Wanneer een eigen kenteken voor je aanhanger?
Aanhangers zijn er in verschillende soorten en maten. Afhankelijk van het gewicht van je aanhanger heb je een eigen kenteken nodig. Het maakt niet uit wat voor aanhanger je hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een paardentrailer, boottrailer of oplegger. Benieuwd of jouw aanhanger een eigen kenteken nodig heeft? En moet je een eigen kenteken verzekeren? Je leest het hier.
Wanneer krijgt de aanhanger wel een eigen kenteken?
Heb jij een aanhanger of trailer die boven een gewicht van 750 kilo komt? Dan ben je verplicht om een eigen kenteken aan te vragen. Zo'n kentekenplaat ziet er hetzelfde uit als bij een auto: geel met een zwarte rand en zwarte letters en cijfers. Opleggers met een gewicht van boven 3.500 kilo hebben altijd een eigen kenteken nodig.
Wanneer krijgt de aanhanger geen eigen kenteken?
Is de aanhanger lichter dan 750 kilo? Dan krijgt deze hetzelfde kenteken als de auto waar die mee verbonden is. Hierbij is de kentekenplaat wit en heeft zwarte letters. Daarnaast bevat de plaat geen EU-symbool en NL-teken.
Kentekenregister
In het kentekenregister worden alle kentekengegevens van voertuigen vastgelegd. Hier zijn details te vinden over het merk, model, type, bouwjaar en gewicht van alle voertuigen. Denk hierbij aan de controle op de Algemene Periodieke Keuring (APK) en het uitschrijven van verkeersboetes op basis van het kenteken. Als eigenaar van een auto of aanhanger kan jij hier ook gebruik van maken.
Rijden zonder kentekenplaat
Rijden zonder kentekenplaat is verboden. Je bent verplicht om een kentekenplaat op je aanhanger te plaatsen. Afhankelijk van het gewicht van de aanhanger is deze plaat wit of geel. Doe je dit niet? Dan kunnen de boetes hoog oplopen.
Waarom een aanhanger verzekeren?
Een aanhanger is standaard meeverzekerd op de WA-verzekering van het trekkende voertuig. Met deze dekking ben je alleen verzekerd voor schade die je met je aanhanger of trailer bij een ander veroorzaakt. Dit geldt alleen wanneer de aanhanger is gekoppeld aan de auto. Schade die je veroorzaakt met je aanhanger terwijl je deze met de hand verplaatst is gedekt op de aansprakelijkheidsverzekering.
Sluit jij een aanhangwagenverzekering af? Dan ben je wél verzekerd voor alle schade die in en om de aanhanger ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan een lading of dieren die schade veroorzaken aan jouw aanhanger. Je bent altijd All Risk verzekerd. Dit betekent dat je voor diefstal, brand en schade verzekerd bent. Ben jij de eerste eigenaar van je aanhanger of trailer en is deze niet ouder dan 12 maanden? Dan ben je ook verzekerd van een Nieuwwaardegarantie.
Veilig en verzekerd op de weg
Wil jij kosten voorkomen? Verzeker dan jouw aanhanger, oplegger, boot- of paardentrailer met eigen kenteken. Met de All Risk Aanhangwagenverzekering ben je voor alle ongemakken verzekerd.