Voor welk type bestelbus heb ik welk rijbewijs nodig?
Met je gewone autorijbewijs (rijbewijs B) mag je in een normale personenauto rijden. In sommige gevallen mag je met dit rijbewijs ook een bestelbus of een busje met laadklep besturen. Of dit kan, hangt af van twee dingen: het gewicht van de bestelbus en het aantal zitplaatsen. Voor sommige bestelbussen of aanhangers heb je een ander rijbewijs nodig, zoals B+, BE, C of D.
Wanneer mag je een bestelbus rijden met rijbewijs B?
Met rijbewijs B mag je niet zomaar in elke bestelbus rijden. Als je met een rijbewijs B in een bestelbus wilt rijden, zit er een maximum aan het gewicht van de bus en de hoeveelheid zitplaatsen aanwezig zijn.
Gewicht van bestelbus
Met rijbewijs B mag je een bestelbus besturen als de toegestane maximummassa onder de 3500 kilogram ligt. Het maximum massa is het leeggewicht van de wagen plus het maximale laadvermogen. Je kunt het gewicht van de bestelbus vinden op het kentekenbewijs of in de handleiding van het voertuig. Een bestelbus die je met rijbewijs B mag besturen, weegt maximaal 3.500 kilogram, inclusief lading. Als de bestelbus zwaarder is, heb je een vrachtwagenrijbewijs (rijbewijs C) nodig.
Aantal zitplaatsen
Het aantal zitplaatsen in het busje bepaalt ook welk rijbewijs vereist is. Als de bestelbus maximaal 8 zitplekken heeft, exclusief de bestuurder, kun je deze besturen met rijbewijs B. Maar als er meer zitplaatsen zijn, moet je voor dat busje rijbewijs D halen, ook wel bekend als het busrijbewijs.
Uitzondering voor elektrisch voertuig
Tot 1 juli 2024 mocht je met een B-rijbewijs in elektrische bestelbussen rijden tot een maximaal gewicht van 4.250 kilo. Maar vanaf 1 juli 2024 zou deze uitzondering stoppen. Het kabinet heeft besloten om deze uitzondering te verlengen tot 1 juli 2025. Deze uitzondering geldt alleen voor elektrische bestelbussen die vóór 1 oktober 2023 zijn aangeschaft.
Met welk rijbewijs mag ik rijden met een aanhangwagen?
Het rijbewijs dat nodig is om een aanhanger te trekken, is ook afhankelijk van de toegestane maximummassa. Hierbij kijk je naar het gewicht van de aanhanger en van de wagen die de aanhanger trekt.
Je mag met rijbewijs B een aanhanger trekken onder de volgende voorwaarden:
- De volledig geladen aanhanger weegt maximaal 750 kilogram.
- Het totale gewicht van de volledig geladen aanhanger en de auto samen bedraagt maximaal 3.500 kilogram.
Je mag met rijbewijs B+ (code 96) een aanhanger trekken onder de volgende voorwaarden:
De volgeladen aanhanger en auto wegen samen maximaal 4.250 kilo.
Je mag met rijbewijs BE een aanhanger trekken onder de volgende voorwaarden:
De volgeladen aanhanger weegt maximaal 3.500 kilo.
Soms mag dit gewicht hoger zijn. Op de website van Rijksoverheid kun je meer informatie vinden over de regelingen rondom je rijbewijs en aanhangwagens.
Nieuwe bestelbus? Direct je bestelbus verzekeren
Wanneer je een nieuwe bestelbus hebt en het juiste rijbewijs om ermee te rijden, is het van belang om een goede bestelautoverzekering te regelen. Univé biedt diverse verzekeringen waaruit je kunt kiezen zoals WA, WA+ en All Risk. Hoewel een goede verzekering belangrijk is, is het nog beter om ongelukken te voorkomen. Daarom geven we graag wat tips voor veilig rijden met een bestelbus. En als er toch iets gebeurt, vertellen we je wat te doen bij schade aan je bestelbus.