Ga naar inhoud

5 mei 2023Wonen

Groen moet je doen!

Oma en kleindochter oogsten wortels in de moestuin. Opa en kleinzoon werken op de achtergrond.

Een groene tuin was vroeger een doodnormale zaak. Gras, vaste planten en struiken en elk jaar wat verse aanwas in de tuin. Het was een komen en gaan van insecten en in de zomer was het er goed toeven. Hoe anders is dat tegenwoordig, waar weelderige, groene tuinen plaats moeten maken voor moderne, strak betonnen tuinen.

Daar kunnen we kort in zijn: heel anders. En hoe praktisch het ook lijkt; het is niet beter. Niet voor de koelte die je tijdens de warme zomers zo goed kunt gebruiken, maar ook zeker niet voor de biodiversiteit. Tijd voor een nieuwe aanpak dus; vergroen je tuin! 

Maximaal vergroenen

Een groene tuin vraagt veel aandacht en onderhoud en niet iedereen heeft tijd en zin om met zeer grote regelmaat op de kop in de tuin te hangen. Gelukkig is er ook nog zoiets als een ‘gulden middenweg’: je tuin vergroenen dus. Dat biedt maximaal resultaat tegen minimale inspanning. Benieuwd hoe je dat doet? Wij geven je een aantal tips: 

  • Plant bomen en struiken 
    Bomen en struiken zorgen voor schaduw en dus een koele plek. Daarnaast trekken ze insecten aan en introduceren ze een nutriëntrijke organische stof in de bodem. 

  • Duurzame plantensoorten 
    Kies voor planten die passen bij jou tuin en tegelijkertijd water (en geld) besparen. Voorbeelden van dit type planten zijn vetplanten, heide, lavendel en pluimgrassen. Naast dat deze planten weinig water gebruiken, hebben ze ook weinig onderhoud nodig. 

  • Een groene schutting 
    Ben jij gesteld op je privacy? Plaats dan een groene schutting. Zo onttrek je jezelf aan het zicht van je buren én kleur je je tuin mooi groen. Wil je nog meer uit je schu 

  • Plaats een regenton 
    De regenton heeft twee voordelen. Ten eerste vangt het hemelwater op, waardoor het riool minder belast wordt. Ten tweede bespaar jij op schoon drinkwater, door je planten te bewateren met het regenwater uit de ton. 

  • Maak compost 
    Wie dagelijks koffie, thee, groente en fruit tot zich neemt, heeft de ingrediënten voor compost letterlijk in huis. Door dit afval te bewaren in een speciale compostbak, maak jij zelf compost die je in het voorjaar door je tuin kunt verspreiden.  

  • Ga mulchen 
    Mulchen is het plaatsen van organisch materiaal in je border. Dit beschermt en voedt de bodem, zodat jij er weinig omkijken naar hebt. Dit kan het compost zijn dat je zelf hebt ‘gemaakt’, maar ook houtkrullen of -snippers, cacaodoppen of stro.  

Zo zie je maar: met een paar simpele handelingen breng jij het leven en de koelte weer in je tuin. Wil je nog iets meer doen? Vervang dan een aantal van je tegels voor groen of plaats verschillende potten met bloemen en planten in je tuin. Dit is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar staat ook nog eens heel gezellig! 

Wist je trouwens dat alle investeringen in je tuin goed verzekerd zijn met onze opstalverzekering? Dat vinden wij heel normaal.

Deel dit bericht

  • 23 juli 2024Reizen

    Voordelig genieten: de leukste uitjes in eigen land

    Het is zomer! Dé tijd om er lekker op uit te gaan. Blijf jij deze zomer in Nederland? Bekijk dan deze voordelige uitjes. Daarmee beleef je de leukste vakantie, gewoon in eigen land. 

  • 19 juli 2024Reizen

    Voorkom bagageproblemen op reis: 6 tips

    Nadat je geland bent is het altijd weer even spannend: ligt je koffer wel op de bagageband? En zo ja, is alles heel overgekomen? Gelukkig voorkom je met een goede voorbereiding en een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen al een hele hoop gedoe. We geven je 6 tips voor een onbezorgde en soepele start van je vliegvakantie. 

  • 12 juli 2024Gezondheid

    Goede zonbescherming voor een gezonder leven

    Na het natte voorjaar is het een van de fijnste ervaringen: de warmte van de zon op je gezicht. Heerlijk op je slippers naar buiten, je laat je jas hangen en de zonnebril gaat op. En met een beetje geluk staat er een fris, verkoelend briesje dat zorgt voor die perfect aangename temperatuur. Maar heb je ook nagedacht over een goede bescherming van je huid?

  • 11 juli 2024Gezondheid

    Juist voor kinderen is smeren met zonnebrandcrème extra belangrijk

    Precies op tijd hangt de zonnebranddispenser op basisschool De Klipper in IJmuiden. Want, ondanks dat de zomervakantie is aangebroken, staat de Zomerschool op het punt te beginnen. “Kinderhuidjes zijn kwetsbaar. Daarom zijn wij extra blij met deze gift van Univé Noord-Holland.”

  • 2 juli 2024Gezondheid

    Yoga is voor iedereen

    Veel mensen denken dat yoga zweverig is of alleen geschikt voor superlenige mensen. Niets is minder waar! Yoga is voor iedereen en kent tal van voordelen voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. Wil je je flexibiliteit vergroten, meer kracht ontwikkelen of juist ontspanning ervaren? Er is altijd een yoga-stijl die bij jouw behoeften past.

  • 20 juni 2024Reizen

    Voorkom vakantiestress: 5 tips

    De vakantieperiode komt eraan. Voor veel mensen betekent dat niet alleen voorpret, maar ook de nodige stress. Je moet je werk afronden, koffers inpakken, de kinderen klaarstomen en dan op de laatste dag ook nog van alles regelen. Hoe fijn zou het zijn als je deze stress kunt voorkomen en ontspannen aan je vakantie kunt beginnen?

  • 17 juni 2024Wonen

    Het gevaar van openbare wifinetwerken

    Als je in een grand café koffie zit te drinken, als je incheckt in je hotelkamer, in de trein… op allerlei plekken zijn er openbare wifinetwerken die je kunt gebruiken. Handig, want dat scheelt je mobiele data uit je bundel! Maar realiseer je wel dat deze openbare netwerken onveilig zijn.

  • 4 juni 2024Ledenorganisatie

    Zwembad De Rijd blij met zonnebranddispenser

    Sinds vorig seizoen hangt er een Univé zonnebranddispenser bij Zwembad De Rijd in Nieuwe Niedorp, en dat is een groot succes. Vanaf het eerste moment wordt hij volop gebruikt en ook komend seizoen weer.

  • 3 juni 2024Wonen

    Zonnepanelen? Voorkom onveilige situaties met onze tips!

    Steeds meer mensen laten zonnepanelen plaatsen. Maar hoewel zonnepanelen op zich niet brandgevaarlijk zijn, kan een onjuiste installatie wél het risico op brand vergroten. Zorg dus voor de juiste installatie en voorkom onveilige situaties.