Je eigen bedrijf starten
Gefeliciteerd, je gaat voor jezelf beginnen. Ongetwijfeld moet je veel regelen. Daarbij is het verstandig om ook je risico’s in beeld te brengen. Graag willen wij je helpen die te voorkomen of te beperken. En als dat niet mogelijk is, kunnen verzekeringen uitkomst bieden.
Waar moet je rekening mee houden?
Een goede voorbereiding is het halve werk en kan verrassingen voorkomen.
Vooraf: het ondernemersplan
Het is verstandig eerst een ondernemersplan te schrijven en dit - waar nodig - regelmatig bij te stellen. De volgende onderwerpen kun je opnemen in je ondernemersplan:
- Jij als eigen baas/ondernemer
Het is goed om vooraf in kaart te brengen wat de reden is dat je een eigen bedrijf begint. En wat is de uitgangssituatie? Kies een branche die bij jouw kennis en ervaring past. En vooral: ken je kwaliteiten en tekortkomingen. Leg doelen voor de korte én de lange termijn vast. - Strategie en markt
Wat wil je precies gaan doen? Welk product of welke dienst wil je gaan leveren? Aan wie en hoe? Breng jouw concurrenten in kaart en leer van hen. Om succesvol te worden is het van belang om de wensen en behoeften van je klanten op de lange termijn goed te kunnen inschatten. Die zijn tenslotte leidend. - Financiële middelen
Om een eigen bedrijf te starten is vaak een startkapitaal nodig. Bovendien is een financiële onderbouwing van je plannen, in de vorm van een financierings- of begrotingsplan, essentieel.
Andere initiatieven
- De keuze van jouw bedrijfsnaam (en check of deze domeinnaam nog beschikbaar is).
- De keuze van de juiste rechtsvorm van je eigen bedrijf.
- De fiscale rechten en plichten.
- Het opzetten van een bedrijfsadministratie (schakel desgewenst een accountant in).
- Het aanvragen van de juiste vergunningen (check dit bij je gemeente).
- Het opstellen van algemene voorwaarden (een jurist kan jou hierbij helpen).
De officiële start van je eigen bedrijf
Heb je alle voorbereidingen getroffen? Dan kun je je bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK) in het handelsregister. De KVK geeft jouw gegevens dan automatisch door aan de Belastingdienst. Vanaf dat moment is je eigen bedrijf een feit.
Je eerste klanten/opdrachtgevers
Het is misschien wel het lastigste onderdeel van een beginnend bedrijf: het vinden van klanten/ opdrachtgevers. Wat daarbij helpt is een goed ingerichte website waarmee je voor jouw doelgroep goed vindbaar bent. Bijvoorbeeld via Google. Zorg er daarnaast voor dat je netwerk op orde is. Lid worden van de lokale ondernemersvereniging kan daar een bijdrage aan leveren.
Je eigen bedrijf en verzekeringen
Als startend ondernemer denk je waarschijnlijk niet direct aan verzekeringen. Maar risico’s voor je bedrijf en voor jezelf kunnen leiden tot vervelende kosten of verrassingen. Denk aan arbeidsongeschiktheid of schade aan je bedrijfsinventaris. Daarom is het goed om jouw specifieke risico’s goed in kaart te (laten) brengen. Zo loop je bijvoorbeeld zonder een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering een groot risico.
Het advies van Univé
Wil je hulp bij een risico-analyse nu je een eigen bedrijf gaat starten? Maak dan direct een afspraak met Univé. Ook kun je contact opnemen met een Univé-winkel bij jou in de buurt. Jouw zakelijk adviseur kan je alle informatie geven.