Personeel in dienst nemen/hebben
Je gaat personeel aannemen of je hebt al personeel in dienst. Dit brengt zekerheden, maar ook onzekerheden met zich mee. Daarbij is het verstandig om ook je risico’s in beeld te brengen. Graag willen wij jou helpen die te voorkomen of te beperken. En als dat niet mogelijk is, kunnen verzekeringen uitkomst bieden.
Waar moet je rekening mee houden?
Voordat je besluit personeel aan te nemen, kun je overwegen eerst gebruik te maken van uitzendkrachten of personeel in te huren via een payrollbedrijf. Uitzendbureaus en payrollbedrijven lijken op elkaar als het gaat om het in dienst nemen van werknemers. Maar de dienstverlening en de prijs zijn volledig verschillend. Laat je hierover eerst goed voorlichten.
Belastingdienst en loonheffingen
Neem je personeel in dienst? Dan dien je je als werkgever bij jouw belastingkantoor te melden. Dat doe je met het formulier 'Melding loonheffingen aanmelding werkgever'.
Wanneer je personeel in dienst neemt of heeft, moet je loonheffing inhouden op het uit te betalen loon. Loonheffing bestaat uit de volgende onderdelen:
- loonbelasting,
- premie volksverzekeringen,
- premies werknemersverzekeringen en
- inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet.
CAO
Mogelijk is voor de sector waarin je werkzaam bent een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) van kracht. Een CAO is een schriftelijke overeenkomst waarin afspraken over arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd. Deze zijn overeengekomen tussen werkgevers(organisaties) en werknemersorganisaties.
Als in jouw bedrijf of bedrijfstak een CAO van toepassing is, gelden voor jou de bepalingen die daarin staan. Ben je werkzaam in een sector waar geen CAO geldt, dan moet je individueel met je werknemers onderhandelen over hun arbeidsvoorwaarden en afspraken met hen maken.
Verplichting tot doorbetalen van loon in geval van ziekte
Als werkgever bent je volgens de wet verplicht het loon voor je zieke personeel door te betalen tijdens de eerste twee ziektejaren. Wanneer een van jouw medewerkers langdurig ziek wordt, is dit dus een behoorlijk groot financieel risico. Daarbovenop komen dan nog de werkgeverslasten.
Bij ziekte van je personeel moet je bovendien voldoen aan de Wet Poortwachter bij re-integratie. Doe je dit niet? Dan volgen hoge boetes. Een arbodienst ondersteunt jou bij de re-integratie van je werknemer conform de Wet Poortwachter. De arbodienstverlening kun je combineren met een nieuw af te sluiten verzekering, zodat het gehele verzuimbeleid via één loket is geregeld. Laat je hierover informeren door een zakelijk adviseur.
Arbeidsomstandigheden en verzekeren
Arbowet
De Arbowet beschrijft de rechten en plichten van werkgever én werknemer op het gebied van arbeidsomstandigheden. Het doel van deze wet is dat jij en je werknemers veilig en gezond kunnen werken. Ook jouw onderneming is verplicht de Arbowet na te leven.
Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E)
Iedere onderneming met personeel moet laten onderzoeken of het werk gevaar kan opleveren of schade kan veroorzaken aan de gezondheid van de werknemer: de Risico Inventarisatie & Evaluatie. Dit moet schriftelijk worden vastgelegd. In het verplichte plan van aanpak geef je als werkgever aan binnen welke termijn het bedrijf concrete maatregelen gaat nemen tegen de geïnventariseerde risico’s en wat deze maatregelen opleveren. Bovendien kun je jaarlijks aan je werknemers rapporteren over de uitvoering van het plan van aanpak.
Aansprakelijkheid en verzekeren
Bij materiële of letselschade als gevolg van de bedrijfsactiviteiten, loop je het risico aansprakelijk te worden gesteld door klanten of afnemers. Ook je werknemers kunnen schade toebrengen bij jouw klanten. Hierdoor heb je te maken met het bedrijfsaansprakelijkheidsrisico. Met een goed samengestelde Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kun je dit risico afdekken.
Werkgeversaansprakelijkheid
Daarnaast loop je als werkgever het risico aansprakelijk te worden gesteld voor materiële of letselschade die het personeel zelf lijdt. Dit risico heet werkgeversaansprakelijkheid. De Hoge Raad heeft geoordeeld dat een werkgever een adequate verzekering dient af te sluiten voor zijn werknemers.
Werkgeversaansprakelijkheid is bij Univé standaard verzekerd met de Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). Maar stel dat een werknemer een ongeval krijgt tijdens woon-werkverkeer, dan is dit niet vergoed. Daarvoor is de aanvullende AVB-dekking Werknemersschade. Daarmee ben je als werkgever zelfs verzekerd als je niet aansprakelijk bent voor de schade. Zo laat je je personeel niet met kosten zitten als deze niet door een andere partij of verzekering vergoed worden.
Het advies van Univé
Wil je hulp bij een risico-analyse nu je personeel wil aannemen of al in dienst hebt? Maak dan direct een afspraak met Univé. Ook kun je contact opnemen met een Univé-winkel bij jou in de buurt. Je zakelijk adviseur kan jou alle informatie geven.