Ga naar inhoud

Alternatieve woonvormen op een oververhitte woningmarkt

Een huis kopen is voor starters erg lastig geworden. Door een tekort aan woningen zijn de huizenprijzen gestegen, waardoor veel mensen geen woning kunnen kopen. Ook zijn de hypotheekregels de afgelopen tijd strenger geworden. Gelukkig ontstaan er ook kansen. Steeds vaker zoeken mensen naar alternatieve en creatieve manieren van wonen. 

Tiny house

Een tiny house is, zoals de naam al doet vermoeden, een klein huis. Sommige van deze woningen kunnen zelfs verplaatst worden. Een tiny house heeft alles wat je nodig hebt, maar is vaak niet groter dan 50 vierkante meter. Het idee van een tiny house is om duurzamer, goedkoper en milieuvriendelijker te leven. 

Het kan lastig zijn om een hypotheek voor een tiny house te krijgen. Als je tiny house op wielen staat, kun je hier geen hypotheek voor krijgen. Staat je tiny house op eigen grond en kun je je inschrijven bij de Basisregistratie Personen van de gemeente? Dan is dit soms wel mogelijk.

Antikraak wonen

Antikraak wonen betekent dat je verblijft in een leegstaand pand dat anders gekraakt zou kunnen worden. Dit biedt de eigenaar van de woning bescherming tegen bijvoorbeeld diefstal en vernieling. Het nadeel is dat je vaak maar tijdelijk in een antikraak woning kunt wonen. Dit gaat altijd op basis van een contract.

Antikraak wonen heeft ook veel voordelen voor de huurder. Vaak betaal je lage kosten en woon je op bijzondere locaties. Zo worden oude schoolgebouwen, landhuizen of oude ziekenhuizen vaak opgebouwd tot woonruimte. 

Vakantiewoning

Een vakantiewoning is een woning op een vakantiepark of camping. In een vakantiewoning (recreatiewoning) mag je vaak niet langdurig wonen. Bijvoorbeeld omdat de woning in kwetsbaar natuurgebied staat. Maar als er geen overlast wordt veroorzaakt, staan gemeenten soms toe dat je er woont. In de meeste vakantiewoningen is het wel toegestaan om er een aantal maanden per jaar te zijn.

Ook als er in het omgevingsplan van je gemeente staat dat de vakantiewoning als bestemming ´wonen´ heeft, mag je er in wonen. De bestemming van je vakantiewoning vind je in het omgevingsplan van jouw gemeente. 

Vanwege het woningtekort in Nederland is de overheid sinds een aantal jaren in gesprek met vakantieparken. Het gesprek gaat over het ombouwen van vakantieparken tot woonwijken. Er is nog geen beslissing over de aanpak. Maar er wordt bekeken of het in de toekomst mogelijk is om permanent in een vakantiewoning te wonen.

Woningruil 

Ook een woningruil kan een oplossing zijn. Dit betekent dat je jouw koopwoning omruilt voor een andere koopwoning. Als je bijvoorbeeld kleiner wilt wonen, kun je ervoor kiezen om je koophuis om te ruilen voor een koopappartement. Het voordeel hiervan is dat je niet met dubbele woonlasten zit, omdat je direct naar de andere woning kunt overstappen. Het nadeel van een woningruil is dat deze niet ongedaan gemaakt kan worden als de ruil tegenvalt. Net als bij het kopen van een woning, schakel je voor het ruilen van je koopwoning een makelaar in. Deze begeleidt de onderhandelingen en zorgt dat er voor beide partijen een nieuw koopcontract wordt opgesteld. 

Ruilen huurwoning

Ook is het mogelijk om je huurwoning te ruilen. Belangrijk is dat je hiervoor officieel toestemming aanvraagt bij de verhuurder of woningcorporatie. Vaak hebben zij een aanvraagformulier voor de woningruil op hun website staan. Als je allebei toestemming van de verhuurder krijgt heet dit contractuele woningruil. Je oude huurcontract stopt en je krijgt een nieuw huurcontract. Dit kan een aantal gevolgen hebben. Zo kan de nieuwe huurprijs hoger of lager zijn dan de huurprijs van de vorige bewoner. 

Kom je er met de verhuurder niet uit maar wil je wel je woning ruilen? Dan is het mogelijk om een verzoek bij de rechter in te dienen. Zo’n verzoek heet een 'indeplaatsstelling'. De rechter controleert dan eerst een aantal dingen, zoals of jullie allebei de huur kunnen betalen. Daarna neemt de rechter een beslissing. 

Kangoeroewoning

Een kangoeroewoning is een combinatie van twee woningen onder één dak. De woningen hebben allebei een aparte voordeur en brievenbus. Als je een koopwoning hebt, kun je ervoor kiezen om deze te verbouwen tot twee woningen. Hiervoor heb je wel toestemming van de gemeente nodig. Dit is niet altijd makkelijk, maar niet onmogelijk. 

Als je bijvoorbeeld voor een ouder familielid zorgt, is het iets makkelijker om toestemming te krijgen. Of je jouw woning mag verbouwen staat in het omgevingsplan van jouw gemeente. Soms is het mogelijk om een kangoeroewoning te huren. Maar vaak kan dit alleen als je voor een familielid zorgt. Je hebt dan een zorgindicatie nodig. Een andere optie om een kangoeroewoning te laten bouwen. De regels hiervoor verschillen per gemeente.

Samen een woonboerderij kopen 

Er zijn verschillende mensen die ervoor kiezen om samen een woonboerderij te kopen. Dit heet erfdelen. De mensen die dit doen hebben hetzelfde doel: wonen op een boerenerf. Er staan regelmatig boerderijen te koop. Maar niet iedereen heeft voldoende budget om een boerderij te kopen. Erfdelen is dan een oplossing. Dit betekent dat je de boerderij met meerdere mensen koopt. Maar het kost vaak wat tijd voor je er kunt wonen.

Behalve toestemming van de gemeente, moeten er met alle kopers afspraken worden gemaakt. Ook moet er verbouwd wonen. Bij erfdelen heeft iedereen een eigen woonruimte. Vaak delen bewoners alleen het erf en de tuin met elkaar. Maar samenwonen kan op verschillende manieren, afhankelijk van de wensen die de kopers hebben. Sommige mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om ook een gezamenlijke ruimte te bouwen.

Wonen op een boot

Een andere optie is het kopen of huren van een woonboot. Een woonboot is een boot die zo verbouwd is dat je er kunt wonen. De boot beschikt over een eigen badkamer en toilet, een woonkamer en soms een aantal slaapkamers. 

Een woonboot kopen is niet veel goedkoper of duurder dan het kopen van een huis. Dit heeft te maken met de kosten voor de ligplaats van de boot. Ook is het lastiger om een woonboot te financieren. Een woonboot is namelijk geen vastgoed maar roerend goed. 

Er zijn maar drie partijen die een woonboothypotheek verstrekken, namelijk de Rabobank, Triodos Bank en Orange Credit. Toch heeft het wonen op een boot ook veel voordelen. Je hebt vaak veel vrijheid en een prachtig uitzicht. 

Containerwoning

Een containerwoning is een woning die gemaakt is van zeecontainers. Wonen in een container heeft veel voordelen. Zo is het een duurzame woning en zijn ze wind- en waterbestendig. Hierdoor gaan de woningen lang mee. Een containerwoning heeft verder weinig onderhoud nodig en kan van nieuwe en gebruikte zeecontainers worden gemaakt. 

Nadeel is dat containerwoningen lastig te isoleren zijn. In de zomer wordt het er snel heet en in de winter snel koud. Toch is het een goede en betaalbare optie. Per vierkante meter betaal je voor een containerwoning vaak tussen de 1.000 en 3.000 euro.

Alternatief wonen als oplossing

Er zijn dus verschillende kansen op de oververhitte woningmarkt. Van klein wonen tot woningruil, er zijn kansen om te wonen op een manier die bij jou past. Wil je meer weten over kansen en alternatieve manieren van wonen? Onze adviseurs denken graag met je mee en geven je vrijblijvend hypotheekadvies. Kom langs in een van onze Univé winkels of maak een afspraak.

Maak afspraak