Ga naar inhoud

Tips voor een aanhanger achter een bedrijfsauto

Ben je van plan om een aanhanger achter je bedrijfsauto te hangen? Het is belangrijk om te weten hoe je dit correct doet en wat de regels zijn. Kun je zomaar een aanhanger achter je bestelbus hangen? En hoe zorg je ervoor dat je veilig rijdt met een aanhanger achter je bedrijfswagen? Met onze handige tips kun je binnenkort zonder problemen met een aanhanger rijden.

Mag een bedrijfsauto of bestelbus een aanhanger trekken? 

Het korte antwoord op deze vraag is: ja, elke bedrijfswagen mag in principe een aanhanger trekken. Maar er zijn wel beperkingen afhankelijk van het maximale trekgewicht van de bedrijfsauto. Kleinere bestelbussen kunnen doorgaans minder gewicht trekken, terwijl grotere bestelbussen een hoger trekgewicht aankunnen. Het is belangrijk om de specificaties van zowel de bedrijfsauto als de aanhanger te controleren om te zorgen dat ze compatibel zijn en voldoen aan de geldende wet- en regelgeving.

Regels voor een bedrijfswagen met aanhanger 

Het is goed om te weten dat er extra regels gelden voor het rijden van een bedrijfswagen met een aanhanger. Soms is het nodig om een speciaal rijbewijs of een extra kenteken te verkrijgen voor het rijden met een aanhanger achter je bedrijfsauto. Bovendien geldt er een maximumsnelheid in dergelijke situaties. Hieronder staan de belangrijkste regels vermeld.

Met welk rijbewijs mag je een aanhanger trekken?

Het rijbewijs dat je nodig hebt is afhankelijk van het gewicht van je bedrijfswagen en de aanhanger. Met je B-rijbewijs kun je een aanhanger met een maximaal gewicht van 750 kg trekken. De bestelbus en aanhanger samen, helemaal volgeladen, moeten dan wel minder dan 3.500 kg wegen.  Wanneer het maximale gewicht van je aanhanger en bedrijfsauto hoger is, heb je een ander rijbewijs nodig. Bij een totaalgewicht van onder de 4.250 kg is een B+ rijbewijs genoeg. Is het totaalgewicht hoger, dan moet je een BE rijbewijs hebben.  

Moet mijn aanhanger een eigen kenteken? 

Een aanhanger moet altijd een kenteken achterop hebben. Bij een lichte aanhanger van maximaal 750 kg krijgt de aanhanger hetzelfde kenteken als de bedrijfswagen. Het kenteken is dan wit en heeft zwarte letters en cijfers. Voor een aanhanger met een gewicht van meer dan 750 kg is een apart kenteken verplicht. Dit kenteken kun je zelf aanvragen via het RDW. Dit kenteken is, net als bij een gewone auto, geel met een zwarte rand en zwarte letters.  

Wat is de maximale snelheid met een aanhanger? 

Als je een aanhanger achter je bedrijfsauto hebt, gelden er andere maximumsnelheden: 

  • In de bebouwde kom mag je met een aanhanger maximaal 50 kilometer per uur. 

  • Buiten de bebouwde kom mag je met een aanhanger maximaal 80 kilometer per uur. 

  • Op de snelweg mag je met een aanhanger maximaal 90 kilometer per uur. 

Deze maximumsnelheden gelden natuurlijk alleen als de aangegeven maximale snelheid hoger ligt. Als je in de bebouwde kom maximaal 30 kilometer per uur mag rijden, geldt dit dus ook voor een bedrijfsauto met aanhanger.   

Bestelbus met aanhangwagen

Tips voor een aanhanger achter een bedrijfsauto 

Het rijden met een aanhanger achter je bedrijfsauto is anders dan rijden zonder aanhanger. Daarom is het slim om je goed voor te bereiden voordat je de weg op gaat. Hier zijn wat handige tips voor het rijden met een aanhanger achter je bedrijfswagen:

Tips voor het rijden met een aanhanger 

  1. Houd rekening met een langere remweg door de aanhanger. Rem dus op tijd. 
  2. Oefen met achteruitrijden met je aanhanger.
  3. Als je aanhanger gaat slingeren, zorg dan dat je rustig gas mindert. Als je minder snel gaat rijden, zal de aanhanger vanzelf stoppen met slingeren. 
  4. Rijd voorzichtig en rustig, zodat je genoeg tijd hebt om te reageren op wat er gebeurt.  

Tips voor het inladen van de aanhanger 

  1. Zorg dat het gewicht goed verdeeld is over de aanhanger. Zet dit niet alle zware dingen aan dezelfde kant, maar verdeel ze over de hele aanhanger. 
  2. Plaats de zwaarste lading in het midden van de aanhanger.  
  3. Zorg dat de lading goed vast zit met touw of spanbanden. Je wilt niet dat de lading gaat schuiven en beschadigd raakt. 
  4. Dek de lading af met een zeil of net, zodat hij extra goed vast zit. Met een zeil zorg je ook dat de lading droog blijft. 

Is een WA-verzekering verplicht voor een aanhanger?  

Een veelgestelde vraag is of een aanhanger of oplegger een verplichte WA-verzekering nodig heeft. Een aanhanger hoef je niet verplicht te verzekeren. Een aanhanger is namelijk meeverzekerd met de WA-verzekering van de bedrijfsauto die hem trekt. Maar deze verzekering dekt alleen schade aan anderen en hun spullen. Schade aan de aanhanger zelf of diefstal is dus niet verzekerd. Staat de aanhanger niet achter een auto, maar verplaats je hem met de hand? Dan is eventuele schade aan anderen verzekerd met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Bedrijfsauto en aanhanger verzekeren bij Univé 

Bij Univé kun je zowel je bedrijfsauto verzekeren met de bedrijfsautoverzekering. Hierbij heb je keuze uit WA, WA+ en All Risk. Wil je daarnaast ook je aanhangwagen verzekeren tegen diefstal en schade aan je eigen aanhanger? Sluit dan een aanhangwagenverzekering af. Bij een aanhangwagen van minder dan 3.500 kg is er alleen een All Risk-verzekering. Met deze dekking ben je verzekerd voor bijna alle soorten schade aan je aanhanger. Is je aanhanger zwaarder dan 3.500 kg, dan kun je ook kiezen voor WA+ (Beperkt Casco)