Ga naar inhoud

Wat is mijn rechtspositie?

Heb je een conflict en wil je hier juridische stappen in ondernemen? Denk bijvoorbeeld aan een conflict met je werkgever, een conflict waarbij je kosten wilt verhalen op een ander of een conflict met een verhuurder. Het is in alle gevallen goed om van tevoren je rechtspositie te weten. Zo kan je inschatten wat je kans van slagen is bij een juridische aanpak.

Wat is een rechtspositie?

Een rechtspositie is de verhouding tussen jou en de tegenpartij op juridisch vlak. Iedereen heeft een eigen rechtspositie. De rechtspositie geeft aan wat voor rechten en plichten jij hebt binnen de situatie. Kortom: waar jij wel en niet om kan vragen. Dit kan bijvoorbeeld je rechtspositie als werknemer zijn, of je rechtspositie als koper van een product. Als je weet wat voor rechten je hebt en waar je zelf aan moet voldoen, kan je op zoek gaan naar de juiste oplossing. Je weet dan precies wat je mag eisen en hoe groot de kans is dat je krijgt waar je om vraagt.

Wanneer is het handig om mijn rechtspositie te weten?

Het is slim om te weten wat je rechtspositie is wanneer je een conflict hebt. Zo sta je sterker in je schoenen. Je hebt namelijk een helder beeld van alle afspraken en van wat de wet hierover zegt. Je rechtspositie weten is bijvoorbeeld in de volgende gevallen handig:

Hoe weet ik wat mijn rechtspositie is?

Een rechtspositie wordt bepaald aan de hand van informatie over de situatie en de documenten die hierbij horen. Denk aan een koopcontract, arbeidscontract of algemene voorwaarden. De ervaren juristen van Univé Rechtshulp helpen je graag bij het beoordelen van jouw rechtspositie en de mogelijke vervolgstappen. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt, staan zij altijd voor je klaar en weet jij waar je aan toe bent.

Bekijk de rechtsbijstandverzekering

Of bereken je premie