5 mei 2023Wonen
Groen moet je doen!
Een groene tuin was vroeger een doodnormale zaak. Gras, vaste planten en struiken en elk jaar wat verse aanwas in de tuin. Het was een komen en gaan van insecten en in de zomer was het er goed toeven. Hoe anders is dat tegenwoordig, waar weelderige, groene tuinen plaats moeten maken voor moderne, strak betonnen tuinen.
Daar kunnen we kort in zijn: heel anders. En hoe praktisch het ook lijkt; het is niet beter. Niet voor de koelte die je tijdens de warme zomers zo goed kunt gebruiken, maar ook zeker niet voor de biodiversiteit. Tijd voor een nieuwe aanpak dus; vergroen je tuin!
Maximaal vergroenen
Een groene tuin vraagt veel aandacht en onderhoud en niet iedereen heeft tijd en zin om met zeer grote regelmaat op de kop in de tuin te hangen. Gelukkig is er ook nog zoiets als een ‘gulden middenweg’: je tuin vergroenen dus. Dat biedt maximaal resultaat tegen minimale inspanning. Benieuwd hoe je dat doet? Wij geven je een aantal tips:
Plant bomen en struiken
Bomen en struiken zorgen voor schaduw en dus een koele plek. Daarnaast trekken ze insecten aan en introduceren ze een nutriëntrijke organische stof in de bodem.Duurzame plantensoorten
Kies voor planten die passen bij jou tuin en tegelijkertijd water (en geld) besparen. Voorbeelden van dit type planten zijn vetplanten, heide, lavendel en pluimgrassen. Naast dat deze planten weinig water gebruiken, hebben ze ook weinig onderhoud nodig.
Een groene schutting
Ben jij gesteld op je privacy? Plaats dan een groene schutting. Zo onttrek je jezelf aan het zicht van je buren én kleur je je tuin mooi groen. Wil je nog meer uit je schuPlaats een regenton
De regenton heeft twee voordelen. Ten eerste vangt het hemelwater op, waardoor het riool minder belast wordt. Ten tweede bespaar jij op schoon drinkwater, door je planten te bewateren met het regenwater uit de ton.Maak compost
Wie dagelijks koffie, thee, groente en fruit tot zich neemt, heeft de ingrediënten voor compost letterlijk in huis. Door dit afval te bewaren in een speciale compostbak, maak jij zelf compost die je in het voorjaar door je tuin kunt verspreiden.Ga mulchen
Mulchen is het plaatsen van organisch materiaal in je border. Dit beschermt en voedt de bodem, zodat jij er weinig omkijken naar hebt. Dit kan het compost zijn dat je zelf hebt ‘gemaakt’, maar ook houtkrullen of -snippers, cacaodoppen of stro.
Zo zie je maar: met een paar simpele handelingen breng jij het leven en de koelte weer in je tuin. Wil je nog iets meer doen? Vervang dan een aantal van je tegels voor groen of plaats verschillende potten met bloemen en planten in je tuin. Dit is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar staat ook nog eens heel gezellig!
Wist je trouwens dat alle investeringen in je tuin goed verzekerd zijn met onze opstalverzekering? Dat vinden wij heel normaal.
Deel dit bericht
20 december 2024Wonen
De gevolgen van inbraak: “Mijn huis voelde niet meer veilig”
Als er in je huis wordt ingebroken, kan dat vervelende gevolgen hebben. Financieel, omdat de inbreker spullen of belangrijke papieren ontvreemdt, maar ook met je gevoel van veiligheid. Jolanda maakte maar liefst twee keer een inbraak mee. Ze vertelt wat dit met haar deed.
17 december 2024Wonen
Zo voorkom je koolmonoxidevergiftiging
Je moet er niet aan denken dat je wordt overvallen door giftig gas in je eigen huis. Toch lopen er ieder jaar in Nederland honderden mensen een koolmonoxidevergiftiging op en belanden hierdoor in het ziekenhuis. Tien tot vijftien mensen overlijden hieraan. Wil je weten hoe je koolmonoxidevergiftiging voorkomt? Een goed geplaatste koolmonoxidemelder kan je leven redden. Lees verder over wat koolmonoxide is en hoe je melders op de juiste manier plaatst.
3 december 2024Vervoer
Ziemi maakt fietsers zichtbaar: “Je denkt automatisch: opletten!”
Als fietser ben je kwetsbaar in het verkeer. Zeker in het donker. De innovatieve fietsverlichting van Ziemi verlicht niet de weg vóór je, maar maakt jou als fietser zichtbaar. Zo ben je, volgens Ziemi, tot wel vijf keer veiliger.
1 december 2024Gezondheid
Iedereen een heerlijke kerst: deel voedsel wat je over hebt
Een uitgebreid kerstdiner of lekker luxe kerstontbijt: tijdens de feestdagen is het heerlijk genieten van een goedgevulde eettafel. Maar van zo’n tafel vol lekkers blijft vaak veel over. Weggooien? Zonde! Deel wat jij overhoudt met een ander. Zo maak je de feestdagen nóg mooier.
25 november 2024Gezondheid
Tips voor een gezonde leefstijl van Fit with Marit
Al sinds haar jeugd was Marit veel bezig met voeding en sporten, ze spendeerde heel wat uren op het ijs van Thialf. Daarna ging ze studeren in Groningen en keek ze op een andere manier naar koken, eten en bewegen. Ze zocht naar een nieuwe balans en deelt haar tips sinds een paar jaar op haar blog Fitwithmarit.nl. In dit blog deelt ze ook haar tips voor een gezonde leefstijl met jou.
27 oktober 2024Gezondheid
Samen is leuker; speel een potje beweegbingo met je collega’s!
Een groot deel van onze werkdag brengen we zittend door. Terwijl dat vaak helemaal niet nodig is, want er zijn veel leuke beweegmomenten mogelijk.
25 oktober 2024Sport
Dafne Schippers: “Lekker buitenspelen, dat gun ik elk kind”
Of je nu graag wandelt, fanatiek tennist of overal op de fiets naartoe gaat: als je beweegt, voel je je beter. Dat weet voormalig topatleet Dafne Schippers als geen ander. Als de nieuwe ambassadeur van Supporter van Sport wil Dafne laten zien hoe leuk én belangrijk bewegen is.
15 oktober 2024Gezondheid
Een verjaardag vol actie? Onze tips voor jong en oud!
Een actieve leefstijl kun je in álles doorvoeren, dus ook tijdens die verjaardag. Er zijn heel veel leuke ideeën voor een actief verjaardagsfeestje.
14 oktober 2024Gezondheid
Extra aandacht voor vrouwenhart in reanimatiecursus
Weet jij hoe je een vrouw moet reanimeren? Of hoe je de symptomen van een hartinfarct bij een vrouw herkent? Bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis hebben vrouwen een kleinere kans op overleving dan mannen. In haar reanimatiecursussen besteedt Marjolijn Rodenburg daarom extra aandacht aan het vrouwenhart.