Ga naar inhoud

Het nut van een bedrijfsreglement

Als ondernemer heb je ideeën over de bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld over de manier waarop je communiceert met klanten. Of hoe je personeel met elkaar omgaat op de werkvloer. Je wilt natuurlijk dat elke werknemer zich houdt aan dezelfde huisregels van je bedrijf. Daarom maak je een bedrijfsreglement.

Wat staat er in een bedrijfsreglement

Een bedrijfsreglement is een soort personeelshandboek. Er staat in aan welke bedrijfsregels het personeel zich moet houden. Deze bedrijfsregels kunnen gaan over:

  • Gedrag

Dit gaat over de omgang met collega’s en klanten. Denk aan regels tegen discriminatie en ongewenst gedrag op de werkvloer. Of hoe je de klant aanspreekt: formeel of informeel.

  • Veiligheid en gezondheid

Elke branche heeft te maken met Arboregels over veiligheid en gezondheid op het werk. Hiervoor kun je regels opstellen, zoals het dragen van een veiligheidsbril of -handschoenen tijdens werkzaamheden. Of na hoeveel werktijd de werknemers een pauze mogen nemen.

  • Kledingvoorschriften

Misschien wil je als ondernemer dat jouw personeel op een bepaalde manier voor de dag komt. Je wilt bijvoorbeeld niet dat ze in korte broek en slippers aan het werk zijn. Of dat tatoeages zichtbaar zijn als ze contact hebben met een klant.

  • Privacy en IT-gebruik

Hierin stel je onder andere vast of je personeel hun werktelefoon of -computer ook privé mogen gebruiken. En of ze bijvoorbeeld zakelijke mails naar hun privémail mogen sturen.

  • Sociale media

Mogen je werknemers op sociale media posten over je bedrijf? Denk aan een story over wat ze doen of hoe de werkplaats eruitziet. Of heb je liever dat ze helemaal niets vrijgeven op hun socialmedia-accounts? Zet het voor de zekerheid in het bedrijfsreglement.

Is een bedrijfsreglement handig?

Jazeker. Als ondernemer met personeel is het vastleggen van bedrijfsregels slim. Enkele redenen om een personeelsreglement te hebben:

  1. Je geeft duidelijkheid en houvast aan je personeel. Zij weten precies wat jij als werkgever van ze verwacht en aan welke regels ze zich moeten houden.
  2. Houdt een werknemer zich niet aan de bedrijfsregels? Dan kun jij als werkgever sneller maatregelen nemen. Via het bedrijfsreglement kun je namelijk aantonen dat de werknemer fout zit.
  3. In het bedrijfsreglement staan ook de verplichte regels over veiligheid op de werkvloer. Zo zorg je ervoor dat je personeel werkt volgens de Arboregels. En ben je er zeker van dat jouw bedrijf voldoet aan deze wettelijke verplichtingen.
  4. Groeit je bedrijf en krijg je steeds meer medewerkers in dienst? Dan wordt het lastiger iedereen de bedrijfsregels persoonlijk uit te leggen. Voeg het bedrijfsreglement daarom toe aan de arbeidsovereenkomst. Zo zijn je nieuwe werknemers direct op de hoogte van de bedrijfsregels.

Wat als een werknemer zich niet houdt aan de bedrijfsregels?

Dit kan gebeuren. Of het nu per ongeluk of met opzet is. Afhankelijk van hoe ernstig de situatie is, kun je met je werknemer in gesprek gaan. Je kunt het bedrijfsreglement erbij pakken en je medewerker aanspreken op het ongewenste gedrag.

Is de situatie zo ernstig dat je de medewerker wilt ontslaan? Dan moet je daar een goede reden voor geven. Dat kun je bewijzen met het bedrijfsreglement. Dit document versterkt in dit geval dus je rechtspositie.

Let op: de werknemer moet wel op de hoogte zijn van het bedrijfsreglement. Bijvoorbeeld dat die het reglement heeft gelezen bij het ondertekenen van het arbeidscontract. Anders moet je als werkgever op zoek naar ander bewijsmateriaal.

Juridisch advies van Univé Rechtshulp

Het is duidelijk dat een bedrijfsreglement handig is als je personeel in dienst hebt. Maar hoe weet je of jouw bedrijfsreglement klopt? En dat alle belangrijke bedrijfsregels erin staan? Daar kan een jurist je bij helpen door een juridische toets te doen. Kijk wel eerst in je polisvoorwaarden of je in jouw situatie verzekerd bent voor rechtshulp.

Dit kun je via je zakelijke rechtsbijstandverzekering van Univé aanvragen. Een jurist van Univé Rechtshulp controleert dan je bedrijfsreglement. Ook krijg je verder advies over regels die je er nog bij kunt zetten of juist eruit moet laten. Zo weet je zeker dat je alles op orde hebt en jouw bedrijfsreglement juridisch klopt. 

Meer over de zakelijke rechtsbijstandverzekering

Of verzeker je direct van rechtshulp