Groene kaart bedrijfsauto
De groene kaart, een internationaal bewijs van verzekering, is onmisbaar voor bedrijfsauto's die de grens oversteken. Het geeft niet alleen aan dat je minimaal WA verzekerd bent, maar toont ook aan dat het voertuig in het buitenland gedekt is tegen schade aan anderen. In dit artikel gaan we dieper in op de groene kaart, wat het precies is en welke informatie op deze kaart staat. Ook geven we aan of de groene kaart verplicht is en waar je deze kunt downloaden.
Wat is een groene kaart?
De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs waarmee je in het buitenland kunt aantonen dat jouw bedrijfsauto minimaal WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) verzekerd is. Het wordt gebruikt om in het buitenland aan te tonen dat het voertuig verzekerd is tegen schade aan derden. Op de groene kaart staan ook de landen vermeld waar je bedrijfsautoverzekering geldig is, aangezien dit per land kan verschillen. De naam 'groene kaart' komt voort uit de historische groene kleur van het document.
Wat staat er op de groene kaart?
Op de groene kaart van een bedrijfsauto staan gegevens met betrekking tot de bedrijfsautoverzekering en het voertuig. De informatie op de groene kaart is Europees bepaald en zal daarom in de meeste landen dezelfde informatie bevatten. Informatie die op de groene kaart te vinden zijn:
- Het kenteken: het kenteken van de bedrijfsauto.
- Voertuiggegevens: type, merk, model en bouwjaar van het voertuig.
- Verzekeringsgegevens: details van de bedrijfsautoverzekering zoals het polisnummer en de verzekeringsmaatschappij.
- Geldigheidsduur: periode waarin de verzekering geldig is.
- Dekkingen: welke verzekering is afgesloten zoals, WA, WA+ of All Risk en eventuele aanvullende dekkingen.
- Contactgegevens verzekeringsmaatschappij: telefoonnummer en andere contact informatie.
- Bijzonderheden: extra informatie met betrekking tot verzekering of voertuig.
- Landen: de landen waar de groene kaart geldig is.
- Groene kaart nummer: het groene kaart nummer bestaat uit het polisnummer van je verzekering, de code van je verzekeraar en de code van het land waarin je woont.
Is de groene kaart verplicht?
In sommige landen is het tonen van een groene kaart bij een verkeerscontrole verplicht, terwijl het in andere landen slechts wordt aanbevolen. Het is belangrijk om de verkeersregels van het specifieke land waarin je reist te kennen, omdat de eisen kunnen variëren. Voor reizen binnen de Europese Unie (EU) is het gebruik van een groene kaart niet verplicht sinds 1 juli 2021. In plaats daarvan kan het kentekenbewijs als bewijs van verzekering worden gebruikt.
Toch is het slim om altijd een groene kaart bij je bedrijfsauto te hebben, omdat sommige niet-EU-landen, zoals Albanië, Zwitserland, Turkije en Rusland, dit wellicht nog steeds vereisen. Het wordt dus aangeraden altijd een groene kaart in je auto te hebben, ook al is het niet overal verplicht. Vanaf 1 januari 2025 is het digitale bewijs in ook deze landen geldig.
Hoelang is de groene kaart geldig?
Hoelang de groene kaart geldig is, is afhankelijk van meerdere factoren. De geldigheidsduur van je groene kaart vind je ook op de groene kaart onder het kopje ‘geldig/valid’. Bij Univé vind je de groene kaart voor je bedrijfsauto eenvoudig in Mijn Univé Zakelijk. Hier kun je de groene kaart eenvoudig downloaden.
Groene kaart nummer
Wanneer je schade hebt gereden en je het schadeformulier moet invullen, wordt er ook gevraagd naar het groene kaart nummer. Het nummer is te vinden op de groene kaart onder '4. Landcode/Code verzekeraar/nummer'. Het groene kaart nummer omvat het polisnummer van je verzekering, de code van je verzekeraar en de code van het land waarin je verblijft.
Groene kaart downloaden
Je kunt de groene kaart voor je bedrijfsauto downloaden via Mijn Univé Zakelijk. Log in op Mijn Univé Zakelijk en ga naar je bedrijfsautoverzekering. Daar kun je de groene kaart digitaal vinden en direct downloaden. Als je een fysieke groene kaart wilt aanvragen, kun je het online aanvraagformulier invullen of contact opnemen met onze klantenservice. Je ontvangt deze dan binnen 5 werkdagen per post. Print je groene kaart uit of sla hem op in je telefoon, zodat je hem altijd bij de hand hebt.