen vervangende mantelzorg, een hoger budget voor preventie en extra behandelingen fysiotherapie.

Bij Univé kunt u als verzekeringnemer ook uw gezin laten profiteren van uw collectieve zorgverzekering. U selecteert dan eerst uw collectief, basisverzekering en aanvullende zorgverzekering met korting. Daarna voegt u uw partner toe aan de zorgverzekering, waarbij u aangeeft dat die dezelfde zorgverzekering moet krijgen als u. Kinderen die u toevoegt zijn automatisch gratis meeverzekerd met het meest uitgebreide pakket van de ouder(s). Alleen als u kiest voor de aanvullende verzekering Hulp op Reis, geldt dat kinderen tot vijf jaar gratis meeverzekerd zijn. 

Zodra u geen lid meer bent van het collectief, bijvoorbeeld als u van baan wisselt, vervalt ook uw recht op uw collectiviteitskorting. Vaak al met ingang van de eerstvolgende maand. U betaalt voor u en uw gezin dan dus de standaard premie voor de rest van het jaar. Soms kunt u tussentijds overstappen naar een andere collectieve zorgverzekering, maar anders kunt u pas met ingang van het nieuwe jaar een nieuwe zorgverzekering aanvragen.

U kunt tussentijds overstappen als u wisselt van werkgever én van collectief. Daarover hebben zorgverzekeraars onderling afspraken gemaakt. U moet binnen 30 dagen na de eerste werkdag bij uw nieuwe werkgever een collectieve zorgverzekering afsluiten.

Als uw werkgever afspraken heeft gemaakt met een zorgverzekeraar over een collectieve zorgverzekering, heeft u als werknemer het recht om daar gebruik van te maken. Dat is ook het geval als u lid bent van een vereniging die collectieve afspraken heeft gemaakt met een zorgverzekeraar. Maakt uw partner gebruik van een collectieve zorgverzekering? Dan heeft u ook recht op de collectiviteitskorting als u samen een zorgverzekering aanvraagt.

Sinds 2023 is de collectiviteitskorting op de premie van de basisverzekering afgeschaft. Zorgverzekeraars mogen alleen nog collectieve afspraken maken over de aanvullende verzekering. Dat gaat over de prijs én over de inhoud. Zo biedt Univé een collectiviteitskorting op de premie van de aanvullende zorgverzekeringen aan, maar hebben we voor een aantal thuiszorgorganisaties en verenigingen ook exclusieve collectieve aanvullende verzekeringen met extra ruime vergoedingen.

Oorspronkelijk zijn collectieve zorgverzekeringen ontstaan om voor bepaalde groepen mensen afspraken te maken die hun gezondheid bevorderen. Bijvoorbeeld door werkgevers extra behandelingen fysiotherapie beschikbaar te laten stellen aan werknemers die zware fysieke arbeid verrichten. Op die manier sluiten collectieve zorgverzekeringen beter aan op de zorg die een specifieke groep mensen nodig heeft. Door deze collectieve zorgverzekeringen met korting aan te bieden, wordt het verzekeren van zorg die mensen in het collectief nodig hebben beter betaalbaar.