Hoe werkt een AOV?
De arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) van Univé biedt inkomensbescherming en is er om jou financieel en arbeidsdeskundig bij te staan wanneer je het ‘t hardst nodig hebt.
De AOV is een verzekering die je inkomen vervangt als je niet meer kunt werken. Bijvoorbeeld door ziekte, een ongeval, burn-out, zwangerschap of zelfs orgaandonatie. Als je arbeidsongeschikt raakt, zorgt de AOV ervoor dat er toch maandelijks geld blijft binnenkomen.
Dit helpt je om je vaste lasten, zoals je woonkosten en boodschappen, te kunnen blijven betalen. Ook als je deels arbeidsongeschikt bent, kan de AOV een aanvulling op je inkomen geven. Zo biedt de verzekering zekerheid in situaties waarin je tijdelijk of langdurig niet (volledig) kunt werken.
Net als jij, willen wij graag dat jij gezond aan het werk blijft. Loop jij risico om uit te vallen? Dan staan wij je bij met impactvolle preventiediensten. Gaat het toch een keer mis? Dan helpen we je om weer gezond en duurzaam aan de slag te gaan.
Lees meer over wat een AOV is, wanneer je arbeidsongeschikt bent, voor wie een AOV bedoeld is en meer.
Hoe hoog is de arbeidsongeschiktheidsuitkering?
Dat besluit jij zelf. Bij Univé bepaal je zelf de maandelijkse uitkeringshoogte. Hoe hoog die moet zijn, hangt af van jouw financiële situatie.
Heb je bijvoorbeeld een partner met een goed inkomen of een mooie buffer in de vorm van direct aan te spreken spaargeld, dan kun je voor een lagere uitkering kiezen. Dat betekent ook een lagere maandpremie. Zonder reserves is een hogere uitkering verstandig.
Krijg ik direct een uitkering als ik uitval?
De wachttijd voor je uitkering bepaal je ook zelf. Je kunt ervoor kiezen om je uitkering al te ontvangen na afloop van de eerste 30, 90 of 180 dagen arbeidsongeschiktheid, of pas na 1 of 2 jaar. Hoe hoger je eigen risicotermijn, hoe lager je premie. Stel jezelf de vraag: hoe lang kan ik zonder uitkering?
Wil je snel financiële ondersteuning, kies dan een korte eigen risicotermijn van één maand. Als je een goede financiële buffer hebt, kun je kiezen voor een langere wachttijd, bijvoorbeeld pas na een jaar. Een langere wachttijd betekent een lagere premie.
Hoe lang ontvang ik de uitkering?
Hoe lang zou je een uitkering willen? Je kiest zelf tot welke leeftijd je de uitkering wilt ontvangen. De eindleeftijd is afhankelijk van jouw beroep maximaal 60 jaar, 62 jaar of de dag dat je de AOW-leeftijd bereikt.
Een lagere eindleeftijd zorgt voor een lagere premie. Voor sommige zware beroepen geldt standaard een lagere eindleeftijd vanwege het hogere risico om arbeidsongeschikt te raken.
Moet ik een medische keuring ondergaan?
Bij Univé is een medische keuring niet altijd nodig. Wel moet je een gezondheidsverklaring invullen. Een medisch specialist beoordeelt deze om je risico op arbeidsongeschiktheid te bepalen. Dit advies helpt ons bij het vaststellen van de acceptatievoorwaarden.
Wat dekt de AOV van Univé?
Met de AOV van Univé ben je verzekerd tegen inkomensverlies vanwege arbeidsongeschiktheid door zowel fysieke als psychische aandoeningen. Er zijn ook preventiediensten beschikbaar om arbeidsongeschiktheid te voorkomen. Daarnaast biedt Univé begeleiding bij re-integratie en herstel. Meer over de dekking.
Wat zijn de premies en voorwaarden?
De premie voor een AOV bij Univé is afhankelijk van verschillende factoren en keuzemogelijkheden, zoals je leeftijd, beroep, de gewenste hoogte van de uitkering, je verzekerd inkomen, de eigen risicotermijn, uitkeringsdrempel, indexering, uitkeringsduur en eindleeftijd.
Wat een AOV kost, hangt dus af van jouw keuzes en situatie. Hoe hoger het risico en de uitkering, hoe hoger de premie. Univé biedt altijd transparante voorwaarden, zodat je precies weet waar je aan toe bent.
Kan ik mijn AOV aanpassen?
Ja, je verzekerde inkomen verhogen of verlagen, de uitkeringsduur verlengen of verkorten, of je verzekering (tijdelijk) stopzetten: het kan allemaal. Het is geen probleem om je AOV bij Univé aan te passen aan veranderende omstandigheden.
Wat gebeurt er als ik herstel?
Als je herstelt en weer (gedeeltelijk) kunt werken, wordt de uitkering aangepast of stopgezet, afhankelijk van je situatie. Univé biedt arbeidsdeskundige ondersteuning bij je re-integratie om weer gezond en duurzaam aan de slag te gaan.
Hoe vraag ik een AOV aan bij Univé?
Het aanvragen van een AOV bij Univé kan eenvoudig online of via een adviseur. Tijdens het aanvraagproces word je gevraagd om persoonlijke wensen en gegevens, je gezondheidstoestand en je financiële situatie door te geven. De adviseur helpt je graag bij het maken van de juiste keuzes die aansluiten bij jouw behoeften en situatie.
Nu de verplichte AOV er binnenkort aankomt, helpen we jou graag om voor jou de beste keuze te maken.