Verplichtingen bij de re-integratie van werknemer
Het komt helaas vaker voor dat een werknemer voor langere tijd ziek thuis zit. Bijvoorbeeld door een burn-out. De werknemer komt dan in een re-integratietraject. Als werkgever ben jij verplicht hieraan mee te werken. Waar moet jij je aan houden? En wat zijn jouw rechten als je medewerker niet meewerkt aan de re-integratie? Dat lees je hier.
Wat zijn je plichten als werkgever
Natuurlijk wil je dat je werknemer snel weer gezond aan het werk kan. Wat moet jij als werkgever doen als je personeelslid zich voor langere tijd ziek meldt?
- Schakel de bedrijfsarts of arbodienst in
Zodra je werknemer zich ziek meldt, begint het re-integratietraject onder begeleiding van de bedrijfsarts. Die adviseert jou onder andere hoe lang de werknemer niet kan werken en wat nodig is om beter te worden.
- Betaal het loon door
Je werknemer heeft tot 2 jaar lang recht op loon, ook al zit die ziek thuis. Volgens de wet betaal je jouw zieke werknemer dan 70% van het salaris uit. Maar de hoogte hiervan kan anders zijn als dit in de cao of arbeidsovereenkomst staat.
- Houd de re-integratie bij
Samen met je werknemer maak je eerst een plan van aanpak over de re-integratie van de werknemer. Jullie maken dan afspraken over wat er nodig is voor een goed herstel. Als werkgever houd je regelmatig contact met de zieke medewerker en houd je een re-integratieverslag bij.
- Kijk naar passend werk
Het kan zijn dat de werknemer het eigen werk niet meer kan doen. In dat geval kijk je tijdens de re-integratie van de werknemer of die ander passend werk kan doen binnen je bedrijf.
Er gelden meer regels waar jij je aan moet houden als een van je medewerkers langdurig ziek is. De juristen van Univé Rechtshulp leggen je verder uit wat jouw rechten en plichten zijn als werkgever.
Wet Poortwachter
Werkgever én werknemer moeten zich allebei houden aan het re-integratietraject. De re-integratie verplichtingen van werknemer en werkgever staan in de Wet Poortwachter. Als werkgever ben je verplicht stappen te zetten om de zieke werknemer weer aan het werk te krijgen. Zet je je hier niet actief voor in? Dan kun je van het UWV een boete krijgen. Of je moet zelfs na 2 jaar het loon blijven doorbetalen aan de werknemer.
Wat als de werknemer niet meewerkt aan de re-integratie?
Dit is een vervelende situatie. Helemaal als jij je wél volledig inzet voor een succesvolle re-integratie. In dit geval kun je eerst in gesprek gaan met je personeelslid. Je maakt dan duidelijk dat die ook verplichtingen heeft. Geeft de werknemer niet toe? Dan kun je maatregelen nemen, zoals het stoppen van het betalen van het loon.
Juridische hulp van Univé Rechtshulp
Hulp van een deskundige rechtshulpverlener komt goed uit als je werknemer niet meewerkt. Rechtshulp kun je inschakelen via je zakelijke rechtsbijstandverzekering van Univé. Een deskundige jurist van Univé Rechtshulp bespreekt dan met jou de situatie. Kijk wel eerst in je polisvoorwaarden of je in jouw situatie verzekerd bent voor rechtshulp.
De jurist kan je advies geven over de vervolgstappen die je kunt nemen om je recht te halen. Zo nodig neemt de rechtshulpverlener het contact met de medewerker over. De jurist probeert dan de werknemer zover te krijgen dat die zich weer aan het re-integratietraject houdt. Dan is de kans groter dat je werknemer succesvol terugkeert op de werkvloer.